Yıl: 2010 Cilt: 39 Sayı: 185 Sayfa Aralığı: 33 - 47 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yeni Türkçe dersi öğretim programının uygulamasına ilişkin olarak branş öğretmenlerinin görüşleri

Öz:
Bu araştırmanın amacı, yeni Türkçe Dersi Öğretim Programının uygulanması ile ilgili olarak 6.,7. ve 8. branş öğretmenlerinin görüşlerini belirleyip programın etkili olan ve olmayan yönlerine yönelik olarak bir durum tespiti yapmak, uygulamadaki yetersizliklere ve gelecekte yapılacak değişikliklere ilişkin önerilerde bulunmaktır. Çalışmada, nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırma verileri 29 öğretmenden elde edilmiş, verileri ele etmek için görüşme yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmanın evreni İzmir’in Buca İlçesine bağlı 47 resmi ilköğretim okulundan oluşmaktadır. Örneklemini ise “Maksimum Çeşitlilik Örneklemesi” ile belirlenmiş 20 okul oluşturmaktadır. Çalışma bu okullarda 6., 7. ve 8. sınıflarda görev yapan 29 Türkçe öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin tamamı açık uçlu sorulardan oluşan “Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu” ile elde edilmiştir. Formun hazırlanmasında öncelikle ilgili yazın taranmış, elde edilen bilgiler doğrultusunda denemelik görüşme maddelerinin bir araya getirilmesiyle “Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu” oluşturulmuştur. Forma yönelik olarak sekiz öğretim üyesinden uzman görüşü alınmış ve yapılan öneriler doğrultusunda sorular altı madde olarak yeniden düzenlenmiştir. Daha sonra 8 kişiyle yapılan deneme uygulaması sonucunda forma son şekli verilmiştir. Veriler, her iki araştırmacı tarafından kodlanmış ve daha sonra soruların güvenirliği “Güvenirlik=Görüş Birliği/Görüş Ayrılığı+Görüş Birliği x 100” formülü ile hesaplanmıştır. Toplam 29 öğretmenle yapılan görüşme sonunda elde edilen güvenirlik sonuçları ise birinci soru için % 84,37, ikinci soru için % 80,00, üçüncü soru için % 76,19, dördüncü soru için % 79,24, beşinci soru için % 73,43, altıncı soru için ise % 79,54 olarak elde edilmiştir. Araştırmada öğretmen görüşlerinin; “programdan kaynaklanan sorunlar, programın uygulanmasını güçleştiren temel nedenler ve sınıf içi çalışmalar” etrafında odaklandığı tespit edilmiştir. Öğretmeler genel olarak “hizmet içi eğitimin yetersizliği, etkinliklerin çok fazla olması, etkinlikleri yetiştirmek için yeterince zaman bulamadıkları, metinlerin uzunluğu, okullarının yetersiz olanakları ve değerlendirmede” sorun yaşadıkları doğrultusunda görüş bildirmiştir.
Anahtar Kelime: İzmir türkçe öğretmenleri ana dili öğretmen görüşleri öğretim programı türkçe dersi branş öğretmenleri

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik Eğitim, Özel

The ideaso the branch teachers related to the application of the new Turkish course curriculum

