Yıl: 2019 Cilt: 3 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 41 - 47 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 28-10-2020

Bebek Dostu Bir Hastanede Doğum Yapan Annelerin Doğumdan Sonra İlk Bir Saatte Emzirmeye Başlama Durumları ve İlişkili Faktörler

Öz:
Amaç: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü olmak üzere 24 aya kadar emzirilmesini önermektedir.İlk bir saat içinde emzirmeye başlanması emzirmenin sağlanması ve sürdürülmesi için önemli bir belirleyicidir. Bu çalışmanınamacı, bebek dostu bir hastanede doğum yapan kadınların postpartum ilk bir saatte emzirmeye başlama durumları ve ilişkilifaktörleri ortaya koymaktır.Araçlar ve Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel tipte olan bu çalışma için Kırşehir Üniversite Hastanesi’nde 19 Mart-16 Mayıs 2018tarihleri arasında doğum yapan 205 kadınla yüz yüze görüşülerek anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Kadınların postpartum ilk birsaat içinde emzirmeye başlama ve bebeklerin ilk besin olarak anne sütü alma durumları bağımlı değişkenler, annelerinsosyodemografik özellikleri ile gebelik ve doğum özellikleri bağımsız değişkenler olarak değerlendirilmiştir. Verilerindeğerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, yüzde değeri, Ki-kare testleri kullanılmıştır. İstatistiksel analizler için SPSSWindows version 20.0 paket programı kullanılmış ve p<0.05 anlamlı kabul edilmiştir.Bulgular: Annelerin doğumdan sonra ilk bir saat içinde emzirme oranı %75.6, bebeklerin ilk besin olarak anne sütü alma oranı%83.4 dür. Kadınların doğum şekli, doğumdan sonra bebeğini ilk ne zaman emzirmesi gerektiğini doğru bilme durumu iledoğumdan sonra ilk bir saat içinde emzirme durumu arasında ilişki bulunmuştur. Kadınların doğum şekli, yaşayan çocuğununolması, doğumdan sonra bebeğini ilk ne zaman emzirmesi gerektiğini doğru bilme durumu ile bebeğine ilk besin olarak anne sütüverme durumu arasında ilişki bulunmuştur.Sonuç: Bebek dostu Kırşehir Üniversite Hastanesi’nde doğan bebeklerin ilk besin olarak anne sütü alma ve ilk bir saatte emzirmeyebaşlama oranları Türkiye ortalamalarından yüksektir
Anahtar Kelime:

Mothers' Breastfeeding Initiation in the First Hour After Birth and Related Factors at a Baby Friendly Hospital

