Yıl: 2020 Cilt: 0 Sayı: 15 Sayfa Aralığı: 50 - 64 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 22-01-2021

ALKOL BAĞIMLISI BİREYLERDE BENLİK SAYGISI, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE BAŞETME STRATEJİLERİ: ADSIZ ALKOLİKLER ÖRNEĞİ

Öz:
Bu araştırmanın amacı alkol bağımlılarında benlik saygısı, algılanan sosyal destek, başetme stratejileri ve bunlar arasındakiilişkiyi ortaya koymaktır. Bu çalışma, İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Bursa’da Adsız Alkolikler toplantılarına katılan 100 alkolbağımlısı ve alkolü bırakan bireyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilensosyodemografik bilgi formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği ve Kısa FormBaşetme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Spearman Brown test tekniklerikullanılmıştır. Algılanan sosyal destek düzeyi yüksek katılımcıların benlik düzeyi yüksek bulunmuş ve daha çok sorun odaklıbaşetme stratejilerini kullandıkları bulunmuştur. Bu bulgudan hareketle sosyal destek sistemlerinden yeterinceyararlanamayan alkol bağımlılarının ruh sağlığı profesyonelleri tarafından psikososyal açıdan daha çok desteklenmeleritavsiye edilmektedir.
Anahtar Kelime:

SELF-ESTEEM, PERCEIVED SOCIAL SUPPORT AND COPING STRATEGIES AMONG ALCOHOL-DEPENDENT INDIVIDUALS: THE CASE OF ALCOHOLICS ANONYMOUS

Öz:
The purpose of this research to explain self esteem, perceived social support, coping styles for alcohol addicts and reveal the relationships among these variables. This study was carried out with 100 participation group which alcoholic and who stopped to drink alcohol in the meetings of Anonymous Alcoholics in Istanbul, Ankara, Izmir, Konya and Bursa. The sociodemographic information form developed by the researchers, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Coopersmith Self-Esttem Inventory and Coping Strategies Inventory Short Form were used as data collection tools. The data were analyzed using the non-parametric Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Spearman Brown test techniques were used. Participants with high perceived social support level were found to have high self-level and were found to use more problem-oriented coping strategies. Based on this finding, alcohol addicts who cannot benefit from social support systems are recommended to be supported more psychosocially by mental health professionals.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yücel F, Doğan K, Pamir R, Erkuş S, Keşir Ü, Zengin O (2020). ALKOL BAĞIMLISI BİREYLERDE BENLİK SAYGISI, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE BAŞETME STRATEJİLERİ: ADSIZ ALKOLİKLER ÖRNEĞİ. , 50 - 64.
Chicago Yücel Fatma Nur,Doğan Kübra,Pamir Rana Nur,Erkuş Seda,Keşir Ümran,Zengin Oğuzhan ALKOL BAĞIMLISI BİREYLERDE BENLİK SAYGISI, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE BAŞETME STRATEJİLERİ: ADSIZ ALKOLİKLER ÖRNEĞİ. (2020): 50 - 64.
MLA Yücel Fatma Nur,Doğan Kübra,Pamir Rana Nur,Erkuş Seda,Keşir Ümran,Zengin Oğuzhan ALKOL BAĞIMLISI BİREYLERDE BENLİK SAYGISI, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE BAŞETME STRATEJİLERİ: ADSIZ ALKOLİKLER ÖRNEĞİ. , 2020, ss.50 - 64.
AMA Yücel F,Doğan K,Pamir R,Erkuş S,Keşir Ü,Zengin O ALKOL BAĞIMLISI BİREYLERDE BENLİK SAYGISI, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE BAŞETME STRATEJİLERİ: ADSIZ ALKOLİKLER ÖRNEĞİ. . 2020; 50 - 64.
Vancouver Yücel F,Doğan K,Pamir R,Erkuş S,Keşir Ü,Zengin O ALKOL BAĞIMLISI BİREYLERDE BENLİK SAYGISI, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE BAŞETME STRATEJİLERİ: ADSIZ ALKOLİKLER ÖRNEĞİ. . 2020; 50 - 64.
IEEE Yücel F,Doğan K,Pamir R,Erkuş S,Keşir Ü,Zengin O "ALKOL BAĞIMLISI BİREYLERDE BENLİK SAYGISI, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE BAŞETME STRATEJİLERİ: ADSIZ ALKOLİKLER ÖRNEĞİ." , ss.50 - 64, 2020.
ISNAD Yücel, Fatma Nur vd. "ALKOL BAĞIMLISI BİREYLERDE BENLİK SAYGISI, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE BAŞETME STRATEJİLERİ: ADSIZ ALKOLİKLER ÖRNEĞİ". (2020), 50-64.
APA Yücel F, Doğan K, Pamir R, Erkuş S, Keşir Ü, Zengin O (2020). ALKOL BAĞIMLISI BİREYLERDE BENLİK SAYGISI, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE BAŞETME STRATEJİLERİ: ADSIZ ALKOLİKLER ÖRNEĞİ. Tıbbi Sosyal Hizmet Dergisi, 0(15), 50 - 64.
Chicago Yücel Fatma Nur,Doğan Kübra,Pamir Rana Nur,Erkuş Seda,Keşir Ümran,Zengin Oğuzhan ALKOL BAĞIMLISI BİREYLERDE BENLİK SAYGISI, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE BAŞETME STRATEJİLERİ: ADSIZ ALKOLİKLER ÖRNEĞİ. Tıbbi Sosyal Hizmet Dergisi 0, no.15 (2020): 50 - 64.
MLA Yücel Fatma Nur,Doğan Kübra,Pamir Rana Nur,Erkuş Seda,Keşir Ümran,Zengin Oğuzhan ALKOL BAĞIMLISI BİREYLERDE BENLİK SAYGISI, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE BAŞETME STRATEJİLERİ: ADSIZ ALKOLİKLER ÖRNEĞİ. Tıbbi Sosyal Hizmet Dergisi, vol.0, no.15, 2020, ss.50 - 64.
AMA Yücel F,Doğan K,Pamir R,Erkuş S,Keşir Ü,Zengin O ALKOL BAĞIMLISI BİREYLERDE BENLİK SAYGISI, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE BAŞETME STRATEJİLERİ: ADSIZ ALKOLİKLER ÖRNEĞİ. Tıbbi Sosyal Hizmet Dergisi. 2020; 0(15): 50 - 64.
Vancouver Yücel F,Doğan K,Pamir R,Erkuş S,Keşir Ü,Zengin O ALKOL BAĞIMLISI BİREYLERDE BENLİK SAYGISI, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE BAŞETME STRATEJİLERİ: ADSIZ ALKOLİKLER ÖRNEĞİ. Tıbbi Sosyal Hizmet Dergisi. 2020; 0(15): 50 - 64.
IEEE Yücel F,Doğan K,Pamir R,Erkuş S,Keşir Ü,Zengin O "ALKOL BAĞIMLISI BİREYLERDE BENLİK SAYGISI, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE BAŞETME STRATEJİLERİ: ADSIZ ALKOLİKLER ÖRNEĞİ." Tıbbi Sosyal Hizmet Dergisi, 0, ss.50 - 64, 2020.
ISNAD Yücel, Fatma Nur vd. "ALKOL BAĞIMLISI BİREYLERDE BENLİK SAYGISI, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE BAŞETME STRATEJİLERİ: ADSIZ ALKOLİKLER ÖRNEĞİ". Tıbbi Sosyal Hizmet Dergisi 15 (2020), 50-64.