Yıl: 2017 Cilt: 5 Sayı: Special Issue 2 Sayfa Aralığı: 77 - 87 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Turizm Sektöründe Etnik Restoranlar: İstanbul Örneği

Öz:
Misafirlerin yeme içme ihtiyaçlarını karşılayarak kâr elde etme amaçlı olarak kurulan restoran işletmelerinin, kaliteli yemek ve içecekleri hijyen kurallarına bağlı kalarak sağlıklı bir şekilde bireylere sunmak olan önemli görevine günümüzde bir yenisi daha eklenmiştir: toplumu ve bireyleri bir araya getirerek sosyalleşmeyi sağlamak. Günümüzde sosyal toplum açısından son derece önemli yeni bir görev olan bu faktör, iş hayatının günlük koşturmacasından birbirlerine vakit ayıramayan bireyleri ağırlayarak, birlikte yemek yerken vakit geçirilmesini, paylaşımlarda bulunulmasını sağlamaktadır. Bu açıdan, insanların restoranlara olan ilgi ve ihtiyaçları günden güne artarken, bu ilgiyi arttırmak ve ihtiyacı karşılayabilmek için restoran çeşitliliğinin de arttığı gözlemlenmektedir. Dünyanın her yerinde olduğu gibi küreselleşmenin etkisiyle farklı toplumlardan ve kültürlerden insanlar ülkemize gelmiş ve sahip oldukları damak tadını burada aramışlardır. Bu ihtiyacı karşılamak üzere kurulan etnik restoranların son yıllarda İstanbul'da hem çeşitlilik hem de sayı açısından artış gösterdiği görülmektedir. Artan sayı ile dikkat çeken bu restoranlara artık sadece mensubu olunan toplumdan değil, yerel halkında ilgi duyarak tercih etmesi ile son zamanlarda turizm ve gastronomi sektörü açısından yeni bir turistlik ürün gelişmesi sağlanmaktadır. Bu araştırma, İstanbul'da faaliyet gösteren etnik restoran çeşitlerini ve bu restoranların bazı özelliklerini tanımlamak amacıyla hazırlanmış bir derleme çalışmasıdır
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm

(Ethnic Restaurants in Tourism Industry: An Example of İstanbul)

Öz:
Established to meet eating and drinking requirements and driving profits therefrom, a newdefinition has been added to restaurants' important mission of presenting quality foodsand beverages properly, healthily and in line with hygienic rules: providing a medium ofdrawing society and individuals together for getting socialised. As a profoundlyimportunate new mission for social community at present time, this factor paves theground for individuals to meet up, dine and spend time together as they cannot find timefor each other in hassle of daily life. From this perspective, individuals' interest in andneed for restaurants increase gradually; parallel to this, it has been observed that types ofrestaurants also increase to enhance interest and satisfy the need. As in the case with therest of the world and as a consequence of globalisation, individuals from differentcommunities and cultural backgrounds come to our country in pursuit of culinary gusto.Established to satisfy the need, ethnic restaurants are observed to have increased recentlyboth in variety and in number in Istanbul. Drawing attention for rapidly increasingnumbers, ethnic restaurants are preferred not only by their own people but also by localcommunity, hence they have grown as a new tourist article for tourist and gastronomyindustries recently. This is a compilation study prepared to define types andcharacteristics of ethnic restaurants in Istanbul.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Bekâr, A. ve Dönmez, F. G. (2014). Temalı Restoranlar ve Temalı-Etnik Restoran Ayrımı. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(35), 802-808.
  • Biçici, F. (2008). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yabancı Turistlerin Psikolojik Fiyatlandırma Uygulamalarıyla İlgili Algılamaları: Britanyalı Turistler Üzerinde Bir Çalışma, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Aydın.
  • Cevizkaya, G. (2015). Tüketicilerin Etnik Restoran İşletmelerini Tercih Nedenleri: İstanbul’da Bir Araştırma, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı, Balıkesir.
  • Doğan, S., Şanlıer, N. ve Tuncer, M. (2010). Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Satış Çabalarında Etik: Kastamonu İli Örneği, Kastamonu Eğitim Dergisi, 18(1), 241-256.