Öz:
The aim of this research is to make an assessment related to the efficient and inefficient aspects of the curriculum after determining the ideas of the 6th, 7th, and 8th grade branch teachers related to the application of the new Turkish Course Curriculum; and to make suggestions related to the insufficiencies in the application, and the alterations to be made in the future. At the study, the qualitative research pattern had been used. The data of the research had been obtained from 29 teachers, and interview method was used in order to obtain the data. The population of the research constituted of 47 official elementary schools which fall within Buca District of İzmir. And 20 schools determined by “Maximum Variety Sampling” constituted its subjects. The study was performed with 29 branch teachers working at 6th, 7th, and 8th grades at these schools. Whole of the research data was obtained by “Semi-Structured Interview Form” which was consisting of open-ended questions. In preparation of the form, primarily, the related literature was reviewed, and the “Semi-Structured Interview Form” was formed by collecting together the test interview items in the light of the obtained data. Expert opinions were asked to eight lecturers related to the form, and in the lights of the suggestions made, the questions were rearranged as six items. Then, at the end of the test application performed with 8 people, the final format of the form was created. The data was encoded by both researchers, and then the reliability of the questions were calculated by the following formula: “Reliability = Agreement/difference of opinion + Agreement × 100”. And the reliability results obtained at the end of the interviews performed with totally 29 teachers are 84,37% for the first question, 80,00% for the second question, 76,19% for the third question, 79,24% for the fourth question, 73,43% for the fifth question, and 79,54% for the sixth question. At the study, it was determined that the teacher ideas were focused on “the problems resulting from the curriculum, fundamental reasons which make difficult to apply the curriculum and classroom activities”. The teachers generally deliver their opinion towards “the insufficiency of the in service training, having too much activities, not having enough time to complete the activities, longness of the texts, insufficient opportunities of their schools, and having difficulties on assessment”.
Anahtar Kelime: branch teachers Izmir turkish teachers mother tongue teacher views education program turkish course

