Yıl: 2009 Cilt: 0 Sayı: 44 Sayfa Aralığı: 137 - 148 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Muhasebe meslek mensuplarının bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmislik düzeyleri arasındaki ilişki: Ankara ili örneği

Öz:
Bu çalışmada, 462 muhasebe meslek mensubunun bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Ölçüm aracı olarak, Maslach tükenmişlik envanteri kullanılmıştır. Duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarıda düşme hissi tükenmişlik alt ölçeklerinin ortalamaları, standart sapmaları ve birbirleriyle olan korelasyonları hesaplanmıştır. Demografik değişkenler olarak tespit edilen cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, mesleki unvan, meslekte çalışma süresi ve son işyerinde çalışma süresine göre tükenmişlik puanlarının nasıl değiştiğini tespit etmek amacıyla t testi ve varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Sonuçlara bakıldığında cinsiyet açısından; sadece duyarsızlaşma alt boyutunda, erkeklerin kadınlara göre daha çok tükendikleri, eğitim düzeyi açısından; sadece duyarsızlaşma alt boyutunda eğitim düzeyi yükseldikçe daha çok tükendikleri, medeni durum açısından; duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutlarında evli meslek mensuplarının bekar meslek mensuplarına göre daha çok tükendikleri, mesleki unvanı açısından; duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutlarında mesleki unvanların yükseldikçe daha çok tükendikleri görülmüştür. Ayrıca, yaş, meslekte çalışma süresi ve en son çalıştıkları işyerinde çalışma süresi açısından ise duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutlarında farklılık ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelime: muhasebecilik Ankara demografik etkenler

Konular: İş İktisat Davranış Bilimleri

Relationship of job burnout level with some demographic variables of practitioners of accountancy as a profession; Ankara

Öz:
This paper is aimed at evaluating the relationship of demographic variables of 462 practitioners of accountancy as a profession with their job burnout levels. The Maslach Burnout Inventory is used as a research measure. The average scores and standard deviations of sub dimensions of burnout including emotional exhaustion, depersonalization and reduced personal accomplishment and the correlations between them are computed. The analysis of variance (ANOVA) and t-test is used to assess how the burnout scores response to the variations of the demographic variables such as gender, age, marital status, education level, position within the organization, years of job experience and years of experience within the organization. The general patterns of findings that emerged from this research led us to postulate that male practitioners of accountancy tend to score higher than female ones when taking gender as a predictor variable of the Depersonalizatjon subscale; those who are more educated also have more depersonalized feelings than others; married practitioners of the job tend to have higher levels of burnout than their single counterparts and those who have higher positions within the organization tend to score higher than others on the Depersonalization and Emotional Exhaustion subscales. Other demographic variables such as age, years of job experience and years of experience with the current department also have led to variations on the Emotional Exhaustion and Depersonalization subscales.
Anahtar Kelime: demographic factors accountancy Ankara

