SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ

Yıl: 2019 Cilt: 48 Sayı: 221 Sayfa Aralığı: 37 - 49 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 24-10-2020

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ

Öz:
Bu çalışmanın amacı, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının Karagöz veHacivat’a ilişkin nasıl anlam yüklediklerini belirlemektir. Araştırmanın amacınauygun olarak nitel model kullanılmıştır. Nitel model içerisinde yer alan olgubilim deseni araştırmada kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu amaçlıörnekleme yöntemi içerisinde yer alan kolay ulaşılabilir durum örneklemesinegöre seçilmiş olan İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir devlet üniversitesinde Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölümü, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana BilimDalı’nda birinci sınıfta eğitim gören 10’ u erkek, 27’si kadın toplam olmak üzere37 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Öğretmen adaylarının algılarını belirlemekiçin dört soruluk görüşme formu oluşturulmuştur. Görüşme formu öğretmenadaylarına uygulandıktan sonra içerik analizi yapılmıştır. Güvenirliğini sağlamak için uzman görüşüne başvurulmuştur. Elde edilen bulgular sonucunda Sosyal Bilgiler öğretmen adayları Karagöz ve Hacivat’ın Türk kültüründeki yerinieğlence aracı olarak görmüşlerdir ve Karagöz ve Hacivat’ı en fazla cahillik vebilgelik karakteri ile özdeşleştirmişlerdir. Karagöz ve Hacivat’ın toplum yaşayışını aktardığını belirten katılımcılar, Sosyal Bilgiler dersindeki yerini ise kültürelöge olarak belirtmişlerdir. Sonuç olarak, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarınınKaragöz ve Hacivat’a ilişkin bir takım görüşlerinin olduğu ancak Sosyal Bilgileröğretmen adayı olarak bu bilgilerinin yeterli düzeyde olmadığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

INVESTIGATING PRE-SERVICE SOCIAL STUDIES TEACHERS’ MEANING-MAKING FOR KARAGÖZ AND HACIVAT

Öz:
The purpose of this study is to investigate how pre-service social studies teachers make sense of Karagöz and Hacivat. The study used a qualitative phenomenological research design. The study adopted a convenience sampling method, which is a easy reachable sampling technique. The study group consisted of 37 first-grade pre-service teachers (27 female and 10 male) studying Social Studies Teacher Education at the Social Sciences and Turkish Education Department in a state university located in the Central Anatolia Region. A four-question interview form was designed to identify pre-service teachers’ perceptions. The interview form was administered to the pre-service teachers. The collected data were analyzed through content analysis. Expert opinions were obtained to ensure the reliability of the data analysis. Thus, the study results showed that the pre-service social studies teachers regarded the place of Karagöz and Hacivat in Turkish culture as an entertainment tool. They mostly identified the characters Karagöz and Hacivat with ignorance and wisdom. For the participating pre-service teachers, Karagöz and Hacivat reflect the social life and holds a place as a cultural element in Social Sciences course. The study found that the pre-service social studies teachers have ideas about Karagöz and Hacivat; however, their knowledge about Karagöz and Hacivat seems to be insufficient.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Çelik Geldi A (2019). SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ. , 37 - 49.
Chicago Çelik Geldi Ayşegül SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ. (2019): 37 - 49.
MLA Çelik Geldi Ayşegül SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ. , 2019, ss.37 - 49.
AMA Çelik Geldi A SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ. . 2019; 37 - 49.
Vancouver Çelik Geldi A SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ. . 2019; 37 - 49.
IEEE Çelik Geldi A "SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ." , ss.37 - 49, 2019.
ISNAD Çelik Geldi, Ayşegül. "SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ". (2019), 37-49.
APA Çelik Geldi A (2019). SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ. Milli Eğitim, 48(221), 37 - 49.
Chicago Çelik Geldi Ayşegül SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ. Milli Eğitim 48, no.221 (2019): 37 - 49.
MLA Çelik Geldi Ayşegül SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ. Milli Eğitim, vol.48, no.221, 2019, ss.37 - 49.
AMA Çelik Geldi A SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ. Milli Eğitim. 2019; 48(221): 37 - 49.
Vancouver Çelik Geldi A SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ. Milli Eğitim. 2019; 48(221): 37 - 49.
IEEE Çelik Geldi A "SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ." Milli Eğitim, 48, ss.37 - 49, 2019.
ISNAD Çelik Geldi, Ayşegül. "SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARAGÖZ VE HACİVAT’A İLİŞKİN ANLAMLANDIRMALARININ İNCELENMESİ". Milli Eğitim 48/221 (2019), 37-49.