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKKAYA, N. ve SUSAR KIRMIZI F. (2007). Yeni Program Doğrultusunda Hazırlanan İlköğretim 4. ve 5. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarının Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Milli Eğitim Üç Aylık Eğitim ve Sosyal Bilimler Dergisi. ISSN: 1302-5600. Sayı:174.
  • COŞKUN, E. (2005). İlköğretim Dördüncü ve Beşinci Sınıf Öğretmen ve Öğrencilerinin Yeni Türkçe Dersi Öğretim Programıyla İlgili Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. Volume 5., Issue 2., Sayı 5(2). Ankara: Nobel Basımevi.
  • PATTON, M. Q. (1990). Qualitative Evaluation and Research Methods. Newbury Park, California: Sage Publication.
  • DENZİN, N. K. & LİNCOLN,Y.S. (1998). Strategies of Qualitative Inquiry. California:Sage.
  • GÖĞÜŞ, Beşir (1983). Anadili Eğitim Programlarının Niteliği. Türk Dili-Dil Öğretimi Özel Sayısı. Sayı:379–380 Temmuz-Ağustos.
  • GÖMLEKSİZ, M. N. (2005). Yeni İlköğretim Programının Etkililiğinin Değerlendirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. Volume 5., Issue 2., Sayı 5(2). Ankara: Nobel Basımevi.
  • GÜNEŞ, F. (2006). Yeni Türkçe Öğretim Programı ve Öğretmenlerin Yetiştirilmesi. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Kongresi 14-16 Nisan 2006. Ankara: Kök Yayıncılık.
  • MAXWELL, J.A. (1996). Qualitative Research Design: an interpretive approach, thousand oaks. California: Sage Publications.
  • MANİSA MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. (2006). On Yedinci Milli Eğitim Şurası İl Komisyon Raporları–2006. Manisa.
  • MEB (2005). İlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı (6.,7.,8., Sınıflar). Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü.
  • MİLES, M.B. & HUBERMAN A.M. (1994). Qualitative Data Analiysis (Second Edition). London New Delhi: Sage Publication.
  • ÖZKARA, Y. (2006). Türkçe Dersi Öğrenci Çalışma Kitaplarının Türkçe Programında Geçen Yazma Kazanımlarını Karşılama Durumu. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Kongresi 14-16 Nisan 2006. Ankara: Kök Yayıncılık.
  • SEVER, S. (2003). Bilimsel Gelişmeler Karşısında Anadili Öğretiminin Sorumluluğu. Dil ve Dilimiz Türkçe. 13-14 Kasım 2003. Ankara: Tömer Yayınları.
  • YILDIRIM, A.&ŞİMŞEK, H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. 5. Baskı. Ankara: Seçkin Matbaası.
  • İnternet Kaynakçası
  • http://ilkogretim-online.org.tr/vol5say1/sbildirge%5B1%5D.pdf, Eğitim Programları ve Öğretim Alanı Profesörler Kurulu İlköğretim 1-5. Sınıflar Öğretim Programlarını Değerlendirme Toplantısı – Sonuç Bildirisi (Eskişehir-2005) YAŞAR, Ş. VE DİĞERLERİ, Son Erişim Tarihi: 21.11.2007.
  • http://www.etkinegitim.net/forums/index.php?topic=6604.msg9307#msg9307, “İlköğretim Programı Değerlendirme ve Birleştirme Raporu”, Son Erişim Tarihi: 07.09.2007
APA KIRMIZI SUSAR F, AKKAYA N (2010). Yeni Türkçe dersi öğretim programının uygulamasına ilişkin olarak branş öğretmenlerinin görüşleri. , 33 - 47.
Chicago KIRMIZI SUSAR Fatma,AKKAYA Nevin Yeni Türkçe dersi öğretim programının uygulamasına ilişkin olarak branş öğretmenlerinin görüşleri. (2010): 33 - 47.
MLA KIRMIZI SUSAR Fatma,AKKAYA Nevin Yeni Türkçe dersi öğretim programının uygulamasına ilişkin olarak branş öğretmenlerinin görüşleri. , 2010, ss.33 - 47.
AMA KIRMIZI SUSAR F,AKKAYA N Yeni Türkçe dersi öğretim programının uygulamasına ilişkin olarak branş öğretmenlerinin görüşleri. . 2010; 33 - 47.
Vancouver KIRMIZI SUSAR F,AKKAYA N Yeni Türkçe dersi öğretim programının uygulamasına ilişkin olarak branş öğretmenlerinin görüşleri. . 2010; 33 - 47.
IEEE KIRMIZI SUSAR F,AKKAYA N "Yeni Türkçe dersi öğretim programının uygulamasına ilişkin olarak branş öğretmenlerinin görüşleri." , ss.33 - 47, 2010.
ISNAD KIRMIZI SUSAR, Fatma - AKKAYA, Nevin. "Yeni Türkçe dersi öğretim programının uygulamasına ilişkin olarak branş öğretmenlerinin görüşleri". (2010), 33-47.
APA KIRMIZI SUSAR F, AKKAYA N (2010). Yeni Türkçe dersi öğretim programının uygulamasına ilişkin olarak branş öğretmenlerinin görüşleri. Milli Eğitim, 39(185), 33 - 47.
Chicago KIRMIZI SUSAR Fatma,AKKAYA Nevin Yeni Türkçe dersi öğretim programının uygulamasına ilişkin olarak branş öğretmenlerinin görüşleri. Milli Eğitim 39, no.185 (2010): 33 - 47.
MLA KIRMIZI SUSAR Fatma,AKKAYA Nevin Yeni Türkçe dersi öğretim programının uygulamasına ilişkin olarak branş öğretmenlerinin görüşleri. Milli Eğitim, vol.39, no.185, 2010, ss.33 - 47.
AMA KIRMIZI SUSAR F,AKKAYA N Yeni Türkçe dersi öğretim programının uygulamasına ilişkin olarak branş öğretmenlerinin görüşleri. Milli Eğitim. 2010; 39(185): 33 - 47.
Vancouver KIRMIZI SUSAR F,AKKAYA N Yeni Türkçe dersi öğretim programının uygulamasına ilişkin olarak branş öğretmenlerinin görüşleri. Milli Eğitim. 2010; 39(185): 33 - 47.
IEEE KIRMIZI SUSAR F,AKKAYA N "Yeni Türkçe dersi öğretim programının uygulamasına ilişkin olarak branş öğretmenlerinin görüşleri." Milli Eğitim, 39, ss.33 - 47, 2010.
ISNAD KIRMIZI SUSAR, Fatma - AKKAYA, Nevin. "Yeni Türkçe dersi öğretim programının uygulamasına ilişkin olarak branş öğretmenlerinin görüşleri". Milli Eğitim 39/185 (2010), 33-47.