Konular: İş İktisat Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AVŞAROĞLU, Selahattin ve Diğerleri. (2005). "Teknik Öğretmenlerde Yaşam Doyumu İş Doyumu ve Mesleki Tükenmişlik Düzeylerinin İncelenmesi", Selçuk Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 14, 115-130.
  • BASIM Nejat ve ŞEŞEN Harun. (2006). "Mesleki Tükenmişlikte Bazı Demografik Değişkenlerin Etkisi: Kamu'da Bir Araştırma", Ege Ü. Ege Akademik Bakış Dergisi, Cilt 6, Sayı 2, 15-23.
  • BUDAK Gülay ve SÜRGEVİL Olca. (2005). "Tükenmişlik ve Tükenmişliği Etkileyen Örgütsel Faktörlerin Analizine İlişkin Akademik Personel Üzerinde Bir Uygulama", Dokuz Eylül Ü. İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt: 20, Sayı: 2, 95-108.
  • CORDES, Cynthia L. and DOUGHERTY Thomas W. (1993). "A Review and an Integration of Research on Job Burnout", Academy of Management Review, Vol. 18, No. 4, 621-656.
  • ÇİMEN, Mesut. (2000). "Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Personelinin Tükenmişlik, İş Doyumu, Kuruma Bağlılık ve İşten Ayrılma Niyetlerine İlişkin Bir Alan Araştırması", Yayınlanmamış Doktora Tezi, T. C. Genelkurmay Başkanlığı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Hizmetleri Yönetimi Bilim Dalı.
  • DOLUNAY, Ayşe Birsen. (2002). "Keçiören İlçesi Genel Liseler ve Teknik-Ticaret-Meslek Liselerinde Görevli Öğretmenlerde Tükenmişlik Durumu Araştırması", Ankara Ü. Tıp Fakültesi Dergisi, Cilt: 55, Sayı: 1, 51-62.
  • ERGİN, Canan. (1995). "Akademisyenlerde Tükenmişlik ve Çeşitli Stres Kaynaklarının İncelenmesi", Hacettepe Ü. Edebiyat Fakültesi Dergisi, 37-50.
  • ERGİN, Canan. (1992). "Doktor ve Hemşirelerde Tükenmişlik ve Maslach Tükenmişlik Ölçeğinin Uyarlanması", VII. Ulusal Psikoloji Kongresi, 22-25 Eylül 1992, Hacettepe Üniversitesi.
  • GİRGİN Günseli ve BAYSAL Asuman. (2005). "Tükenmişlik Sendromuna Bir Örnek: Zihinsel Engelli Öğrencilere Eğitim Veren Öğretmenlerin Mesleki Tükenmişlik Düzeyi", TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 172-187.
  • MASLACH, Christina. (2003). "Job Burnout: New Directions in Research and Intervention", American Psychological Society, Volume 12, Number 5, 189-192.
  • MASLACH, Christina ve Diğerleri. (2001). "Job Burnout", Annual Review Psychol, 52: 397-422.
  • ÖZDEMiR Kemal ve Diğerleri. (1999). "Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Elemanlarında Mesleki Tükenmişlik Ölçeğinin Değerlendirilmesi", Cumhuriyet Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, Cilt: 2, Sayı: 2.
  • ÖZDEMİR Ali Kemal ve Diğerleri. (2003). "Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Akademik Personelinde Tükenmişlik Ölçeğinin Üç Yıllık Arayla Değerlendirilmesi", Cumhuriyet Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 1.
  • PINES, Ayala Malach. (2003). "Occupational Burnout: A Cross-Cultural Israeli Jewish-Arab Perspective and Its Implications for Career Counseling", Career Development International, 97-106.
  • PINES Ayala Malach and KEINAN Giora. (2005). "Stress and Burnout: The Significant Difference", Elsevier Personality and Individual Differences 39, 625-635.
  • SWEENEY John T. and SUMMERS Scott L. (2002). "The Effect of the Busy Season Workload on Public Accountants' Job Burnout", Behavioral Research in Accounting, Volume 14, 223-245.
  • TAŞGIN, Özden. (2004). "Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Örgütü Yöneticilerinin Tükenmişlik Düzeylerinin İş Doyum Düzeylerine Etkisi", Selçuk Üniversitesi İletişim Dergisi, 170-175.
  • TOPALOĞLU Melih ve Diğerleri. (2007). "Öğretmenlerin Mesleki Tükenmişlik Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma", Kamu İş, Cilt: 9, Sayı: 3, 31-52.
APA Öztürk V, KOÇYİĞİT ÇİL S, BAL ÇINA E (2009). Muhasebe meslek mensuplarının bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmislik düzeyleri arasındaki ilişki: Ankara ili örneği. , 137 - 148.
Chicago Öztürk Veli,KOÇYİĞİT ÇİL Seyhan,BAL ÇINA Emine Muhasebe meslek mensuplarının bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmislik düzeyleri arasındaki ilişki: Ankara ili örneği. (2009): 137 - 148.
MLA Öztürk Veli,KOÇYİĞİT ÇİL Seyhan,BAL ÇINA Emine Muhasebe meslek mensuplarının bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmislik düzeyleri arasındaki ilişki: Ankara ili örneği. , 2009, ss.137 - 148.
AMA Öztürk V,KOÇYİĞİT ÇİL S,BAL ÇINA E Muhasebe meslek mensuplarının bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmislik düzeyleri arasındaki ilişki: Ankara ili örneği. . 2009; 137 - 148.
Vancouver Öztürk V,KOÇYİĞİT ÇİL S,BAL ÇINA E Muhasebe meslek mensuplarının bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmislik düzeyleri arasındaki ilişki: Ankara ili örneği. . 2009; 137 - 148.
IEEE Öztürk V,KOÇYİĞİT ÇİL S,BAL ÇINA E "Muhasebe meslek mensuplarının bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmislik düzeyleri arasındaki ilişki: Ankara ili örneği." , ss.137 - 148, 2009.
ISNAD Öztürk, Veli vd. "Muhasebe meslek mensuplarının bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmislik düzeyleri arasındaki ilişki: Ankara ili örneği". (2009), 137-148.
APA Öztürk V, KOÇYİĞİT ÇİL S, BAL ÇINA E (2009). Muhasebe meslek mensuplarının bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmislik düzeyleri arasındaki ilişki: Ankara ili örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), 0(44), 137 - 148.
Chicago Öztürk Veli,KOÇYİĞİT ÇİL Seyhan,BAL ÇINA Emine Muhasebe meslek mensuplarının bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmislik düzeyleri arasındaki ilişki: Ankara ili örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi) 0, no.44 (2009): 137 - 148.
MLA Öztürk Veli,KOÇYİĞİT ÇİL Seyhan,BAL ÇINA Emine Muhasebe meslek mensuplarının bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmislik düzeyleri arasındaki ilişki: Ankara ili örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), vol.0, no.44, 2009, ss.137 - 148.
AMA Öztürk V,KOÇYİĞİT ÇİL S,BAL ÇINA E Muhasebe meslek mensuplarının bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmislik düzeyleri arasındaki ilişki: Ankara ili örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi). 2009; 0(44): 137 - 148.
Vancouver Öztürk V,KOÇYİĞİT ÇİL S,BAL ÇINA E Muhasebe meslek mensuplarının bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmislik düzeyleri arasındaki ilişki: Ankara ili örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi). 2009; 0(44): 137 - 148.
IEEE Öztürk V,KOÇYİĞİT ÇİL S,BAL ÇINA E "Muhasebe meslek mensuplarının bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmislik düzeyleri arasındaki ilişki: Ankara ili örneği." Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), 0, ss.137 - 148, 2009.
ISNAD Öztürk, Veli vd. "Muhasebe meslek mensuplarının bazı demografik değişkenleri ile mesleki tükenmislik düzeyleri arasındaki ilişki: Ankara ili örneği". Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi) 44 (2009), 137-148.