Yıl: 2021 Cilt: 31 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 79 - 93 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 15-02-2022

Ortopedik Cerrahi Geçiren Hastaların Yaşadıkları PsikososyalSorunlar ve Yaşam Kalitesindeki Değişiklikler

Öz:
Amaç: Çalışma ortopedik cerrahi geçiren hastaların yaşadıklarıpsikososyal sorunların ve yaşam kalitelerindeki değişikliklerin be lirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel nitelikte olan çalışma 1 Nisan-30 Ey lül 2017 tarihleri arasında ortopedi ameliyatı olan 155 hasta ile ger çekleştirilmiştir. Veriler veri toplama formu ve SF-36 Yaşam KalitesiÖlçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde sayı/yüzde, ortalama±s tandart sapma değerleri, Mann Whitney-U testi ve Kruskal Wallistesti kullanılmıştır.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 55,41±19,25 yıl olup, %53,6’sıalt ekstremiteye yönelik cerrahi girişim geçirmiştir. Hastaların ço ğunluğunun fiziksel kısıtlılıklarının olduğu (%85,9), aile içi rol vesorumlulukların yerine getiremedikleri (%68,1), yaşam kalitesi puanortalamalarının düşük olduğu, kadın hastaların, çalışmayanların,kalça/femur ameliyatı olanların ölçek alt boyut puan ortalamaları nın daha düşük olduğu bulunmuştur.Sonuç: Ortopedik cerrahi girişim geçiren hastaların psikososyalsorunlar yaşadıkları ve yaşam kalitelerinin düşük olduğu belirlen miştir. Sağlık çalışanlarının hastaları bütüncül yaklaşımla değer lendirmeleri ve bu doğrultuda destekleyici girişimlerde bulunmalarıyaralı olacaktır.
Anahtar Kelime:

Psychosocial Problems and Changes in Quality of Life Experienced by Patients Who Underwent Orthopedic Surgery

Öz:
Aim: Study was conducted to determine the psychosocial problemsand the changes in their quality of life experienced by patients whounderwent orthopedic surgeryMethods: Descriptive cross-sectional study was conducted betweenApril 1, and September 30, 2017, with 155 patients who underwentorthopedic surgery. The data were collected using the data colle ction form and the SF-36 Quality of Life Scale. In the analysis ofthe data, number/percentage, mean±standard deviation values,Mann-Whitney-U test and Kruskal Wallis test were used. Results: The average age of the patients was 55.41 ± 19.25 years,and 53.6% of them had underwent lower extremity surgery. It was de termined that most of the patients had physical limitations (85.9%),could not fulfill the family roles and responsibilities (68.1%), theaverage quality of life scores were low and female patients, who didnot work, who had hip/femoral surgery, had lower SF-36 Quality ofLife Scale sub-dimension scores. Conclusion: It was determined that patients who underwent ortho pedic surgery have psychosocial problems and their quality of life islow. It would be beneficial for healthcare professionals to evaluatepatients with a holistic approach and take supportive initiatives.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA AKYÜZ E, Unlü H, UGURLU Z, ozhan elbas n (2021). Ortopedik Cerrahi Geçiren Hastaların Yaşadıkları PsikososyalSorunlar ve Yaşam Kalitesindeki Değişiklikler. , 79 - 93.
Chicago AKYÜZ ELİF,Unlü Hayriye,UGURLU ZİYAFET,ozhan elbas nalan Ortopedik Cerrahi Geçiren Hastaların Yaşadıkları PsikososyalSorunlar ve Yaşam Kalitesindeki Değişiklikler. (2021): 79 - 93.
MLA AKYÜZ ELİF,Unlü Hayriye,UGURLU ZİYAFET,ozhan elbas nalan Ortopedik Cerrahi Geçiren Hastaların Yaşadıkları PsikososyalSorunlar ve Yaşam Kalitesindeki Değişiklikler. , 2021, ss.79 - 93.
AMA AKYÜZ E,Unlü H,UGURLU Z,ozhan elbas n Ortopedik Cerrahi Geçiren Hastaların Yaşadıkları PsikososyalSorunlar ve Yaşam Kalitesindeki Değişiklikler. . 2021; 79 - 93.
Vancouver AKYÜZ E,Unlü H,UGURLU Z,ozhan elbas n Ortopedik Cerrahi Geçiren Hastaların Yaşadıkları PsikososyalSorunlar ve Yaşam Kalitesindeki Değişiklikler. . 2021; 79 - 93.
IEEE AKYÜZ E,Unlü H,UGURLU Z,ozhan elbas n "Ortopedik Cerrahi Geçiren Hastaların Yaşadıkları PsikososyalSorunlar ve Yaşam Kalitesindeki Değişiklikler." , ss.79 - 93, 2021.
ISNAD AKYÜZ, ELİF vd. "Ortopedik Cerrahi Geçiren Hastaların Yaşadıkları PsikososyalSorunlar ve Yaşam Kalitesindeki Değişiklikler". (2021), 79-93.
APA AKYÜZ E, Unlü H, UGURLU Z, ozhan elbas n (2021). Ortopedik Cerrahi Geçiren Hastaların Yaşadıkları PsikososyalSorunlar ve Yaşam Kalitesindeki Değişiklikler. Sağlık ve Toplum, 31(3), 79 - 93.
Chicago AKYÜZ ELİF,Unlü Hayriye,UGURLU ZİYAFET,ozhan elbas nalan Ortopedik Cerrahi Geçiren Hastaların Yaşadıkları PsikososyalSorunlar ve Yaşam Kalitesindeki Değişiklikler. Sağlık ve Toplum 31, no.3 (2021): 79 - 93.
MLA AKYÜZ ELİF,Unlü Hayriye,UGURLU ZİYAFET,ozhan elbas nalan Ortopedik Cerrahi Geçiren Hastaların Yaşadıkları PsikososyalSorunlar ve Yaşam Kalitesindeki Değişiklikler. Sağlık ve Toplum, vol.31, no.3, 2021, ss.79 - 93.
AMA AKYÜZ E,Unlü H,UGURLU Z,ozhan elbas n Ortopedik Cerrahi Geçiren Hastaların Yaşadıkları PsikososyalSorunlar ve Yaşam Kalitesindeki Değişiklikler. Sağlık ve Toplum. 2021; 31(3): 79 - 93.
Vancouver AKYÜZ E,Unlü H,UGURLU Z,ozhan elbas n Ortopedik Cerrahi Geçiren Hastaların Yaşadıkları PsikososyalSorunlar ve Yaşam Kalitesindeki Değişiklikler. Sağlık ve Toplum. 2021; 31(3): 79 - 93.
IEEE AKYÜZ E,Unlü H,UGURLU Z,ozhan elbas n "Ortopedik Cerrahi Geçiren Hastaların Yaşadıkları PsikososyalSorunlar ve Yaşam Kalitesindeki Değişiklikler." Sağlık ve Toplum, 31, ss.79 - 93, 2021.
ISNAD AKYÜZ, ELİF vd. "Ortopedik Cerrahi Geçiren Hastaların Yaşadıkları PsikososyalSorunlar ve Yaşam Kalitesindeki Değişiklikler". Sağlık ve Toplum 31/3 (2021), 79-93.