  • Erdek, F. (2011). Yiyecek İçecek İşletmelerinin Pazarlama Faaliyetlerinde Yöresel Mutfağın Kullanımı, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Edirne.
  • Goldman, K. (1993). Concept Selection for Indepent Restaurantas, Cornell Hotell and Restaurant Administration Quartely, 34(3), 59-72.
  • Hall Jones, F.P. (1997). A Descrıptıve Study of Factors Affect Vıabılıty of Ethnıc Restaurants ın Four Alabama Cıtıes. Auburn University, Graduate Faculty, Alabama.
  • Haydaroğlu, İ. (2003). Osmanlı Saray Mutfağından Notlar, Tarih Araştırmaları Dergisi, 22(34), 1-9.
  • Khan, M. ve Oyewole, P.O. (2014). African Americans Image Attributes and Preferences for Ethnic or International Restaurants, Journal of Foodservice Business Research, 17, 161-178.
  • Koçbek, A. D. (2005). Yiyecek İçecek Sektöründe Hizmet Kalitesi ve Müşteri Memnuniyeti: Etnik Restoranlara Yönelik Bir Araştırma, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Eskişehir.
  • Korkmaz, E. (2010). Geçmişten Günümüze Restoranlar: Türkiye’de Restorancılığın Gelişimi. V. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi Bildirileri (s.120-130), V. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi: Nevşehir.
  • Korkutata, A. (2016). Fransız Mutfağı. [Ed.] M. Sarıışık. Uluslararası Gastronomi içinde (s. 31-43). Ankara: Detay.
  • Lee, L.E., Niode, O., Simonne, A.H. ve Bruhn C.M. (2012). Consumer Perceptions on Food Safety in Asian and Mexican Restaurants, Food Control, 26, 531-538.
  • Lu, A.C.C., Gursoy, D. ve Lu, C.Y. (2015). Authenticity Perceptions, Brand Equity and Brand Choice İntention: The Case of Ethnic Restaurants, International Journal of Hospitality Management, 50, 36-45.
  • Morgan, J.L. (2006). Culinary Creation:An Introduction to Foodservice and World Cuisine, Erişim Tarihi: 22 Haziran 2017, Erişim Adresi: http://lib.dtc.ac.th/ebook/Kitchen/Culinary_Creation.pdf
  • Nas M. ve Baygar, T. (2006). Japon Mutfağı ve Ülkemizdeki Yeri ve Önemi. Erişim Tarihi: 22 Haziran 2017, Erişim Adresi: http://www.akuademi.net/os/2006/S/s59.pdf
  • Özbay, G. (2016). Orta Doğu Mutfağı. [Ed.] M. Sarıışık. Uluslararası Gastronomi içinde (s. 241-265). Ankara: Detay.
  • Özkaya, F.D ve Sarıcan, B. (2014). Latin Amerika Mutfağının Kültürel Etkileşim Yolu, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(1), 36-45.
  • Petek, S. (2007). Şehir İçi Restoranlarda İşletme Marka Kavramı Ve İç Mekân Kurgusunun Alâkart ve Fast Food Restoranlarda İrdelenmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Ana Bilim Dalı, İstanbul.
  • Polat, S. (2016). Uzak Doğu ve Avustralya Mutfağı. [Ed.] M. Sarıışık. Uluslararası Gastronomi içinde (s. 83-105). Ankara: Detay.
  • Sarıışık, M. (2013). Bangkok Siam Üniversitesi Araştırma ve Ziyaret Raporu, Erişim Tarihi: 22 Haziran 2017, Erişim Adresi: http://www.bapk1.sakarya.edu.tr/ydafdp_2013_raporlar/m_sariisik.pdf
  • Spang, R.L. (2007). Restoranın İcadı: Paris ve Modern Gastronomi Kültürü. Ankara: Dost. Su, C.S. (2011). The Role of Service İnnovation and Customer Experience in Ethnic Restaurants, The Service Industries Journal, 31(3), 425-440.
  • Sukalakamala, P. ve Boyce, J.B. (2007). Customer Perceptions for Expectations and Acceptance of Anauthentic Dining Experience in Thai Restaurants, Journal of Foodservice, 18(2), 69–75.
