TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ

Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 16 Sayfa Aralığı: 783 - 796 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 20-01-2020

TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ

Öz:
Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler ve artan rekabet koşulları sonucunda dünyabüyük bir değişim içine girmiştir. Yaşanan gelişmelerin sonucunda bireylerin ihtiyaç vebeklentileri de değişmiştir. Bu bağlamda her sektörde olduğu gibi konut sektöründe dedeğişimler yaşanmıştır. Konut sektöründe yaşanan bu değişimler karşısında rekabet avantajıelde etmek isteyen inşaat işletmeleri için de müşteri ihtiyaç ve beklentilerini belirleyip budoğrultuda ürün ve hizmetleri oluşturmaları önemli hale gelmiştir. Özellikle konut sektöründerekabet ortamından sıyrılabilmenin yolu müşteri ihtiyaçlarının iyi bir şekilde anlaşılabilmesi vemüşteri odaklı stratejilerin benimsenmesinden geçmektedir.Her hane halkının aile yaşam döngüsünün bir aşamasında konut tercihi ile ilgili bellikararlar alması olasıdır. Hane halkı konut kararları aslında taşınma kararını ve yeni bir konutseçimini içermesine rağmen, bu kararların alınması süreci çok karmaşıktır. Zira değişkenkoşullar çok fazla sayıda farklı konut kararlarını ortaya çıkarabilir. Konut satın alınabilirliği,sadece ekonomik uygulanabilirlik açısından değerlendirilmemesi gereken karmaşık bir konudur.Yaşam kalitesini ve toplumun sürdürülebilirliğini arttırmak için konutun çevresel ve sosyalunsurları da dikkate alınması gerekir. Bu çalışmada, çeşitli ekonomik, çevresel ve sosyalkriterleri göz önünde bulundurularak konut tercihini etkileyen kriterlerin ağırlıklandırılmasıamaçlanmıştır. Bu amaçla belirlenen kriterlerin ağırlıklandırılması AHP yöntemi kullanılarakyapılmıştır. Yapılan AHP sonuçlarına göre en önemli ana kriterin “Konutun Konumu” olduğutespit edilmiştir. Diğer taraftan konut seçimi kriterlerlerine en az etkisi olan ana kriter ise“Konutun Çevresel Sürdürülebilirliği” olmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih

MEASUREMENT OF THE FACTORS AFFECTING THE HOUSING PREFERENCE OF CONSUMERS BY AHP: A CASE OF GIRESUN PROVINCE

Öz:
As a result of technological developments in recent years and increasing competition conditions, the world has undergone a major change. The needs and expectations of individuals have changed as a result of the developments. In this context, housing sector has experienced changes as in every field. It has become important for the construction companies that want to gain competitive advantage against these changes in the housing sector by identifying customer needs and expectations and creating products and services accordingly. The way to stand out among the rivals especially in the housing industry is to understand customer demands well and to follow customer-oriented strategies. It is possible that each household will make certain decisions about housing preference at a stage of family life cycle. Although the housing decisions of the households
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA MEMIS S (2019). TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ. , 783 - 796.
Chicago MEMIS Salih TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ. (2019): 783 - 796.
MLA MEMIS Salih TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ. , 2019, ss.783 - 796.
AMA MEMIS S TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ. . 2019; 783 - 796.
Vancouver MEMIS S TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ. . 2019; 783 - 796.
IEEE MEMIS S "TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ." , ss.783 - 796, 2019.
ISNAD MEMIS, Salih. "TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ". (2019), 783-796.
APA MEMIS S (2019). TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 7(16), 783 - 796.
Chicago MEMIS Salih TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 7, no.16 (2019): 783 - 796.
MLA MEMIS Salih TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, vol.7, no.16, 2019, ss.783 - 796.
AMA MEMIS S TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi. 2019; 7(16): 783 - 796.
Vancouver MEMIS S TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi. 2019; 7(16): 783 - 796.
IEEE MEMIS S "TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ." Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 7, ss.783 - 796, 2019.
ISNAD MEMIS, Salih. "TÜKETİCİLERİN KONUT TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNİN AHP İLE ÖLÇÜLMESİ: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ". Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 7/16 (2019), 783-796.