Öz:
Purpose: World Health Organization (WHO) recommends to breastfeed babies till 24 months with only breastmilk for first 6 months. Breastfeeding initiation in the first hour is important for supplying and sustaining lactation. Aim of the study was to determine the mothers' breastfeeding initiation in the first hour after birth and related factors at a baby friendly hospital. Materials and Methods: For this descriptive and cross- sectional study, data were collected via face-to-face interviews with 205 women who gave birth between March-May 2018 at Kirsehir University Hospital. Situations of mothers' breastfeeding initiation in the first hour after birth and babies’ taking breastmilk as the first nutrient were dependent variables and mothers’ sociodemographic, gravidity and delivery characteristics were independent variables. Chi-square tests were used for comparisons. SPSS Windows version 20.0 package program was used and p<0.05 was considered significant. Results: The rate of mothers’ breastfeeding initiation in the first hour was 75.6% and the rate of babies’ taking breast milk as the first nutrient was 83.4%. Mother's breastfeeding initiation in the first hour status and women’s mode of delivery, her status of knowing correctly when to breastfeed her baby after birth were found to be related. Babies’ taking breastmilk as the first nutrient and women's way of delivery, having a child before, her status of knowing correctly when to breastfeed her baby after birth were found to be related. Conclusion: The rate of babies’ taking breastmilk as the first nutrient and the rate of mother's breastfeeding initiation in the first hour, at births in Kirsehir University Hospital were higher than the average rate of Turkey.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ahi s, borlu a, Balcı E, Günay O (2019). Bebek Dostu Bir Hastanede Doğum Yapan Annelerin Doğumdan Sonra İlk Bir Saatte Emzirmeye Başlama Durumları ve İlişkili Faktörler. , 41 - 47.
Chicago ahi sumeyye,borlu arda,Balcı Elçin,Günay Osman Bebek Dostu Bir Hastanede Doğum Yapan Annelerin Doğumdan Sonra İlk Bir Saatte Emzirmeye Başlama Durumları ve İlişkili Faktörler. (2019): 41 - 47.
MLA ahi sumeyye,borlu arda,Balcı Elçin,Günay Osman Bebek Dostu Bir Hastanede Doğum Yapan Annelerin Doğumdan Sonra İlk Bir Saatte Emzirmeye Başlama Durumları ve İlişkili Faktörler. , 2019, ss.41 - 47.
AMA ahi s,borlu a,Balcı E,Günay O Bebek Dostu Bir Hastanede Doğum Yapan Annelerin Doğumdan Sonra İlk Bir Saatte Emzirmeye Başlama Durumları ve İlişkili Faktörler. . 2019; 41 - 47.
Vancouver ahi s,borlu a,Balcı E,Günay O Bebek Dostu Bir Hastanede Doğum Yapan Annelerin Doğumdan Sonra İlk Bir Saatte Emzirmeye Başlama Durumları ve İlişkili Faktörler. . 2019; 41 - 47.
IEEE ahi s,borlu a,Balcı E,Günay O "Bebek Dostu Bir Hastanede Doğum Yapan Annelerin Doğumdan Sonra İlk Bir Saatte Emzirmeye Başlama Durumları ve İlişkili Faktörler." , ss.41 - 47, 2019.
ISNAD ahi, sumeyye vd. "Bebek Dostu Bir Hastanede Doğum Yapan Annelerin Doğumdan Sonra İlk Bir Saatte Emzirmeye Başlama Durumları ve İlişkili Faktörler". (2019), 41-47.
APA ahi s, borlu a, Balcı E, Günay O (2019). Bebek Dostu Bir Hastanede Doğum Yapan Annelerin Doğumdan Sonra İlk Bir Saatte Emzirmeye Başlama Durumları ve İlişkili Faktörler. Ahi Evran Medical Journal, 3(2), 41 - 47.
Chicago ahi sumeyye,borlu arda,Balcı Elçin,Günay Osman Bebek Dostu Bir Hastanede Doğum Yapan Annelerin Doğumdan Sonra İlk Bir Saatte Emzirmeye Başlama Durumları ve İlişkili Faktörler. Ahi Evran Medical Journal 3, no.2 (2019): 41 - 47.
MLA ahi sumeyye,borlu arda,Balcı Elçin,Günay Osman Bebek Dostu Bir Hastanede Doğum Yapan Annelerin Doğumdan Sonra İlk Bir Saatte Emzirmeye Başlama Durumları ve İlişkili Faktörler. Ahi Evran Medical Journal, vol.3, no.2, 2019, ss.41 - 47.
AMA ahi s,borlu a,Balcı E,Günay O Bebek Dostu Bir Hastanede Doğum Yapan Annelerin Doğumdan Sonra İlk Bir Saatte Emzirmeye Başlama Durumları ve İlişkili Faktörler. Ahi Evran Medical Journal. 2019; 3(2): 41 - 47.
Vancouver ahi s,borlu a,Balcı E,Günay O Bebek Dostu Bir Hastanede Doğum Yapan Annelerin Doğumdan Sonra İlk Bir Saatte Emzirmeye Başlama Durumları ve İlişkili Faktörler. Ahi Evran Medical Journal. 2019; 3(2): 41 - 47.
IEEE ahi s,borlu a,Balcı E,Günay O "Bebek Dostu Bir Hastanede Doğum Yapan Annelerin Doğumdan Sonra İlk Bir Saatte Emzirmeye Başlama Durumları ve İlişkili Faktörler." Ahi Evran Medical Journal, 3, ss.41 - 47, 2019.
ISNAD ahi, sumeyye vd. "Bebek Dostu Bir Hastanede Doğum Yapan Annelerin Doğumdan Sonra İlk Bir Saatte Emzirmeye Başlama Durumları ve İlişkili Faktörler". Ahi Evran Medical Journal 3/2 (2019), 41-47.