Yıl: 2017 Cilt: 20 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 208 - 216 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ

Öz:
Amaç: Bu çalışma hemşirelik bölümü öğrencilerinin stresle baş etme tarzları ve etkileyen etmenleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel türde yürütülen bu çalışmanın verileri Lefkoşe'de bulunan bir üniversitenin, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören öğrencilerden Ocak - Nisan 2015 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmanın örneklemini 228 öğrenci oluşturmuştur. Örneklemin belirlenmesinde evrenin belli olduğu durumlarda örneklem hesaplama formülü kullanılmıştır. Örneklem hacmi daha sonra sınıflara göre tabakalandırılmıştır. Veri toplama aracı olarak öğrenci tanıtım formu ve Stresle Basa Çıkma Tarzları Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada son sınıflarda Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği'nin kendine güvenli yaklaşım altboyut puan ortalamasının diğer tüm sınıflardan fazla olduğu, 3 ve 4. sınıflarda tüm alt boyut puan ortalamalarının birinci sınıflardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kız öğrencilerin sosyal destek arama davranış altboyut puan ortalaması daha yüksek, sigara kullanan öğrencilerin kendine güvensiz, boyun eğici ve sosyal destek arama yaklaşımı altboyut puan ortalamaları daha yüksektir. Alkol kullanmayan öğrencilerin, kendine güvensiz yaklaşım altboyut puan ortalamalarının daha düşük, sosyal destek arama davranış altboyut puan ortalamalarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrenci evinde yalnız veya arkadaşları ile yaşayanların kendine güvensiz yaklaşım altboyut puan ortalamalarının yurtta kalanlardan yüksek olduğu, yıl kaybı yaşayanlarda kendine güvenli yaklaşım, iyimser yaklaşım ve kendine güvensiz yaklaşım altboyut puan ortalamalarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma sonucunda; öğrenim görülen sınıf, cinsiyet, sigara ve alkol kullanımı, kalınan yer ve yıl kaybının öğrencilerin stresle başa çıkma tazını etkilediği belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Hemşirelik

Nursing Students' Styles of Coping with Stress and Factors That Affect Them: The Case of Nicosia

Öz:
Aim: The aim of this study was to examine the coping with stress styles of nursing students and the factors that affect them. Method: The study employed a cross-sectional research design. The data of the study were collected from students in the Health Science Faculty Nursing Department of a university at the Lefkoşe between January and April 2015. The sample of the study consisted of 228 students. The sample size calculation formula for known populations was used to determine the sample. Later, the sample size was stratified in accordance with classes. A student identification form and the Stress-Coping Styles Scale were used as data collection tools. Results: The students in their final year of study had higher self-confident approach subscale score average of the Stress-Coping Styles Scale than those in other years of study. The mean subscale scores of students in their third and fourth years of study in all subdimensions were higher than those of students in their first year of study. The social support seeking behavior mean subscale score average of female students was found to be higher, while the scores of students who were smokers were higher in the unconfidence, submissive approach and seeking social support approach subdimensions. The unconfidence scores of students who were not using alcohol were found to be lower, while their social support seeking behavior subscale scores average were higher. The unconfidence subscale scores average of students who were living in homes alone or with their friends were higher than those residing in dormitories. This study also found that self-confident approach, optimistic approach and unconfidence subscale scores average of students who had failed any years of school were higher. Conclusion: This study found that year of study, gender, smoking and alcohol intake, residence and having failed any years of school affected the coping with stress styles of students.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Capik C, Ozturk M, DURMAZ H (2017). HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ. , 208 - 216.
Chicago Capik Canturk,Ozturk Mine,DURMAZ HATİCE HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ. (2017): 208 - 216.
MLA Capik Canturk,Ozturk Mine,DURMAZ HATİCE HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ. , 2017, ss.208 - 216.
AMA Capik C,Ozturk M,DURMAZ H HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ. . 2017; 208 - 216.
Vancouver Capik C,Ozturk M,DURMAZ H HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ. . 2017; 208 - 216.
IEEE Capik C,Ozturk M,DURMAZ H "HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ." , ss.208 - 216, 2017.
ISNAD Capik, Canturk vd. "HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ". (2017), 208-216.
APA Capik C, Ozturk M, DURMAZ H (2017). HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 20(3), 208 - 216.
Chicago Capik Canturk,Ozturk Mine,DURMAZ HATİCE HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi 20, no.3 (2017): 208 - 216.
MLA Capik Canturk,Ozturk Mine,DURMAZ HATİCE HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.20, no.3, 2017, ss.208 - 216.
AMA Capik C,Ozturk M,DURMAZ H HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017; 20(3): 208 - 216.
Vancouver Capik C,Ozturk M,DURMAZ H HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017; 20(3): 208 - 216.
IEEE Capik C,Ozturk M,DURMAZ H "HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ." Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 20, ss.208 - 216, 2017.
ISNAD Capik, Canturk vd. "HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ". Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi 20/3 (2017), 208-216.