Yıl: 2021 Cilt: 8 Sayı: 15 Sayfa Aralığı: 141 - 164 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 17-12-2021

FİNANSAL DAVRANIŞLAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ

Öz:
Bu çalışmanın amacı, liselerde eğitim alan öğrencilerin finans ile ilgili konulardaki bilinç düzeylerini tespit etmek ve bu öğrencilerin finansal konulardaki bilinç düzeyinin hayattaki bazı finansal davranışlarıyla aynı doğrultuda gelişip gelişmediğini görmeye çalışmaktadır. Bu kapsamda, İstanbul’da Anadolu ve Mesleki Teknik Anadolu Liselerinde okuyan toplam 456 öğrenci üzerine bir anket uygulanmıştır. Ankette öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeylerini tespit etmeye yönelik soruların yanında, çeşitli finansal davranışlarını ölçmeye yönelik sorulara da yer verilmiştir. Analizler sonucu elde edilen bulgular öğrencilerin sergilemiş olduğu farklı davranışlarda finansal okuryazarlık düzeyinin de farklı olduğunu ortaya koymuştur. Öğrencilerden harçlıklarından tasarruf yapan, artan harçlıklarını ellerinde nakit olarak tutan veya bankadaki hesabına yatıran, ellerindeki harçlıkları bir sonrakini alana kadar nadiren tüketen, sahip oldukları paranın harcanması ile ilgili kendilerine hedef koyduğunu beyan eden ve harcamalarını düzenli olarak takip edenlerin takip etmeyenlerle kıyaslandığında finansal okuryazarlık bilincinin takip eden öğrencilerde daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Bu bulgular, lise öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeyinin finansal davranışlarına önemli ölçüde yansıdığına işaret etmektedir. Bu çalışmada, literatürde üzerinde daha az durulan gençlerin finansal okuryazarlık düzeylerinin davranışlarında ne ölçüde farklı olduğu araştırılmış olup, elde edilen bulguların literatüre önemli bir katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Anahtar Kelime:

THE RELATIONSHIP BETWEEN FINANCIAL BEHAVIOR AND FINANCIAL LITERACY

Öz:
The purpose of this study is to determine the financial literacy levels of high school students and to reveal whether the financial literacy level of these student develops in line with some of their financial behaviors in life. For this purpose, we administered a questionnaire to a total of 456 students attending in several Anatolian and Vocational Technical Anatolian High Schools in Istanbul. The questionnaire surveyed various financial behaviors as well as financial literacy levels of the students. The findings obtained from the analysis showed that the financial literacy level was different across different behaviors. Students, who indicated that they regularly save from their pocket money, keep their money in cash or deposit them in their bank accounts, rarely consume their pocket money until they secure the next one, set a target for the expenditures, and regularly monitor their expenses, had higher levels of financial literacy compared to those who did not do any of these. These findings indicate that financial literacy level significantly reflects on the behaviors of teenagers in financial matters. This study investigated the extent to which financial literacy levels of young people differ in their behaviors, a topic that is rarely studied in the finance literature. In this sense, it contributes to the current literature.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yilmaz H, Kaymakcı T (2021). FİNANSAL DAVRANIŞLAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ. , 141 - 164.
Chicago Yilmaz Hulya,Kaymakcı Turgay FİNANSAL DAVRANIŞLAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ. (2021): 141 - 164.
MLA Yilmaz Hulya,Kaymakcı Turgay FİNANSAL DAVRANIŞLAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ. , 2021, ss.141 - 164.
AMA Yilmaz H,Kaymakcı T FİNANSAL DAVRANIŞLAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ. . 2021; 141 - 164.
Vancouver Yilmaz H,Kaymakcı T FİNANSAL DAVRANIŞLAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ. . 2021; 141 - 164.
IEEE Yilmaz H,Kaymakcı T "FİNANSAL DAVRANIŞLAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ." , ss.141 - 164, 2021.
ISNAD Yilmaz, Hulya - Kaymakcı, Turgay. "FİNANSAL DAVRANIŞLAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ". (2021), 141-164.
APA Yilmaz H, Kaymakcı T (2021). FİNANSAL DAVRANIŞLAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ. Akademik Hassasiyetler, 8(15), 141 - 164.
Chicago Yilmaz Hulya,Kaymakcı Turgay FİNANSAL DAVRANIŞLAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ. Akademik Hassasiyetler 8, no.15 (2021): 141 - 164.
MLA Yilmaz Hulya,Kaymakcı Turgay FİNANSAL DAVRANIŞLAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ. Akademik Hassasiyetler, vol.8, no.15, 2021, ss.141 - 164.
AMA Yilmaz H,Kaymakcı T FİNANSAL DAVRANIŞLAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ. Akademik Hassasiyetler. 2021; 8(15): 141 - 164.
Vancouver Yilmaz H,Kaymakcı T FİNANSAL DAVRANIŞLAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ. Akademik Hassasiyetler. 2021; 8(15): 141 - 164.
IEEE Yilmaz H,Kaymakcı T "FİNANSAL DAVRANIŞLAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ." Akademik Hassasiyetler, 8, ss.141 - 164, 2021.
ISNAD Yilmaz, Hulya - Kaymakcı, Turgay. "FİNANSAL DAVRANIŞLAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ". Akademik Hassasiyetler 8/15 (2021), 141-164.