Yıl: 2017 Cilt: 6 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 69 - 76 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 12-10-2018

Ebelik Öğrencilerinin Meslek ile İlgili Görüşlerinin ve Mezuniyet Sonrası Çalışmak İstedikleri Kurumların Değerlendirilmesi

Öz:
Araştırma, ebelik öşrencilerinin meslek ile ilşili şörüşlerini ve mezuniyet sonrası çalışmak istedikleri konum ve kurumları deşerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Kesitsel tipteki araştırmanın evrenini Eşe Üniversitesi şzmir Atatürk Saşlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü’nde 2013-2014 eşitim-öşretim şüz yarıyılında öşrenim şörmekte olan birinci ve dördüncü sınıf 229 öşrenci oluşturmuştur. Örnek seçimine şidilmemiş, şönüllü öşrenciler araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmaya katılım oranı % 73’dür (n:167). Öşrencilerin %45’i birinci, %55’i dördüncü sınıfta okumakta olup, %59’unun annesi, %43’ünün babası ilkokul mezunudur. Katılımcıların %54’nün üniversite şiriş sınavı tercih sıralamasının ilk beşinde ebelik olduşu, %51’inin iş bulma kolaylışı nedeni ile bölümü tercih ettişi ve %81’inin mesleklerini sevdikleri belirlenmiştir. Bununla birlikte öşrencilerin %89’u ebelik mesleşinin toplumsal statüsünü orta ve kötü olarak tanımlamıştır. Araştırma şrubunun %49’unun kadın doşum ve çocuk hastalıkları hastanesinde, %28’inin aile saşlışı merkezinde ebe olarak, %14’ünün ise üniversitede akademisyen olarak çalışmak istedikleri saptanmıştır. Araştırma şrubunun %84’ü hafta içi şündüz, %11’i nöbet usulü, %98’i ilçe veya şehirde, %2’si köyde çalışmak istemektedir. Öşrencilerin yarısı bölümlerini isteyerek ve iş bulma kolaylışı nedeni ile seçmişlerdir. Katılımcıların yarısı ikinci basamak, dörtte biri birinci basamak, yaklaşık olarak onda biri ise üniversitede akademisyen olarak çalışmak istemektedir. Öşrencilerin çoşunluşunun mesleşin statüsü ile ilşili kayşıları vardır. Ebelik bölümü öşrencileri hakkında daha kapsamlı bilşi saşlayacak profil çalışmalarına şereksinim vardır. Meslek adaylarının mesleşe karşı tutumlarını ve mesleşin toplumsal statüsünü etkileyen faktörleri çözümleyecek çalışmalar yapılmalıdır.
Anahtar Kelime:

Konular: Genel ve Dahili Tıp

Evaluation of Midwifery Students’ Opinions of Their Profession and Assessment of Their Preferences About Institution Types That They Will Work

Öz:
The study was conducted to investigate midwifery students’ opinions of their profession and assess their preferences for posts and institutions in which they will work after graduation. The population of this cross-sectional study consisted of 229 first- and fourth-year students in the midwifery department of Ege University Izmir Atatürk Health School in the fall semester of 2013-2014 academic year. No sampling method was implemented; volunteer students were included in the study. The participation rate in the study was 73% (n:167). Of the participants, 45% were the first-year students and 55% were the fourth-year students. 59%’s mother and 43%’s father were graduated in primary school. 54% placed midwifery education in the first five level of preference list in the university entrance examination. 51% preferred midwifery due to employment opportunity, and 81% were pleased with their profession. However, 89% of them defined the social status of the midwifery as moderate or bad. Of them, 49% wanted to work in the obstetrics and gynecology hospital, 28% as a midwife in the family health center, and 14% as academicians in the university. 84% wanted to work in the daytime, 11% wanted to work shifts, and 98% wanted to work in a district or city, and 2% in a village. Half of the participants preferred the profession of their own free will due to employment opportunity. Half of them wanted to work in the secondary healthcare, one-fourth of them in the primary healthcare, and about one-tenth of them as an academician in the university. The majority of them had worries about the status of their profession. To provide more comprehensive data on midwifery students, profile studies should be performed. In addition, studies to analyze the prospective midwives’ attitudes towards the profession, and factors affecting the social status of the profession should be conducted.
Anahtar Kelime:

