Yıl: 2021 Cilt: 11 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 93 - 115 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 11-06-2021

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN EBA VE EĞİTİM PORTALLARI İLE İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ

Öz:
Nitel araştırma kapsamında iç içe geçmiş tek durum deseninde tasarlanan bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin perspektifinden EBA ve eğitim portalları ile ilk okuma yazma öğretimine ilişkin görüşlerini almak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda açık uçlu soruların yer aldığı standartlaştırılmış açık uçlu görüşme formu hazırlanmış ve en az bir kez birinci sınıf okutma ve EBA ile eğitim portallarını kullanmış olma ölçütlerine dayalı olarak Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ilkokullarda görev yapan 15 sınıf öğretmeniyle görüşülmüş ve soruları yazılı olarak cevaplamaları istenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin açık uçlu sorulara verdikleri cevaplar nitel doküman inceleme yöntemlerinden olan içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre ilk okuma yazma öğretiminde EBA ve eğitim portalları kullanımının sınıf öğretmenleri tarafından avantajlı bulunduğu ancak kullanım sırasında birtakım zorluklarla karşılaştıklarını belirtmişler ve bu zorluklara çözüm önerisi getirmişlerdir. Sınıf öğretmenleri EBA ve eğitim portalları üzerinden çevrimiçi ödev göndermenin olumlu ve olumsuz yönlerini açıklarken, çevrimiçi ödevlerin nasıl olacağına ilişkin birtakım önerilerde sunmaktadırlar. Öğretmenler EBA ve eğitim portallarıne ilişkin tasarım önerileri sunmakla birlikte, EBA ve eğitim portallarının ilk okuma yazma öğretim sürecinde çocukların dikkatini çektiğini, gerektiği yerde etkili bir şekilde kullanıldığında çocukların derse aktif olarak katılımını sağladığı, çocukların okuma tutumunu arttırmada işe yaradığını ancak motivasyonlarını sağlamada birincil araç olmadığını belirtip tüm bunlarla ilgili birtakım öneriler sunmaktadırlar.
Anahtar Kelime:

FIRST READING AND WRITING TEACHING WITH EBA AND EDUCATION PORTALS FROM THE PERSPECTIVE OF CLASSROOM TEACHERS

Öz:
In this study, which was designed in a single case pattern that is intertwined within thescope of qualitative research, it was aimed to get the opinions of EBA and education portalsfrom the perspective of classroom teachers regarding the teaching of reading and writing. Forthis purpose, a standardized open-ended interview form with open-ended questions wasprepared, and 15 classroom teachers working in official primary schools affiliated to theMinistry of National Education, based on the criteria of having at least once first-class teachingexperience and using EBA and education portals, and asked to answer the questions in writing.The answers given by the classroom teachers to open-ended questions were analyzed bycontent analysis, which is one of the qualitative document analysis methods. The results ofthe research suggest that the use of EBA and education portals in the teaching of literacy isadvantageous by the classroom teachers, but they have encountered some difficulties duringuse and suggested solutions to these difficulties. While class teachers who posit positive andnegative aspects of submitting homework through EBA and education portals, they offer somesuggestions on how to do homework online. Although teachers provide design suggestionsfor EBA and education portals, EBA and education portals highlight the attention of childrenduring the first literacy teaching process, where they are used effectively where necessary,actively involve children in the lesson, it works to increase children's reading attitude, but it isnot the primary tool in ensuring their motivation.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA kesik c, BAŞ Ö (2021). SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN EBA VE EĞİTİM PORTALLARI İLE İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ. , 93 - 115.
Chicago kesik cengiz,BAŞ ÖZLEM SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN EBA VE EĞİTİM PORTALLARI İLE İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ. (2021): 93 - 115.
MLA kesik cengiz,BAŞ ÖZLEM SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN EBA VE EĞİTİM PORTALLARI İLE İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ. , 2021, ss.93 - 115.
AMA kesik c,BAŞ Ö SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN EBA VE EĞİTİM PORTALLARI İLE İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ. . 2021; 93 - 115.
Vancouver kesik c,BAŞ Ö SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN EBA VE EĞİTİM PORTALLARI İLE İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ. . 2021; 93 - 115.
IEEE kesik c,BAŞ Ö "SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN EBA VE EĞİTİM PORTALLARI İLE İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ." , ss.93 - 115, 2021.
ISNAD kesik, cengiz - BAŞ, ÖZLEM. "SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN EBA VE EĞİTİM PORTALLARI İLE İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ". (2021), 93-115.
APA kesik c, BAŞ Ö (2021). SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN EBA VE EĞİTİM PORTALLARI İLE İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 11(1), 93 - 115.
Chicago kesik cengiz,BAŞ ÖZLEM SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN EBA VE EĞİTİM PORTALLARI İLE İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama 11, no.1 (2021): 93 - 115.
MLA kesik cengiz,BAŞ ÖZLEM SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN EBA VE EĞİTİM PORTALLARI İLE İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, vol.11, no.1, 2021, ss.93 - 115.
AMA kesik c,BAŞ Ö SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN EBA VE EĞİTİM PORTALLARI İLE İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama. 2021; 11(1): 93 - 115.
Vancouver kesik c,BAŞ Ö SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN EBA VE EĞİTİM PORTALLARI İLE İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama. 2021; 11(1): 93 - 115.
IEEE kesik c,BAŞ Ö "SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN EBA VE EĞİTİM PORTALLARI İLE İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ." Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 11, ss.93 - 115, 2021.
ISNAD kesik, cengiz - BAŞ, ÖZLEM. "SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN EBA VE EĞİTİM PORTALLARI İLE İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ". Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama 11/1 (2021), 93-115.