Yıl: 2017 Cilt: 12 Sayı: 23 Sayfa Aralığı: 103 - 119 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri

Öz:
Destekleme ve yetiştirme kurslarıyla ilgili katılımcı öğrencilerin görüşlerinin tespitinin amaçlandığı bu çalışmaya, 2016-2017 eğitim öğretim yılında Türkiye'nin Orta Karadeniz Bölgesinde bulunan iki ildeki 4 ortaokuldan toplam 119 sekizinci sınıf öğrencisi katılmıştır. Katılımcı öğrencilerin ailelerinin ekonomik olarak orta ve düşük gelirli oldukları ve öğrencilerin neredeyse tamamının sadece okulda yürütülen destekleme kursları yardımıyla TEOG sınavlarına hazırlandıkları söylenebilir. Nitel araştırma yaklaşımlarından örnek olay deseniyle yürütülen bu araştırmayla elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Buna göre, öğrenciler kurslarla normal dersler arasında öğretmenlerinin ders anlatımı bakımından fark olmadığını belirtmişlerdir. En çok tercih edilen dersler Matematik, Türkçe ve İngilizce olup, öğrencilerin kursların sınav başarılarında etkili olduğunu düşünmeleri ve kursların ücretli olması durumunda kursa devam edeceklerini belirtmeleri de araştırmada elde edilen önemli bulgulardandır. Araştırmada ortaya çıkan sonuçların idareciler, öğretmenler ve veliler için kursların daha etkili bir şekilde yürütülebilmesi ve eksikliklerin giderilebilmesi için yol gösterici olacağı düşünülmektedir
Anahtar Kelime:

Student Opinions on Supporting and Training Courses Applied in Middle School

Öz:
A total of 119 eighth grade students from four middle schools located on two sides of Turkey's Central Black Sea Region in 2016-2017 education year participated in this study aimed at identifying the views of participant students on support and training courses. It can be said that the parents of the participating students are economically moderate and low income, and almost all of the students are prepared for the TEOG exams only with the help of the school-based support courses. The data obtained by this research conducted by descriptive scanning method from qualitative research approaches were analyzed by content analysis method. According to this, students stated that there is no difference between the courses and the teachers in their normal teaching. The most preferred courses are Mathematics, Turkish and English and it is an important finding in the research that students think that the courses are effective in the exam success and that they will continue the course if the courses are paid. The results of the research are thought to be a guide for administrators, teachers and parents to manage courses more effectively and to overcome their deficiencies
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA BİBER A, TUNA A, POLAT A, ALTUNOK F, KÜÇÜKOĞLU U (2017). Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri. , 103 - 119.
Chicago BİBER ABDULLAH ÇAĞRI,TUNA Abdulkadir,POLAT Ahmet Cem,ALTUNOK Fatih,KÜÇÜKOĞLU Uğur Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri. (2017): 103 - 119.
MLA BİBER ABDULLAH ÇAĞRI,TUNA Abdulkadir,POLAT Ahmet Cem,ALTUNOK Fatih,KÜÇÜKOĞLU Uğur Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri. , 2017, ss.103 - 119.
AMA BİBER A,TUNA A,POLAT A,ALTUNOK F,KÜÇÜKOĞLU U Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri. . 2017; 103 - 119.
Vancouver BİBER A,TUNA A,POLAT A,ALTUNOK F,KÜÇÜKOĞLU U Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri. . 2017; 103 - 119.
IEEE BİBER A,TUNA A,POLAT A,ALTUNOK F,KÜÇÜKOĞLU U "Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri." , ss.103 - 119, 2017.
ISNAD BİBER, ABDULLAH ÇAĞRI vd. "Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri". (2017), 103-119.
APA BİBER A, TUNA A, POLAT A, ALTUNOK F, KÜÇÜKOĞLU U (2017). Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri. BAYBURT EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ, 12(23), 103 - 119.
Chicago BİBER ABDULLAH ÇAĞRI,TUNA Abdulkadir,POLAT Ahmet Cem,ALTUNOK Fatih,KÜÇÜKOĞLU Uğur Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri. BAYBURT EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ 12, no.23 (2017): 103 - 119.
MLA BİBER ABDULLAH ÇAĞRI,TUNA Abdulkadir,POLAT Ahmet Cem,ALTUNOK Fatih,KÜÇÜKOĞLU Uğur Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri. BAYBURT EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ, vol.12, no.23, 2017, ss.103 - 119.
AMA BİBER A,TUNA A,POLAT A,ALTUNOK F,KÜÇÜKOĞLU U Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri. BAYBURT EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ. 2017; 12(23): 103 - 119.
Vancouver BİBER A,TUNA A,POLAT A,ALTUNOK F,KÜÇÜKOĞLU U Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri. BAYBURT EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ. 2017; 12(23): 103 - 119.
IEEE BİBER A,TUNA A,POLAT A,ALTUNOK F,KÜÇÜKOĞLU U "Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri." BAYBURT EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ, 12, ss.103 - 119, 2017.
ISNAD BİBER, ABDULLAH ÇAĞRI vd. "Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri". BAYBURT EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ 12/23 (2017), 103-119.