Konular: Genel ve Dahili Tıp
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA YEŞİL Y, TUNA ORAN N, YÜKSEL E (2017). Ebelik Öğrencilerinin Meslek ile İlgili Görüşlerinin ve Mezuniyet Sonrası Çalışmak İstedikleri Kurumların Değerlendirilmesi. , 69 - 76.
Chicago YEŞİL YEŞİM,TUNA ORAN Nazan,YÜKSEL ESMA Ebelik Öğrencilerinin Meslek ile İlgili Görüşlerinin ve Mezuniyet Sonrası Çalışmak İstedikleri Kurumların Değerlendirilmesi. (2017): 69 - 76.
MLA YEŞİL YEŞİM,TUNA ORAN Nazan,YÜKSEL ESMA Ebelik Öğrencilerinin Meslek ile İlgili Görüşlerinin ve Mezuniyet Sonrası Çalışmak İstedikleri Kurumların Değerlendirilmesi. , 2017, ss.69 - 76.
AMA YEŞİL Y,TUNA ORAN N,YÜKSEL E Ebelik Öğrencilerinin Meslek ile İlgili Görüşlerinin ve Mezuniyet Sonrası Çalışmak İstedikleri Kurumların Değerlendirilmesi. . 2017; 69 - 76.
Vancouver YEŞİL Y,TUNA ORAN N,YÜKSEL E Ebelik Öğrencilerinin Meslek ile İlgili Görüşlerinin ve Mezuniyet Sonrası Çalışmak İstedikleri Kurumların Değerlendirilmesi. . 2017; 69 - 76.
IEEE YEŞİL Y,TUNA ORAN N,YÜKSEL E "Ebelik Öğrencilerinin Meslek ile İlgili Görüşlerinin ve Mezuniyet Sonrası Çalışmak İstedikleri Kurumların Değerlendirilmesi." , ss.69 - 76, 2017.
ISNAD YEŞİL, YEŞİM vd. "Ebelik Öğrencilerinin Meslek ile İlgili Görüşlerinin ve Mezuniyet Sonrası Çalışmak İstedikleri Kurumların Değerlendirilmesi". (2017), 69-76.
APA YEŞİL Y, TUNA ORAN N, YÜKSEL E (2017). Ebelik Öğrencilerinin Meslek ile İlgili Görüşlerinin ve Mezuniyet Sonrası Çalışmak İstedikleri Kurumların Değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(4), 69 - 76.
Chicago YEŞİL YEŞİM,TUNA ORAN Nazan,YÜKSEL ESMA Ebelik Öğrencilerinin Meslek ile İlgili Görüşlerinin ve Mezuniyet Sonrası Çalışmak İstedikleri Kurumların Değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6, no.4 (2017): 69 - 76.
MLA YEŞİL YEŞİM,TUNA ORAN Nazan,YÜKSEL ESMA Ebelik Öğrencilerinin Meslek ile İlgili Görüşlerinin ve Mezuniyet Sonrası Çalışmak İstedikleri Kurumların Değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.6, no.4, 2017, ss.69 - 76.
AMA YEŞİL Y,TUNA ORAN N,YÜKSEL E Ebelik Öğrencilerinin Meslek ile İlgili Görüşlerinin ve Mezuniyet Sonrası Çalışmak İstedikleri Kurumların Değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017; 6(4): 69 - 76.
Vancouver YEŞİL Y,TUNA ORAN N,YÜKSEL E Ebelik Öğrencilerinin Meslek ile İlgili Görüşlerinin ve Mezuniyet Sonrası Çalışmak İstedikleri Kurumların Değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017; 6(4): 69 - 76.
IEEE YEŞİL Y,TUNA ORAN N,YÜKSEL E "Ebelik Öğrencilerinin Meslek ile İlgili Görüşlerinin ve Mezuniyet Sonrası Çalışmak İstedikleri Kurumların Değerlendirilmesi." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6, ss.69 - 76, 2017.
ISNAD YEŞİL, YEŞİM vd. "Ebelik Öğrencilerinin Meslek ile İlgili Görüşlerinin ve Mezuniyet Sonrası Çalışmak İstedikleri Kurumların Değerlendirilmesi". Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6/4 (2017), 69-76.