Yıl: 2017 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 41 - 57 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

EBEVEYNLERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ

Öz:
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) gelişmesiyle birlikte bu araçların günlük hayatımızdaki kullanımları da hızla artmaktadır. BİT, hayatımıza sağlamış olduğu pek çok yararın yanında, birçok güvenlik probleminin de sebebi olabilmektedir. Bu bağlamda teknolojinin güvenli kullanımının sağlanması hem ebeveynler hem de öğrenciler tarafından önemli bir konu haline gelmiştir. Araştırmada, ebeveynlerin bilgi güvenliği farkındalık durumlarına yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma modeliyle gerçekleştirilen bu araştırmanın katılımcılarını, bir ilin merkezinde ortaokulda öğrenim görmekte olan beş ve altıncı sınıf öğrencilerinin 91 ebeveyni oluşturmaktadır. Araştırmacılar tarafından hazırlanan velilerin bilgi güvenliği farkındalık anketi veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Analiz sonuçları incelendiğinde ebeveynlerin farkındalıklarının belirli bir düzeyde olduğu ancak veri yedekleme yerleri ve yedekleme sıklığı konularında farkındalıklarının düşük olduğu anlaşılmaktadır. Ebeveynlerin, çocuklarının bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla çoğunlukla çocuklarına uyarılarda bulunduğu anlaşılmaktadır. Somut olarak ise bilgi güvenliği konusunda çocuklarına bilgi veremedikleri görülmektedir. Bu bağlamda ebeveynlerin çocuklarına bilgi güvenliği konusunda farkındalık oluşturabilmesi amacıyla kendilerinin de bu konuda yeterli bilgiye sahip olması gerektiği anlaşılmaktadır. Ebeveynlerin ve çocukların zarar görmemesi için gerekli kurum ve kuruluşlar aracılığı ile önlemler alınması ve farkındalık oluşturulması gerekmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

THE STUDY OF PARENTS' AWARENESS OF INFORMATION SECURITY

Öz:
With the development of information and communication technologies, the use of ICT in our daily life has increased. Apart from its many uses in our life, ICT may cause many security problems as well. From this point of view, supplying the secured use of technology by parents and children has become a significant issue. With this study, it has been attempted to determine parents' opinions as regards to awareness of information security. The research has been conducted on qualitative research model. The samples of the research consist of 91 parents whose fifth and sixth grade students study at a secondary school located in a city centroom. As means of data collection, the questionnaire parents' awareness of information security prepared by researchers, has been used. As result of analysis are examined, it is seen that parents' awareness is on certain level but they lack on backup points and backup frequency. It has been inferred from the research that parents warn their children so as to ensure their children's security of information. In concrete terms, it has been seen in the research that parents were not able to give information their children about information security. In this context, it is also necessary for parents to have adequate information in order to establish awareness on information security for children. It is essential to take precautions and establish awareness through related institutions and foundations for both parents and children so as not to be affected badly.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KARAOĞLANYILMAZ F, ÇAVUŞ EZİN Ç (2017). EBEVEYNLERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ. , 41 - 57.
Chicago KARAOĞLANYILMAZ Fatma Gizem,ÇAVUŞ EZİN Çiğdem EBEVEYNLERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ. (2017): 41 - 57.
MLA KARAOĞLANYILMAZ Fatma Gizem,ÇAVUŞ EZİN Çiğdem EBEVEYNLERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ. , 2017, ss.41 - 57.
AMA KARAOĞLANYILMAZ F,ÇAVUŞ EZİN Ç EBEVEYNLERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ. . 2017; 41 - 57.
Vancouver KARAOĞLANYILMAZ F,ÇAVUŞ EZİN Ç EBEVEYNLERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ. . 2017; 41 - 57.
IEEE KARAOĞLANYILMAZ F,ÇAVUŞ EZİN Ç "EBEVEYNLERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ." , ss.41 - 57, 2017.
ISNAD KARAOĞLANYILMAZ, Fatma Gizem - ÇAVUŞ EZİN, Çiğdem. "EBEVEYNLERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ". (2017), 41-57.
APA KARAOĞLANYILMAZ F, ÇAVUŞ EZİN Ç (2017). EBEVEYNLERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 7(2), 41 - 57.
Chicago KARAOĞLANYILMAZ Fatma Gizem,ÇAVUŞ EZİN Çiğdem EBEVEYNLERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama 7, no.2 (2017): 41 - 57.
MLA KARAOĞLANYILMAZ Fatma Gizem,ÇAVUŞ EZİN Çiğdem EBEVEYNLERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, vol.7, no.2, 2017, ss.41 - 57.
AMA KARAOĞLANYILMAZ F,ÇAVUŞ EZİN Ç EBEVEYNLERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama. 2017; 7(2): 41 - 57.
Vancouver KARAOĞLANYILMAZ F,ÇAVUŞ EZİN Ç EBEVEYNLERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama. 2017; 7(2): 41 - 57.
IEEE KARAOĞLANYILMAZ F,ÇAVUŞ EZİN Ç "EBEVEYNLERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ." Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 7, ss.41 - 57, 2017.
ISNAD KARAOĞLANYILMAZ, Fatma Gizem - ÇAVUŞ EZİN, Çiğdem. "EBEVEYNLERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ". Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama 7/2 (2017), 41-57.