Yıl: 2018 Cilt: 6 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1 - 6 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 03-12-2020

Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri

Öz:
Bu çalışmada Balıkesir’de ana ürün olarak yetiştirilen turşuluk süs biberin (oval-acılı) (Capsicumannuum var. annuum) verimini artırabilmek amacıyla kışlık ara ürün olarak yem bitkileri ekilmek suretiyleyürütülmüştür. Araştırma 2016-2017 yetiştirme döneminde Balıkesir’in Karesi ilçesinde çiftçi tarlasındayürütülmüştür. Denemede kışlık ara ürün olarak Macar fiğinin (Vicia pannonica Crantz) Tarım Beyazı 98, yembezelyesinin (Pisum arvense L.) Kosmaj ve yulafın (Avena sativa L.) Faik Bey çeşitleri ile ana ürün olarakbiberin Burbiye çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada ara ve ana bitkinin verim ve kalite özellikleri (yem bitkilerindeot verimi, ham protein oranı, ham kül oranı, NDF, ADF ve ADL oranları ile biberde meyve verimi ve verimunsurları) incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, yem bitkileri biberin bitki boyu, dal sayısı ve meyveverimini önemli oranda artırmıştır. Ara ürün olarak özellikle baklagillerin ve yem bezelyesinin yetiştirilmesi ileyaklaşık olarak 800-900 kg/da kaliteli kaba yem elde edilirken, biberin veriminde %6-10 arasında artışkaydedilmiştir. Biber veriminde en yüksek artışı yem bezelyesinden sonra gelen ana ürün uygulamasındagerçekleşmiştir. Sonuç olarak, biber tarımında hem verimin yükseltilmesi hem de öncesinde kaliteli kaba yemüretilmesi için, kışlık ara bitkiye yer verilmesi ve bu amaçla baklagillerin, özellikle de yem bezelyesininyetiştirilmesi önerilebilir.
Anahtar Kelime:

The Effects of Fodder Crops Grown as a Winter Intermediate Crop on Yield and Yield Components of Pepper (Capsicum annuum var. Annuum)

Öz:
In this study, summer crops were grown as the main crops while pickled ornamental peppers (ovalspicy) (Capsicum annuum var. Annuum) have been used as intermediate winter crops in order to increase their yield under Balıkesir conditions. The experiment has been conducted in the cultivated field area of Karesi district of Balıkesir during 2016-2017 cultivation period. In this research work, the Hungarian vetch (Vicia pannonica Crantz) was used as a Tarım Beyazı 98, forage pea (Pisum arvense L.) Kosmaj and oat (Avena sativa L.) Faik Bey varieties were used as the main crop, and the Burbiye varieties have been used as the intermediate crop. The yield and quality characteristics (hay yield, crude protein, crude ash, NDF, ADF and ADL ratios in fodder crops, and fruit yield and yield components in pepper) of the intermediate and main crops were investigated. According to the results of the study, the planting crops grown have significantly increased the plant height, number of branches and fruit yield. Particularly, the production of legumes and fodder peas have been produced an approximate of 800-900 kg / ha quality forage hay, while the yield of pickling pepper increased upto 6-10%. The highest increase has been provided by the fodder peas. Consequently, in order to increase both of the yield of pepper and the production of high quality forage hay it would be suggested to include the winter intermediate crops with sowing of legumes, especially the fodder peas.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KAPTAN O, GÖKKUŞ A (2018). Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri. , 1 - 6.
Chicago KAPTAN Oktay,GÖKKUŞ Ahmet Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri. (2018): 1 - 6.
MLA KAPTAN Oktay,GÖKKUŞ Ahmet Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri. , 2018, ss.1 - 6.
AMA KAPTAN O,GÖKKUŞ A Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri. . 2018; 1 - 6.
Vancouver KAPTAN O,GÖKKUŞ A Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri. . 2018; 1 - 6.
IEEE KAPTAN O,GÖKKUŞ A "Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri." , ss.1 - 6, 2018.
ISNAD KAPTAN, Oktay - GÖKKUŞ, Ahmet. "Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri". (2018), 1-6.
APA KAPTAN O, GÖKKUŞ A (2018). Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(2), 1 - 6.
Chicago KAPTAN Oktay,GÖKKUŞ Ahmet Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 6, no.2 (2018): 1 - 6.
MLA KAPTAN Oktay,GÖKKUŞ Ahmet Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.6, no.2, 2018, ss.1 - 6.
AMA KAPTAN O,GÖKKUŞ A Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2018; 6(2): 1 - 6.
Vancouver KAPTAN O,GÖKKUŞ A Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2018; 6(2): 1 - 6.
IEEE KAPTAN O,GÖKKUŞ A "Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri." ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6, ss.1 - 6, 2018.
ISNAD KAPTAN, Oktay - GÖKKUŞ, Ahmet. "Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri". ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 6/2 (2018), 1-6.