Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme

Yıl: 2021 Cilt: 32 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 387 - 409 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 22-10-2021

Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme

Öz:
Türk yükseköğretiminde tıp, psikoloji, işletme, eğitim gibi alanlarda gerçekleştirilen uzmanlaşma eğitimininyüksek din öğretimi için de bir gereklilik olduğu alan yazında tartışılmaktadır. Bu tartışmaların odaklandığınoktalar ise yüksek din öğretiminin istihdam alanlarının çeşitliliği ve her bir istihdam alanının kendine hasözellikler barındırmasıdır. Bu çalışma, yüksek din öğretiminde uzmanlaşma eğitimleri yapılanmasını gereklilikolarak kabul etmektedir. Çalışmanın odaklandığı konu, uzmanlaşma eğitiminin ne olduğu ve yüksek din öğretimi için sunabileceği bakış açısıdır. Bu nedenle makalede odak noktası niçin uzmanlaşma eğitimi değil uzmanlaşma eğitiminin neliği ile nasıllığıdır. Çünkü yükseköğretimde uzmanlaşma eğitiminin bir bakış açısı ve yapısalözellikleri bulunmaktadır. Oluşturulacak bir eğitimin de bu bakış açısı ve özellikleri barındırması beklenmektedir. Peki, bu nasıl gerçekleştirilebilir? Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle yükseköğretimde uzmanlaşmaeğitiminin ne olduğunun, sonra da yüksek din öğretiminde uzmanlaşma eğitimi bağlamında değerlendirilebilecek dini danışmanlık eğitiminin örnek olarak sunulması amaçlanmaktadır. Bu ana amaç doğrultusunda sahaçalışmasını yönlendiren alt amaç ise, dini danışmanlık eğitiminin felsefesi, temelleri, seviyesi, süreci ve kazandırmayı hedeflediği yeterlik profili gibi özelliklerinin dünya örnekleri üzerinden ortaya koyulmasıdır. Bu nedenle öncelikle uzmanlaşma/ihtisaslaşma eğitiminin ne olduğu ve yüksek din öğretiminde niçin gerekli olduğutartışılmıştır. Bunun ardından ise dünyanın beş ayrı kıtasında öğrenim imkânı sunan dini danışmanlık eğitimleri ve üzerine kurulduğu temeller, alanda görev yapan uzman akademisyenlerle nitel araştırma yoluyla yapılangörüşmelerle örneklendirilmiştir. Ortaya çıkan bulgular, dini danışmanlığın niçin uzmanlaşma eğitimiyle öğrenci yetiştirdiği, eğitiminin bakış açısı ve felsefesi ile değerlere dayandığı, metodolojik temellerinin varlığı,deneyimsel öğrenmenin merkezde olduğu ve yetkin bir profesyonel kimlik oluşturma amacı taşıdığı yönündedir. Bu yönleriyle dini danışmanlık dünya örnekleri uzmanlaşma eğitiminin özelliklerini taşımaktadır. Sonuçolarak, bu örnek üzerinden Türkiye’de yüksek din öğretiminde uzmanlık eğitimlerinin nasıl dizayn edilmesi ilesüreçlerinin hangi temeller üzerine kurulması boyutları tartışılarak bir bakış açısı sunmaya çalışılmıştır.
Anahtar Kelime:

Specialization Training in Higher Religious Education: A Perspective-Focused Consideration Through Examples of Religious Counseling Education from Different Countries

Öz:
Specialization training which is applied in fields such as medicine, psychology, business administration and education in Turkish higher education is also a necessity for higher religious education. This issue is discussed in the literature. The focus of these discussions is on the diversity of higher religious education employment areas and the specific features of each employment area. For this reason, the focus of the article is not why specialization training, but what and how the specialization training is. Because there is a perspective and structural features of specialization training in higher education. It is expected that an education to be formed will include these perspectives and features. So how can this be done? In order to answer this question, it is aimed to clarify what is specialization training in the higher religious education firstly, then present religious counseling education as an example, which can be evaluated in the context of specialization training in higher education. In line with this main purpose, the sub-purpose that guides the field work is to reveal the philosophy, foundations, level, process and competence profile of religious counseling education through world examples. The religious counseling trainings that offer education opportunities in five different continents of the world and the foundations on which it was built were exemplified through interviews with expert academicians working in the field. The findings are that why religious counseling educates students with specialization training, these trainings are based on its perspective and philosophy and values, its methodological foundations, experiential learning is at the center and aims to create a competent professional identity. In these aspects, religious counseling world examples smack the characteristics of specialization education. As a result, what is and how to design the specialization training in the higher religious education in Turkey have been discussed through these examples.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA UĞURLU H (2021). Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme. , 387 - 409.
Chicago UĞURLU Havva Sinem Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme. (2021): 387 - 409.
MLA UĞURLU Havva Sinem Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme. , 2021, ss.387 - 409.
AMA UĞURLU H Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme. . 2021; 387 - 409.
Vancouver UĞURLU H Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme. . 2021; 387 - 409.
IEEE UĞURLU H "Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme." , ss.387 - 409, 2021.
ISNAD UĞURLU, Havva Sinem. "Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme". (2021), 387-409.
APA UĞURLU H (2021). Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme. İslami Araştırmalar, 32(2), 387 - 409.
Chicago UĞURLU Havva Sinem Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme. İslami Araştırmalar 32, no.2 (2021): 387 - 409.
MLA UĞURLU Havva Sinem Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme. İslami Araştırmalar, vol.32, no.2, 2021, ss.387 - 409.
AMA UĞURLU H Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme. İslami Araştırmalar. 2021; 32(2): 387 - 409.
Vancouver UĞURLU H Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme. İslami Araştırmalar. 2021; 32(2): 387 - 409.
IEEE UĞURLU H "Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme." İslami Araştırmalar, 32, ss.387 - 409, 2021.
ISNAD UĞURLU, Havva Sinem. "Yüksek Din Öğretiminde Uzmanlaşma Eğitimi: Farklı Ülkelerin Dini Danışmanlık Eğitim Örnekleri Üzerinden Bakış Açısı Odaklı Bir Değerlendirme". İslami Araştırmalar 32/2 (2021), 387-409.