Yıl: 2008 Cilt: 17 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 168 - 174 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler

Öz:
Bu çalışma, huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon arasındaki ilişki ve bunları etkileyen faktörlerin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Tanımlayıcı olarak yapılan bu çalışma için Kayseri Büyükşehir Belediyesi Huzurevinde yaşayan 93 kişi ile görüşülmüştür. Veriler araştırmacılar tarafından oluşturulan anket formu, Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF– 36) ve Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ) aracılığı ile toplanmıştır. Formlar yaşlı bireyle iletişimin kesintiye uğramayacağı bir ortamda yüz yüze görüşme yapılarak doldurulmuştur. Veriler bilgisayar ortamında SPSS 11.00 paket programına aktarılmış ve istatistik değerlendirmede Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis varyans analizi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin %55.9’unun erkek, % 61.3’ünün 65–74 yaş grubunda olduğu görülmektedir. Yaşam kalitesi ve depresyon puan ortalaması ile cinsiyet ve eğitim durumu arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak; Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerde yaşam kalitesi ortalama puanı arttıkça depresyon puan ortalamalarının düştüğü ve yaşam kalitesi ile depresyon puan ortalamaları arasında negatif bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Anahtar Kelime: Psikolojik testler Yaşlı Huzur evi Depresyon Yaşam kalitesi Formlar

Konular: Temel Sağlık Hizmetleri Geriatri ve Gerontoloji Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Sosyoloji Kadın Araştırmaları Hemşirelik

The levels of quality of life depression of the elder living at the rest homes and the factors that affect

Öz:
The present research aims to determine the relationship between the quality of life and depression of the inmates of old people’s home and the affecting factors. In the study conducted descriptively; 93 elder individuals were interviewed in the old people’s home of Greater Kayseri. The data were collected with a questionnaire form, Quality of life Assessment (SF–36) and Geriatric Depression Scale (GDS). The forms were filled in through face to-face interviews. The data were evaluated with SPSS 11.00 package program and Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis variance analysis and correlation analysis were utilized for statistical evaluations. Of the study subjects, 55.9% were male and 61.3% were in the age range of 65 to 74. It was seen that there was a statistically significant correlation between mean scores of quality of life, depression and sex, educational status. It was found out that there was a negative correlation between the scores of quality of life and that of depression of the elder individuals living in the old people’s home.
Anahtar Kelime: Housing for the Elderly Depression Quality of Life Forms Psychological Tests Aged

Konular: Temel Sağlık Hizmetleri Geriatri ve Gerontoloji Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Sosyoloji Kadın Araştırmaları Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ZİNCİR H, Tascı S, ERTEN Z, BAŞER M (2008). Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler. , 168 - 174.
Chicago ZİNCİR Handan,Tascı Sultan,ERTEN Zelha Kaya,BAŞER Mürüvet Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler. (2008): 168 - 174.
MLA ZİNCİR Handan,Tascı Sultan,ERTEN Zelha Kaya,BAŞER Mürüvet Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler. , 2008, ss.168 - 174.
AMA ZİNCİR H,Tascı S,ERTEN Z,BAŞER M Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler. . 2008; 168 - 174.
Vancouver ZİNCİR H,Tascı S,ERTEN Z,BAŞER M Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler. . 2008; 168 - 174.
IEEE ZİNCİR H,Tascı S,ERTEN Z,BAŞER M "Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler." , ss.168 - 174, 2008.
ISNAD ZİNCİR, Handan vd. "Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler". (2008), 168-174.
APA ZİNCİR H, Tascı S, ERTEN Z, BAŞER M (2008). Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler. Sağlık Bilimleri Dergisi, 17(3), 168 - 174.
Chicago ZİNCİR Handan,Tascı Sultan,ERTEN Zelha Kaya,BAŞER Mürüvet Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler. Sağlık Bilimleri Dergisi 17, no.3 (2008): 168 - 174.
MLA ZİNCİR Handan,Tascı Sultan,ERTEN Zelha Kaya,BAŞER Mürüvet Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler. Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.17, no.3, 2008, ss.168 - 174.
AMA ZİNCİR H,Tascı S,ERTEN Z,BAŞER M Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler. Sağlık Bilimleri Dergisi. 2008; 17(3): 168 - 174.
Vancouver ZİNCİR H,Tascı S,ERTEN Z,BAŞER M Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler. Sağlık Bilimleri Dergisi. 2008; 17(3): 168 - 174.
IEEE ZİNCİR H,Tascı S,ERTEN Z,BAŞER M "Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler." Sağlık Bilimleri Dergisi, 17, ss.168 - 174, 2008.
ISNAD ZİNCİR, Handan vd. "Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler". Sağlık Bilimleri Dergisi 17/3 (2008), 168-174.