  • Şengül, S. ve Türkay, O. (2015). Bölge Restoran Mönülerinin Belirlenmesinde “Yöresel Mutfaklar” Eğitiminin Kullanılması: Mudurnu Örneği, Electronic Journal of Vocational Colleges, UMYOS Özel Sayısı.1-6.
  • Şengül, S. (2016). Amerika Mutfağı. [Ed.] M. Sarıışık. Uluslararası Gastronomi içinde (s. 107-127). Ankara: Detay.
  • Taşkın, E. (1991). Konaklama Sektöründeki Yiyecek İçecek İşletmelerinin Optimum Maliyet ve Kârlılık Analizi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı, Bursa.
  • Turgeon, L. ve Pastinelli, M. (2002). Eat the World: Postcolonial Encounters in Quebec City’s Ethnic Restaurants, Journal of American Folklore, 115(456), 247-268.
  • Türk Dil Kurumu (2017). Genel Türkçe Sözlük, Erişim Tarihi: 22 Haziran 2017, Erişim Adresi: http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid
  • URL-1 (2017). En Keyifli Mekânlar, Geleneksel Ramazan Keyfi, Erişim Tarihi: 5 Temmuz 2017, Erişim Adresi: https://www.gecce.com/haber-en-keyifli-ramazan-mekanlari
  • URL-2 (2017). Yiyos İçiyos Yazıyos, Erişim Tarihi: 5 Temmuz 2017, Erişim Adresi: http://yiyosiciyosyaziyos.blogspot.com.tr/2014/06/
  • URL-3 (2017). En Çok Çin Restoranı Aradık, Erişim Tarihi: 5 Temmuz 2017, Erişim Adresi: http://www.olay.com.tr/en-cok-cin-restorani-aradik/35530/
  • URL-4 (2017). Doğru Bilinen Yanlışlar, Erişim Tarihi: 5 Temmuz 2017, Erişim Adresi: https://ofpof.com/merak/dogru-bilinen-yanlislar
  • URL-5 (2017). Japon Mutfağı, Erişim Tarihi: 5 Temmuz 2017, Erişim Adresi: http://gidivermek.com/japonmutfagi/
  • URL-6 (2017). Hilton Dalaman Lezzetleri, Erişim Tarihi: 5 Temmuz 2017, Erişim Adresi: http://blog.mngturizm.com/hilton-dalaman-lezzetleri/
  • URL-7 (2017). Thai Restaurants, Erişim Tarihi: 5 Temmuz 2017, Erişim Adresi: https://mydiscountedfood.my/restaurant_thai.php
  • URL-8 (2017). Çok Çok Thai Restoran, Erişim Tarihi: 5 Temmuz 2017, Erişim Adresi: http://www.cokcok.com.tr/#about
  • URL-9 (2017). Meksika Yemekleri, Erişim Tarihi: 5 Temmuz 2017, Erişim Adresi: https://www.lezzet.com.tr/yemek-tarifleri/dunya-mutfaklari/meksika-yemekleri
  • URL-10 (2017). Los Arcoiris, Erişim Tarihi: 5 Temmuz 2017, Erişim Adresi: http://www.losarcoiris.com/
  • URL-11 (2017). Zomato La Petite Maison, Erişim Tarihi: 5 Temmuz 2017, Erişim Adresi:https://www.zomato.com/tr/istanbul/la-petite-maison-ni%C5%9Fanta%C5%9F%C4%B1- istanbul/photos
  • URL-12 (2017). Yoldasın Fransız Mutfağı ve Yemek Kültürü, Erişim Tarihi: 5 Temmuz 2017, Erişim Adresi: http://www.yoldasin.com/fransiz-mutfagi-ve-yemek-kulturu/
  • URL-13 (2017). Al Bushra, Erişim Tarihi: 5 Temmuz 2017, Erişim Adresi: https://www.timeout.com/istanbul/tr/restoranlar/al-bushra,
  • URL-14 (2017). TripAdvisor Al Bushra, Erişim Tarihi: 5 Temmuz 2017, Erişim Adresi: https://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g293974-d2481879-i42111597-Al_Bushra_RestaurantIstanbul.html
  • URL-15 (2017). Dünya Mutfağı, Erişim Tarihi: 5 Temmuz 2017, Erişim Adresi: https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87in_mutfa%C4%9F%C4%B1 Walker, J. R. (2011). The Restaurant From Concept to Operation. http://s1.downloadmienphi.net/file/downloadfile6/151/1382185.pdf
  • Wood, N.T. ve Munoz, C.L. (2006). No Rules Just Right or is it? The Role of Themed Restaurants as Cultural Ambassadoors. Tourism and Hospitally Research, 7(3/4), 242-255.
