Yıl: 2012 Cilt: 20 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 35 - 42 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi

Öz:
Amaç: Bu çalışma, ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Yöntem: Tanımlayıcı - ilişki arayıcı araştırma niteliğinde olan bu çalışmanın verileri Hasta Bilgi Formu ve Newcastle Hemşirelik Bakımı Memnuniyet Ölçeği (NHBMÖ) kullanılarak toplandı. Araştırmacılar tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile 118 hastadan toplanan veriler uygun istatistik yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Sıklıkla kırık (%36,4) ve total eklem protezi (%34,7) tanısıyla bir cerrahi girişim deneyimleyen hastaların yaş ortalamasının 46.42±19.04 yıl, %55,9’unun kadın, %42,4’ünün ilköğretim mezunu, %75,4’ünün hastane deneyimine sahip olduğu ve görüşme yapıldığında 14.42±16.26 gündür hastanede yattığı saptandı. Hastaların, çoğunlukla ilaç (%71,2) ve yaşam bulgularının ölçümü (%61,9) ile ilgili hemşirelik uygulamalarını deneyimlediği görüldü. NHBMÖ puan ortalamasına (76.52±20.38) göre hastaların aldıkları hemşirelik bakımından çok iyi düzeyde memnun olduğu belirlendi. Hastaların %51,7’sinin hemşirelerin kendilerine karşı bir birey olarak davranış tarzlarından, %52,5’inin yardımseverliğinden ve %54,2’sinin ise hemşirelerin mahremiyetlerine saygı göstermesinden memnun olduğu saptandı. Sonuç: Çalışmaya katılan ortopedi ve travmatoloji hastalarının, aldıkları hemşirelik bakımından çok iyi düzeyde memnun olduğu belirlendi. Hemşirelerin, hasta ve yakınlarına bakım uygulamaları, tanı-tedavi süreçleri ile ilgili endişeleri ve bilmedikleri konular hakkında bilgi vermelerinin hastaların memnuniyetlerini etkileyebileceği düşünüldü.
Anahtar Kelime:

Konular: Acil Tıp Hemşirelik

Evaluation of experience and satisfaction with nursing care in orthopedic and traumatology patients

Öz:
Aim: The aim of this study is to evaluate experience and satisfaction with nursing care in orthopedic and traumatology patients. Method: This descriptive-correlational research’s data were collected by using the Patient Information Form and Newcastle Satisfaction with Nursing Care Scale. The researchers collected data by face to face interviews with 118 patients were evaluated using appropriate statistical methods. Results: The mean age patients was 46.42±19.04years, were hospitalized in the orthopedic wards 14.42±16.26 days. Of the sample, 55.9% were female, 42.4% graduated primary school, 75.4 had previous hospitalization history,36.4% had fracture and 34.7% had arthroplasty surgery. Patients mostly experienced medication administration (71.2%), and vital signs measurement (61.9%). According to NSNCS patient satisfaction was very good level (76.52±20.38). Mostly patients were satisfied to nursing behavioral styles of them as an individual (51.7%), nursing helpfulness (52.5% ) and respect the privacy of nurses (54.2%). Conclusion: In this study was determined that orthopedic and traumatology patients satisfied with nursing care in very good level. It was considered that nurses educating patients and relatives about caring practices, diagnosis-treatment processes and unknowing concerns that effected patients’ satisfaction.
Anahtar Kelime:

Konular: Acil Tıp Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ŞENDİR M, BÜYÜKYILMAZ F, YAZGAN İ, BAKAN N, MUTLU A, Tekin F (2012). Ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi. , 35 - 42.
Chicago ŞENDİR Merdiye,BÜYÜKYILMAZ FUNDA,YAZGAN İlknur,BAKAN Nesrin,MUTLU Aynur,Tekin Fatma Ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi. (2012): 35 - 42.
MLA ŞENDİR Merdiye,BÜYÜKYILMAZ FUNDA,YAZGAN İlknur,BAKAN Nesrin,MUTLU Aynur,Tekin Fatma Ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi. , 2012, ss.35 - 42.
AMA ŞENDİR M,BÜYÜKYILMAZ F,YAZGAN İ,BAKAN N,MUTLU A,Tekin F Ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi. . 2012; 35 - 42.
Vancouver ŞENDİR M,BÜYÜKYILMAZ F,YAZGAN İ,BAKAN N,MUTLU A,Tekin F Ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi. . 2012; 35 - 42.
IEEE ŞENDİR M,BÜYÜKYILMAZ F,YAZGAN İ,BAKAN N,MUTLU A,Tekin F "Ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi." , ss.35 - 42, 2012.
ISNAD ŞENDİR, Merdiye vd. "Ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi". (2012), 35-42.
APA ŞENDİR M, BÜYÜKYILMAZ F, YAZGAN İ, BAKAN N, MUTLU A, Tekin F (2012). Ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 20(1), 35 - 42.
Chicago ŞENDİR Merdiye,BÜYÜKYILMAZ FUNDA,YAZGAN İlknur,BAKAN Nesrin,MUTLU Aynur,Tekin Fatma Ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 20, no.1 (2012): 35 - 42.
MLA ŞENDİR Merdiye,BÜYÜKYILMAZ FUNDA,YAZGAN İlknur,BAKAN Nesrin,MUTLU Aynur,Tekin Fatma Ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, vol.20, no.1, 2012, ss.35 - 42.
AMA ŞENDİR M,BÜYÜKYILMAZ F,YAZGAN İ,BAKAN N,MUTLU A,Tekin F Ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 2012; 20(1): 35 - 42.
Vancouver ŞENDİR M,BÜYÜKYILMAZ F,YAZGAN İ,BAKAN N,MUTLU A,Tekin F Ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 2012; 20(1): 35 - 42.
IEEE ŞENDİR M,BÜYÜKYILMAZ F,YAZGAN İ,BAKAN N,MUTLU A,Tekin F "Ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi." İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 20, ss.35 - 42, 2012.
ISNAD ŞENDİR, Merdiye vd. "Ortopedi ve travmatoloji hastalarının hemşirelik bakımına ilişkin deneyim ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi". İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 20/1 (2012), 35-42.