Yıl: 2018 Cilt: 5 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 251 - 264 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 10-02-2020

Yerli Turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi ile İlgili Metaforları

Öz:
Coğrafi konumu ve zengin tarihi kültürel mirası ile Türkiye, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan köprü vazifesi görmektedir.Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İstanbul bugün, Türkiye’nin önemli turistik destinasyonlarından birikonumundadır. Turist rehberi ise, turistlere seyahatleri boyunca eşlik eden, turistlerin seyahatlerini kolaylaştıran, yöreyi ve ülkeyituristlere tanıtan, turizm sektöründe önemli rol oynayan aktörlerden biridir. Araştırmada yerli turistlerin “Türkiye”, “İstanbul”,“Turizm” ve “Turist Rehberi” kavramlarına yönelik algılarının metaforlar aracılığıyla belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanınevrenini İstanbul’u turist rehberleri eşliğinde ziyaret eden yerli turist grupları oluşturmaktadır. Araştırmaya veri sağlamak amacıylahazırlanan yarı yapılandırılmış anket formu, kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak 2017 yılı Temmuz-Ağustos ayları arasındaİstanbul’u turist rehberi eşliğinde ziyaret eden yerli turist gruplarına uygulanmıştır. Elde edilen 38 adet anket formundan 8 tanesikatılımcıların oluşturduğu metafor ile bu metaforların kaynağı arasındaki ilişkinin kurulamaması nedeniyle elenmiş, geriye kalan 30adet anket formu araştırmaya dahil edilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden biri olan olgu bilim (fenomenoloji) deseninin kullanıldığıbu araştırmanın verileri, içerik analizi tekniği ile değerlendirilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda İstanbul’u turist rehberi aracılığıylaziyaret etmiş 30 yerli turist tarafından; “Türkiye” kavramı için 22, “İstanbul” kavramı için 19, “Turizm” kavramı için 22 ve “TuristRehberi” kavramı için ise 22 adet metafor geliştirildiği ve bu metaforların daha çok olumlu algılardan oluştuğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm

Native Tourists Metaphors about Turkey, Istanbul, Tourism and Tourist Guide

Öz:
Because of its geographic location, Turkey has a bridge role connecting Asia and Europe. Several civilizations have lived in Istanbul and this provided Turkey to be an important country in tourism industry in these days. The tourist guide is one of the actors who accompanies the tourists during their travels, facilitates the travel of the tourists, promotes the region and the country, and plays an important role in the tourism sector. The aim of this study is to find out the perceptions of native tourist about Turkey, Istanbul, Tourism and Tourist Guide via metaphors. This research was realized on native tourist groups who visited Istanbul with tourist guided tours. The data was gathered in July-August 2017 in Istanbul using convenience sampling method. 8 survey form of 38 participants were decided as invalid and 30 survey form was evaluated for the research. The data of this research was evaluated with content analysis using a quantitate research method phenomenology design. In the result of the research 22 metaphors for “Turkey”, 19 metaphors for “Istanbul”, 22 metaphors for “Tourism” and 22 metaphors for “Tourist Guide” developed from 30 native tourists in Istanbul. It has been found that most of these metaphors are consisting positive perceptions.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Şahin S, TEZCAN A, Bekci M (2018). Yerli Turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi ile İlgili Metaforları. , 251 - 264.
Chicago Şahin Seda,TEZCAN Ayşe Ebru,Bekci Muhammed Yerli Turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi ile İlgili Metaforları. (2018): 251 - 264.
MLA Şahin Seda,TEZCAN Ayşe Ebru,Bekci Muhammed Yerli Turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi ile İlgili Metaforları. , 2018, ss.251 - 264.
AMA Şahin S,TEZCAN A,Bekci M Yerli Turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi ile İlgili Metaforları. . 2018; 251 - 264.
Vancouver Şahin S,TEZCAN A,Bekci M Yerli Turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi ile İlgili Metaforları. . 2018; 251 - 264.
IEEE Şahin S,TEZCAN A,Bekci M "Yerli Turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi ile İlgili Metaforları." , ss.251 - 264, 2018.
ISNAD Şahin, Seda vd. "Yerli Turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi ile İlgili Metaforları". (2018), 251-264.
APA Şahin S, TEZCAN A, Bekci M (2018). Yerli Turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi ile İlgili Metaforları. Turizm Akademik Dergisi, 5(1), 251 - 264.
Chicago Şahin Seda,TEZCAN Ayşe Ebru,Bekci Muhammed Yerli Turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi ile İlgili Metaforları. Turizm Akademik Dergisi 5, no.1 (2018): 251 - 264.
MLA Şahin Seda,TEZCAN Ayşe Ebru,Bekci Muhammed Yerli Turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi ile İlgili Metaforları. Turizm Akademik Dergisi, vol.5, no.1, 2018, ss.251 - 264.
AMA Şahin S,TEZCAN A,Bekci M Yerli Turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi ile İlgili Metaforları. Turizm Akademik Dergisi. 2018; 5(1): 251 - 264.
Vancouver Şahin S,TEZCAN A,Bekci M Yerli Turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi ile İlgili Metaforları. Turizm Akademik Dergisi. 2018; 5(1): 251 - 264.
IEEE Şahin S,TEZCAN A,Bekci M "Yerli Turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi ile İlgili Metaforları." Turizm Akademik Dergisi, 5, ss.251 - 264, 2018.
ISNAD Şahin, Seda vd. "Yerli Turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi ile İlgili Metaforları". Turizm Akademik Dergisi 5/1 (2018), 251-264.