Yıl: 2020 Cilt: 21 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 181 - 189 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 21-05-2021

Bir Üniversite Hastanesi Örnekleminde Yardımcı Hizmet Personelinin Tükenmişlik ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki

Öz:
Amaç: Bu çalışma ile yardımcı hizmet personelinin sigara içme durumlarının belirlenmesi, tükenmişlikdüzeylerinin saptanması, tükenmişlik düzeyi ile sigara içme durumu ve nikotin bağımlılık şiddetiarasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı epidemiyolojik tipteki araştırma Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görevli yardımcı hizmetpersoneli üzerinde 1 Haziran-1 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılmıştır. Örneklem hesabı yapılmaksızıntüm yardımcı hizmet personeline ulaşılmaya çalışılmıştır. Katılımcılara Maslach Tükenmişlik ölçeği(MTÖ)ve Nikotin Bağımlılık Ölçeğini (NBÖ) de içeren anket yüzyüze uygulanmıştır.Bulgular: Katılımcıların %68,2’si kadın; %37,5’i 36-45 yaş aralığındaydı. %40,9’u sigara içmekteydi.Katılımcıların sigara içme durumu ile sadece hastanedeki çalışma yılı ile arasında istatistiksel olarakanlamlı bir farka rastlandı. MTÖ alt puanları sigara içme durumuna göre karşılaştırıldığında gruplararasında istatistiksel olarak anlamlı bir farka rastlanmadı; NBÖ puanları MTÖ alt boyutları ile korelasyonuaçısından değerlendirildiğinde NBÖ puanları arttıkça duyarsızlaşma puanlarının arttığı ve ölçek puanlarıarasında pozitif yönde zayıf bir ilişkinin olduğu görülmüştür.Sonuç: Çalışmamız yardımcı hizmet personelinin tükenmişlik ile sigara içme durumu arasında bir ilişkisaptanamamıştır. Ancak daha duyarsız olan personelin daha çok sigara bağımlısı olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelime:

Relationship Between Burnout and Nicotine Dependence Levels of Health Care Assistants in a University Hospital Sample

Öz:
Amaç: Bu çalışma ile yardımcı hizmet personelinin sigara içme durumlarının belirlenmesi, tükenmişlik düzeylerinin saptanması, tükenmişlik düzeyi ile sigara içme durumu ve nikotin bağımlılık şiddeti arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı epidemiyolojik tipteki araştırma Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görevli yardımcı hizmet personeli üzerinde 1 Haziran-1 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılmıştır. Örneklem hesabı yapılmaksızın tüm yardımcı hizmet personeline ulaşılmaya çalışılmıştır. Katılımcılara Maslach Tükenmişlik ölçeği(MTÖ) ve Nikotin Bağımlılık Ölçeğini (NBÖ) de içeren anket yüzyüze uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %68,2’si kadın; %37,5’i 36-45 yaş aralığındaydı. %40,9’u sigara içmekteydi. Katılımcıların sigara içme durumu ile sadece hastanedeki çalışma yılı ile arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farka rastlandı. MTÖ alt puanları sigara içme durumuna göre karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farka rastlanmadı; NBÖ puanları MTÖ alt boyutları ile korelasyonu açısından değerlendirildiğinde NBÖ puanları arttıkça duyarsızlaşma puanlarının arttığı ve ölçek puanları arasında pozitif yönde zayıf bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışmamız yardımcı hizmet personelinin tükenmişlik ile sigara içme durumu arasında bir ilişki saptanamamıştır. Ancak daha duyarsız olan personelin daha çok sigara bağımlısı olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA BEŞE t, Mıhcı Ö, AYHAN BAŞER D, Cankurtaran M (2020). Bir Üniversite Hastanesi Örnekleminde Yardımcı Hizmet Personelinin Tükenmişlik ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. , 181 - 189.
Chicago BEŞE tuba,Mıhcı Özge,AYHAN BAŞER Duygu,Cankurtaran Mustafa Bir Üniversite Hastanesi Örnekleminde Yardımcı Hizmet Personelinin Tükenmişlik ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. (2020): 181 - 189.
MLA BEŞE tuba,Mıhcı Özge,AYHAN BAŞER Duygu,Cankurtaran Mustafa Bir Üniversite Hastanesi Örnekleminde Yardımcı Hizmet Personelinin Tükenmişlik ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. , 2020, ss.181 - 189.
AMA BEŞE t,Mıhcı Ö,AYHAN BAŞER D,Cankurtaran M Bir Üniversite Hastanesi Örnekleminde Yardımcı Hizmet Personelinin Tükenmişlik ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. . 2020; 181 - 189.
Vancouver BEŞE t,Mıhcı Ö,AYHAN BAŞER D,Cankurtaran M Bir Üniversite Hastanesi Örnekleminde Yardımcı Hizmet Personelinin Tükenmişlik ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. . 2020; 181 - 189.
IEEE BEŞE t,Mıhcı Ö,AYHAN BAŞER D,Cankurtaran M "Bir Üniversite Hastanesi Örnekleminde Yardımcı Hizmet Personelinin Tükenmişlik ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki." , ss.181 - 189, 2020.
ISNAD BEŞE, tuba vd. "Bir Üniversite Hastanesi Örnekleminde Yardımcı Hizmet Personelinin Tükenmişlik ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki". (2020), 181-189.
APA BEŞE t, Mıhcı Ö, AYHAN BAŞER D, Cankurtaran M (2020). Bir Üniversite Hastanesi Örnekleminde Yardımcı Hizmet Personelinin Tükenmişlik ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. Bağımlılık Dergisi, 21(3), 181 - 189.
Chicago BEŞE tuba,Mıhcı Özge,AYHAN BAŞER Duygu,Cankurtaran Mustafa Bir Üniversite Hastanesi Örnekleminde Yardımcı Hizmet Personelinin Tükenmişlik ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. Bağımlılık Dergisi 21, no.3 (2020): 181 - 189.
MLA BEŞE tuba,Mıhcı Özge,AYHAN BAŞER Duygu,Cankurtaran Mustafa Bir Üniversite Hastanesi Örnekleminde Yardımcı Hizmet Personelinin Tükenmişlik ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. Bağımlılık Dergisi, vol.21, no.3, 2020, ss.181 - 189.
AMA BEŞE t,Mıhcı Ö,AYHAN BAŞER D,Cankurtaran M Bir Üniversite Hastanesi Örnekleminde Yardımcı Hizmet Personelinin Tükenmişlik ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. Bağımlılık Dergisi. 2020; 21(3): 181 - 189.
Vancouver BEŞE t,Mıhcı Ö,AYHAN BAŞER D,Cankurtaran M Bir Üniversite Hastanesi Örnekleminde Yardımcı Hizmet Personelinin Tükenmişlik ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. Bağımlılık Dergisi. 2020; 21(3): 181 - 189.
IEEE BEŞE t,Mıhcı Ö,AYHAN BAŞER D,Cankurtaran M "Bir Üniversite Hastanesi Örnekleminde Yardımcı Hizmet Personelinin Tükenmişlik ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki." Bağımlılık Dergisi, 21, ss.181 - 189, 2020.
ISNAD BEŞE, tuba vd. "Bir Üniversite Hastanesi Örnekleminde Yardımcı Hizmet Personelinin Tükenmişlik ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki". Bağımlılık Dergisi 21/3 (2020), 181-189.