Yıl: 2020 Cilt: 9 Sayı: 5 Sayfa Aralığı: 3479 - 3499 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 15-06-2021

Fen Bilimleri Ders Kitapları ile İlgili Yapılan Çalışmaların İncelenmesi

Öz:
Ders kitapları, öğretim programlarının amaçlarının gerçekleştirilmesindeöğretmenlere kılavuzluk eden ve öğrencilerin kişisel, ekonomik ve sosyalgelişimlerine katkı sağlayan en önemli eğitim araçları arasında yer alır. Etkilibir fen öğretimi için ders kitaplarının öğrencilerin seviyesine uygun olması,öğretim programının kazanımlarının gerçekleştirilmesine katkıdabulunması, öğrencileri derse motive edecek zengin görsel öğeler içermesi veiyi hazırlanmış ölçme-değerlendirme kısımlarına sahip olması gerekir. Alanyazın taraması, Türkiye’de fen bilimleri ders kitapları ile ilgili çok sayıdaçalışma bulunduğunu göstermektedir. Bu çalışmaların incelenmesi,araştırma eğilimlerinin belirlenmesi, araştırmacıların problem gördüklerialanlara daha kolay yönelmeleri ve alan yazında bu konuda var olanboşluğu doldurmaya katkıda bulunmak açısından önemlidir. Bu nedenleçalışmanın amacı, Fen Bilimleri ders kitaplarıyla ilgili Türkiye’de 2010-2019yılları aralığında yapılan araştırma makaleleri ve lisansüstü tezleri bazıdeğişkenler açısından incelemek olarak belirlenmiştir. Çalışmada nitelaraştırma yöntemlerinden içerik analizi kullanılmıştır. Çalışma kapsamdaFen Bilimleri ders kitaplarıyla ilgili 25 lisansüstü tez ve 31 araştırmamakalesi incelenmiştir. İncelenen lisansüstü tezlere YÖK Ulusal TezMerkezinde erişime açık olan lisansüstü tezlerden, araştırma makalelerineise ULAKBİM’de taranan dergiler ile ulaşılmıştır. Fen Bilimleri derskitaplarıyla ilgili yazılmış tezler ve makaleler, bu araştırma için geliştirilentez/makale inceleme formuyla incelenmiştir. Çalışma sonuçları; bu konudayayınlanan araştırma makaleleri ile yüksek lisans tez sayılarının doktoratezlerinden fazla olduğunu, özel ve devlet yayınevlerine ait kitaplarınınincelendiğini ve en çok araştırmanın 2017 yılında ve Gazi Üniversitesindeyapıldığını göstermiştir. Ayrıca, araştırma yöntemi olarak daha çok nitelyöntemin ve veri toplama aracı olarak da dokümanların tercih edildiği veçalışmalarda ele alınan kitapların daha çok içerik açısından incelendiğisonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelime:

Examination of The Studies Related to Science Textbooks

Öz:
Textbooks are among the most important educational tools that guide teachers in the realization of the aims of the curriculum, and contribute to the personal, economic, and social development of students. For an effective science teaching, textbooks should be appropriate for the students' levels, contribute to the achievement of the learning outcomes of the curriculum, contain rich visual elements that will motivate students to the lesson, and have well-prepared assessment and evaluation sections. Literature review showed that many studies related to science textbooks in Turkey are present. Examining these studies is important in terms of determining research trends, enabling researchers to navigate areas where they see problems more easily and to fill the existing gap in the literature. For this reason, the aim of the study was determined to examine research articles and graduate theses related to the sciences textbooks completed between 2010-2019 years in Turkey, according to some variables. Content analysis, one of the qualitative research methods, was used in the study. Within the scope of this research, 25 graduate theses and 31 research articles related to sciences textbooks were examined. These examined graduate theses are obtained from publicity graduate theses which are accessible from the database of the Council of Higher Education of the National Thesis Center, and research articles were obtained from the journals scanned in the National Academic Network and Information Center (ULAKBİM). The research articles and graduate theses related to the sciences textbooks were analyzed with a Thesis/Article Review Form developed for this research. Study results have shown that the number of research articles published on this subject and master's theses were higher than the number of doctoral theses, books of private and public publishers have been examined, and most of the research was carried out in 2017 and at Gazi University. In addition, it was found that the qualitative method was preferred as the research method and the documents as the data collection tool, and the books examined in the studies were analyzed mostly in terms of their contents.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Eroğlu Doğan E, ekinci" r, Doğan D (2020). Fen Bilimleri Ders Kitapları ile İlgili Yapılan Çalışmaların İncelenmesi. , 3479 - 3499.
Chicago Eroğlu Doğan Eylem,ekinci" recep,Doğan Doğan Fen Bilimleri Ders Kitapları ile İlgili Yapılan Çalışmaların İncelenmesi. (2020): 3479 - 3499.
MLA Eroğlu Doğan Eylem,ekinci" recep,Doğan Doğan Fen Bilimleri Ders Kitapları ile İlgili Yapılan Çalışmaların İncelenmesi. , 2020, ss.3479 - 3499.
AMA Eroğlu Doğan E,ekinci" r,Doğan D Fen Bilimleri Ders Kitapları ile İlgili Yapılan Çalışmaların İncelenmesi. . 2020; 3479 - 3499.
Vancouver Eroğlu Doğan E,ekinci" r,Doğan D Fen Bilimleri Ders Kitapları ile İlgili Yapılan Çalışmaların İncelenmesi. . 2020; 3479 - 3499.
IEEE Eroğlu Doğan E,ekinci" r,Doğan D "Fen Bilimleri Ders Kitapları ile İlgili Yapılan Çalışmaların İncelenmesi." , ss.3479 - 3499, 2020.
ISNAD Eroğlu Doğan, Eylem vd. "Fen Bilimleri Ders Kitapları ile İlgili Yapılan Çalışmaların İncelenmesi". (2020), 3479-3499.
APA Eroğlu Doğan E, ekinci" r, Doğan D (2020). Fen Bilimleri Ders Kitapları ile İlgili Yapılan Çalışmaların İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 9(5), 3479 - 3499.
Chicago Eroğlu Doğan Eylem,ekinci" recep,Doğan Doğan Fen Bilimleri Ders Kitapları ile İlgili Yapılan Çalışmaların İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 9, no.5 (2020): 3479 - 3499.
MLA Eroğlu Doğan Eylem,ekinci" recep,Doğan Doğan Fen Bilimleri Ders Kitapları ile İlgili Yapılan Çalışmaların İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, vol.9, no.5, 2020, ss.3479 - 3499.
AMA Eroğlu Doğan E,ekinci" r,Doğan D Fen Bilimleri Ders Kitapları ile İlgili Yapılan Çalışmaların İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2020; 9(5): 3479 - 3499.
Vancouver Eroğlu Doğan E,ekinci" r,Doğan D Fen Bilimleri Ders Kitapları ile İlgili Yapılan Çalışmaların İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2020; 9(5): 3479 - 3499.
IEEE Eroğlu Doğan E,ekinci" r,Doğan D "Fen Bilimleri Ders Kitapları ile İlgili Yapılan Çalışmaların İncelenmesi." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 9, ss.3479 - 3499, 2020.
ISNAD Eroğlu Doğan, Eylem vd. "Fen Bilimleri Ders Kitapları ile İlgili Yapılan Çalışmaların İncelenmesi". İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 9/5 (2020), 3479-3499.