Yıl: 2021 Cilt: 52 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 46 - 55 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 26-05-2021

Elma Fidan Yetiştiriciliğinde Bacillus subtilis İçerikli Bir Mikrobiyal Gübrenin Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi

Öz:
Tarımda yoğun kimyasal gübre ve pestisit kullanımına bağlı olarak insan ve hayvan sağlığı ile çevresel sorunlar gibi risklergiderek artmaktadır. Bu yüzden özellikle bitki besleme ve bitki koruma ürünlerinde alternatif yöntemlere olan talep her geçen günartış göstermektedir. Bu alternatif yöntemlerden birisi organik ve biyolojik çözümlerin tarımda kullanılmasıdır. Biyolojikçözümlerden birisi olan faydalı bakterilerin tarımda kullanımının önemi gittikçe çok daha iyi anlaşılmaktadır. Bu çalışmada; azotufikse eden, fosfat çözen, kalsiyum çözen, amino asit ve organik asit üreten ve hormon üreten Bacillus subtilis TV-17C bakteriizolatı organik bir sıvı taşıyıcı ile formülasyon haline getirilerek elma fidanı yetiştiriciliğinde kullanılmıştır. Çalışmada bu bakteriuygulamasının bazı bitki gelişim parametreleri, bitkide hormon düzeyleri ile bitkide ve toprakta makro ve mikro besin elementleridüzeyleri ile bazı toprak özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonucunda; bu bakteri içerikli mikrobiyal gübreformülasyonunun, elma fidanlarında bütün bitki gelişim parametrelerinde bitkideki hormon düzeyleri ile bitkide ve topraktamakro ve mikro besin elementleri düzeylerinde artışlara sebep olduğu görülmüştür. Bacillus subtilis TV-17C bakteri izolatınınçok yönlü etkileri dikkate alınarak bu formülasyonun Stoma Fix ticari ismi ile tescillendirilmesi için gerekli başvurularınyapılması planlanmaktadır.
Anahtar Kelime:

Investigation of Possibilities of Using Bacillus subtilis Microbial Fertilizer in Apple Sapling Growing

Öz:
Due to the use of intensive chemical fertilizers and pesticides in agriculture are increasing risks related to human and animal health and environmental problems. Therefore, interest in alternative methods is increasing day by day. Therefore, the demand in alternative methods especially in plant nutrition and plant protection products is increasing day by day. The use of organic and biological solutions in agriculture is one of these alternative methods. The importance of the use of beneficial bacteria in agriculture, which are one of the biological solutions, is increasingly understood. In this study, Bacillus subtilis TV-17C bacterial isolate, which fixes nitrogen, dissolves phosphate, dissolves calcium, produces amino acids and organic acids and produces hormones, was formulated with an organic liquid carrier and used in apple sapling cultivation. The effect of this bacterial application on some plant growth parameters, hormone levels in the plant, macro and micro nutrient levels in the plant and soil and some soil properties were investigated in this study. As a result of the research; this bacterial microbial fertilizer formulation has been shown to cause increases in all plant growth parameters and hormone levels in plants, macro and micro nutrients levels in plants and soil. Considering all these versatile effects of B. subtilis TV-17C bacterial strain, it is planned to make the necessary applications for the registration of this formulation under the trade name Stoma Fix.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KOTAN R, TOZLU E, GUNES A, DADASOGLU F (2021). Elma Fidan Yetiştiriciliğinde Bacillus subtilis İçerikli Bir Mikrobiyal Gübrenin Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi. , 46 - 55.
Chicago KOTAN RECEP,TOZLU Elif,GUNES Adem,DADASOGLU FATIH Elma Fidan Yetiştiriciliğinde Bacillus subtilis İçerikli Bir Mikrobiyal Gübrenin Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi. (2021): 46 - 55.
MLA KOTAN RECEP,TOZLU Elif,GUNES Adem,DADASOGLU FATIH Elma Fidan Yetiştiriciliğinde Bacillus subtilis İçerikli Bir Mikrobiyal Gübrenin Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi. , 2021, ss.46 - 55.
AMA KOTAN R,TOZLU E,GUNES A,DADASOGLU F Elma Fidan Yetiştiriciliğinde Bacillus subtilis İçerikli Bir Mikrobiyal Gübrenin Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi. . 2021; 46 - 55.
Vancouver KOTAN R,TOZLU E,GUNES A,DADASOGLU F Elma Fidan Yetiştiriciliğinde Bacillus subtilis İçerikli Bir Mikrobiyal Gübrenin Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi. . 2021; 46 - 55.
IEEE KOTAN R,TOZLU E,GUNES A,DADASOGLU F "Elma Fidan Yetiştiriciliğinde Bacillus subtilis İçerikli Bir Mikrobiyal Gübrenin Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi." , ss.46 - 55, 2021.
ISNAD KOTAN, RECEP vd. "Elma Fidan Yetiştiriciliğinde Bacillus subtilis İçerikli Bir Mikrobiyal Gübrenin Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi". (2021), 46-55.
APA KOTAN R, TOZLU E, GUNES A, DADASOGLU F (2021). Elma Fidan Yetiştiriciliğinde Bacillus subtilis İçerikli Bir Mikrobiyal Gübrenin Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 52(1), 46 - 55.
Chicago KOTAN RECEP,TOZLU Elif,GUNES Adem,DADASOGLU FATIH Elma Fidan Yetiştiriciliğinde Bacillus subtilis İçerikli Bir Mikrobiyal Gübrenin Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 52, no.1 (2021): 46 - 55.
MLA KOTAN RECEP,TOZLU Elif,GUNES Adem,DADASOGLU FATIH Elma Fidan Yetiştiriciliğinde Bacillus subtilis İçerikli Bir Mikrobiyal Gübrenin Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.52, no.1, 2021, ss.46 - 55.
AMA KOTAN R,TOZLU E,GUNES A,DADASOGLU F Elma Fidan Yetiştiriciliğinde Bacillus subtilis İçerikli Bir Mikrobiyal Gübrenin Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2021; 52(1): 46 - 55.
Vancouver KOTAN R,TOZLU E,GUNES A,DADASOGLU F Elma Fidan Yetiştiriciliğinde Bacillus subtilis İçerikli Bir Mikrobiyal Gübrenin Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2021; 52(1): 46 - 55.
IEEE KOTAN R,TOZLU E,GUNES A,DADASOGLU F "Elma Fidan Yetiştiriciliğinde Bacillus subtilis İçerikli Bir Mikrobiyal Gübrenin Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi." Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 52, ss.46 - 55, 2021.
ISNAD KOTAN, RECEP vd. "Elma Fidan Yetiştiriciliğinde Bacillus subtilis İçerikli Bir Mikrobiyal Gübrenin Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi". Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 52/1 (2021), 46-55.