Yıl: 2009 Cilt: 8 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 5 - 12 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Meslek lisesi öğrencilerinin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi

Öz:
AMAÇ: Günümüzde gençler biyolojik ve psikososyal pek çok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Ancak bunların arasında sağlıksız ve dengesiz beslenme alışkanlığı ve buna bağlı olarak gelişen hastalıklar ilk sırada yer almaktadır. Bu çalışma meslek lisesindeki öğrencilerin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının saptanması amacıyla yapılmıştır.YÖNTEM: Tanımlayıcı olarak yapılan çalışmanın örneklemi, meslek lisesine devam eden ve verilerin toplandığı günlerde okulda bulunan, çalışmaya katılmaya istekli 781 öğrenciden oluşmuştur. Mart-Nisan 2006 tarihleri arasında yürütülen çalışmanın verileri araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formu, Demirezen tarafından geliştirilen Beslenme Alışkanlıkları İndeksi (BAİ), boy ve kilo ölçümleri ile toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 11.0 paket programında sayı, yüzde, ortalama, standart sapma ki-kare ve kruskal wallis testleri ile yapılmıştır. BULGULAR: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 15,93+0,89 olup hepsi erkektir. Öğrencilerin obesite oranı %5,9 bulunmuştur. Öğrencilerin çoğunun beslenme alışkanlıkları yönünden risk taşıdığı bulunmuştur. Öğrencilerin yaşları ile beslenme alışkanlıkları risk düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır (p=0.029; p<0.05). Ayrıca obesite ile ailede obesite öyküsü, öğün atlama arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark vardır (p=0.005; p<0.05).SONUÇ: Bu araştırma obezitenin meslek lisesi öğrencilerinde önemli bir sorun olduğunu, genetik yatkınlığın yanında beslenme alışkanlıklarının da obesite oluşumunda etkin olabileceğini göstermiştir. Bu nedenle obesite gelişimi ile ilişkili olabilecek risk faktörlerinin belirlenmesi ve tedbirlerin bu doğrultuda alınması obesite gelişimini engellemenin en kısa yoludur.
Anahtar Kelime:

Konular: Beslenme ve Diyetetik Hemşirelik Aile Çalışmaları

Researching of obesity prevelance and dietary pattern in vocational high school students

Öz:
AIM: Today young people are facing various biological and psychosocial health problems. However, unhealty eating behaviors and related health problems are at the first rank. This study was conducted to the determine of frequency and factors influencing obesity and dietary pattern in vocational high school students. METHODS: The descriptive study of sample was composed of 781 students who were in vocational high school students and who agreed to participate in the study. The research sample data were collected between March and April 2006 using a questionnaire developed by the researchers, Dietary Pattern Index (DPI) developed by Demirezen and measurement weight and length. The data were analyzed with test of number, percentage, mean, chi-square, standard deviation and kruskal wallis tests at SPSS 11.0 packet program. RESULTS: The mean age of the participating students was 15.93+0.89 years and all were male. Obesity prevelance of student&#8217;s is found as 5.9%. Most students were found to be at risk for dietary pattern. There is significant difference between student&#8217;s age and dietary pattern (p<0.05). Also there is significant difference between obesity and story of family obesity, eating incomplete (p<0.05).CONCLUSION: Present study suggest that obesity is an important problem in vocational high school students, and poor dietary patterns may lead obesity with genetic predisposition. The easiest way to prevent obesity is to take appropriate precautions according to its predisposing factors.
Anahtar Kelime:

Konular: Beslenme ve Diyetetik Hemşirelik Aile Çalışmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Turan T, ceylan s, Çetinkaya B, ALTUNDAĞ S (2009). Meslek lisesi öğrencilerinin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. , 5 - 12.
Chicago Turan Türkan,ceylan sibel serap,Çetinkaya Bengü,ALTUNDAĞ Sebahat Meslek lisesi öğrencilerinin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. (2009): 5 - 12.
MLA Turan Türkan,ceylan sibel serap,Çetinkaya Bengü,ALTUNDAĞ Sebahat Meslek lisesi öğrencilerinin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. , 2009, ss.5 - 12.
AMA Turan T,ceylan s,Çetinkaya B,ALTUNDAĞ S Meslek lisesi öğrencilerinin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. . 2009; 5 - 12.
Vancouver Turan T,ceylan s,Çetinkaya B,ALTUNDAĞ S Meslek lisesi öğrencilerinin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. . 2009; 5 - 12.
IEEE Turan T,ceylan s,Çetinkaya B,ALTUNDAĞ S "Meslek lisesi öğrencilerinin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi." , ss.5 - 12, 2009.
ISNAD Turan, Türkan vd. "Meslek lisesi öğrencilerinin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi". (2009), 5-12.
APA Turan T, ceylan s, Çetinkaya B, ALTUNDAĞ S (2009). Meslek lisesi öğrencilerinin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 8(1), 5 - 12.
Chicago Turan Türkan,ceylan sibel serap,Çetinkaya Bengü,ALTUNDAĞ Sebahat Meslek lisesi öğrencilerinin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 8, no.1 (2009): 5 - 12.
MLA Turan Türkan,ceylan sibel serap,Çetinkaya Bengü,ALTUNDAĞ Sebahat Meslek lisesi öğrencilerinin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, vol.8, no.1, 2009, ss.5 - 12.
AMA Turan T,ceylan s,Çetinkaya B,ALTUNDAĞ S Meslek lisesi öğrencilerinin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni. 2009; 8(1): 5 - 12.
Vancouver Turan T,ceylan s,Çetinkaya B,ALTUNDAĞ S Meslek lisesi öğrencilerinin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni. 2009; 8(1): 5 - 12.
IEEE Turan T,ceylan s,Çetinkaya B,ALTUNDAĞ S "Meslek lisesi öğrencilerinin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi." TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 8, ss.5 - 12, 2009.
ISNAD Turan, Türkan vd. "Meslek lisesi öğrencilerinin obesite sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi". TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 8/1 (2009), 5-12.