  • Yurtseven, H.R. ve Yıldırım, H.M. (2014). Historan: Orıent Express Restoran Örneği. Eko-Gastronomi Dergisi, 1(1), 163-170.
APA Teyin G, ASLAN N, SORMAZ Ü, PEKERŞEN Y, Nizamlıoğlu H (2017). Turizm Sektöründe Etnik Restoranlar: İstanbul Örneği. , 77 - 87.
Chicago Teyin Görkem,ASLAN Nalan,SORMAZ ÜMİT,PEKERŞEN YELİZ,Nizamlıoğlu Hatice Ferhan Turizm Sektöründe Etnik Restoranlar: İstanbul Örneği. (2017): 77 - 87.
MLA Teyin Görkem,ASLAN Nalan,SORMAZ ÜMİT,PEKERŞEN YELİZ,Nizamlıoğlu Hatice Ferhan Turizm Sektöründe Etnik Restoranlar: İstanbul Örneği. , 2017, ss.77 - 87.
AMA Teyin G,ASLAN N,SORMAZ Ü,PEKERŞEN Y,Nizamlıoğlu H Turizm Sektöründe Etnik Restoranlar: İstanbul Örneği. . 2017; 77 - 87.
Vancouver Teyin G,ASLAN N,SORMAZ Ü,PEKERŞEN Y,Nizamlıoğlu H Turizm Sektöründe Etnik Restoranlar: İstanbul Örneği. . 2017; 77 - 87.
IEEE Teyin G,ASLAN N,SORMAZ Ü,PEKERŞEN Y,Nizamlıoğlu H "Turizm Sektöründe Etnik Restoranlar: İstanbul Örneği." , ss.77 - 87, 2017.
ISNAD Teyin, Görkem vd. "Turizm Sektöründe Etnik Restoranlar: İstanbul Örneği". (2017), 77-87.
APA Teyin G, ASLAN N, SORMAZ Ü, PEKERŞEN Y, Nizamlıoğlu H (2017). Turizm Sektöründe Etnik Restoranlar: İstanbul Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(Special Issue 2), 77 - 87.
Chicago Teyin Görkem,ASLAN Nalan,SORMAZ ÜMİT,PEKERŞEN YELİZ,Nizamlıoğlu Hatice Ferhan Turizm Sektöründe Etnik Restoranlar: İstanbul Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5, no.Special Issue 2 (2017): 77 - 87.
MLA Teyin Görkem,ASLAN Nalan,SORMAZ ÜMİT,PEKERŞEN YELİZ,Nizamlıoğlu Hatice Ferhan Turizm Sektöründe Etnik Restoranlar: İstanbul Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.5, no.Special Issue 2, 2017, ss.77 - 87.
AMA Teyin G,ASLAN N,SORMAZ Ü,PEKERŞEN Y,Nizamlıoğlu H Turizm Sektöründe Etnik Restoranlar: İstanbul Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2017; 5(Special Issue 2): 77 - 87.
Vancouver Teyin G,ASLAN N,SORMAZ Ü,PEKERŞEN Y,Nizamlıoğlu H Turizm Sektöründe Etnik Restoranlar: İstanbul Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2017; 5(Special Issue 2): 77 - 87.
IEEE Teyin G,ASLAN N,SORMAZ Ü,PEKERŞEN Y,Nizamlıoğlu H "Turizm Sektöründe Etnik Restoranlar: İstanbul Örneği." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5, ss.77 - 87, 2017.
ISNAD Teyin, Görkem vd. "Turizm Sektöründe Etnik Restoranlar: İstanbul Örneği". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5/Special Issue 2 (2017), 77-87.