Yıl: 2010 Cilt: 9 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 37 - 44 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ankara’da yaşayan bir grup yaşlı bireyde ilaç kullanım uygulamaları ve ilaç bilgi düzeylerinin belirlenmesi

Öz:
AMAÇ: Bu araştırma yaşlı bireylerin ilaç kullanım bilgi ve uygulamalarını belirlemek amacıyla planlanmış tanımlayıcı bir çalışmadır. YÖNTEM: Araştırmanın örneklemini Eryaman 3 No’lu Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan 65 yaş ve üzeri 960 birey arasından rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 300 kişi oluşturmuştur. Veri toplanmasında anket formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin dağılımları SPSS 11.5 paket programında, sayı, yüzde ve ki- kare testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. BULGULAR: Araştırmaya katılan bireylerin %44,1’i birden fazla hastalığa sahip ve %84,3’ü birden fazla ilaç kullanmaktaydı. Çalışmaya katılan bireylerde en fazla görülen hastalık hipertansiyon ve en fazla kullanılan ilaç grubu kardiyovasküler sistem ilaçlarıydı. Bireylerin %17,0’si reçete edilen ilacı kullanmadıklarını, %16,7’si de reçetesiz ilaç aldıklarını ifade etmişlerdir. Çalışma sonucunda elde edilen bilgilere göre bireylerin %19,3’ünde kullandıkları ilaca bağlı yan etki görüldüğü tespit edilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin %51,3’ü ilaç kullanım bilgilerini sorgulayan maddeleri doğru olarak cevaplandırmışlardır. Yaşlı bireylere kullandıkları ilaçların %88,7’si ile ilgili doktorlar, %2,2’si ile ilgili hemşireler bilgi vermişlerdir. SONUÇ: Bu sonuçlara göre hemşirelerin ilaç kullanan yaşlıların farkında olmaları, bu bireyleri yakından izlemeli, ilaç kullanımı hakkında bireyleri sürekli olarak bilgilendirmeleri ve desteklemeleri önerilmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Geriatri ve Gerontoloji Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Hemşirelik Farmakoloji ve Eczacılık

Determining the practise and knowledge of medicine usage in a group of elderly people in Ankara

Öz:
AIM: Determining the practise and knowledge of medicine usage in older people is the aim of this descriptive study. METHOD: The study sample was comprised of 300 people chosen from 960 old people over 65 years of age living in Eryaman Health Centre No. 3 neighbourhood by random sampling. Data which had been gathered with questionnaire survey were analyzed with the SPSS 11.5 and frequency, percent and chi-square tests. RESULTS: In this study, 44.1% of persons have more than one chronic disease and 84.3% of them use more than one medicine. The most common seen disease in the persons who participated in this research is hypertension and the most common used medicine group is cardiovascular system medicine. According to the older persons expressions, 17.0% of the persons abandoned using doctor’s prescription and 16.7% of them have been using overthe- counter medicine. As a result of the this study, adverse medicine reactions occurred in the 19.3% of persons. Replies to the questions concerning medicine knowledge shows that 51.3% of the persons know the right answers. 88.7% of the survey group stated that physicians informed them about the usage of the medicines and 2.2% of them were informed by nurses. CONCLUSION: Taking into consideration, these findings suggest that the nurses should be aware of the education level, habits of the older persons who use medicines, and they should observe them closely and inform and support them with the appropriate usage of the medicines.
Anahtar Kelime:

Konular: Geriatri ve Gerontoloji Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Hemşirelik Farmakoloji ve Eczacılık
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA DOLU İ, Bilgili N (2010). Ankara’da yaşayan bir grup yaşlı bireyde ilaç kullanım uygulamaları ve ilaç bilgi düzeylerinin belirlenmesi. , 37 - 44.
Chicago DOLU İlknur Çakır,Bilgili Naile Ankara’da yaşayan bir grup yaşlı bireyde ilaç kullanım uygulamaları ve ilaç bilgi düzeylerinin belirlenmesi. (2010): 37 - 44.
MLA DOLU İlknur Çakır,Bilgili Naile Ankara’da yaşayan bir grup yaşlı bireyde ilaç kullanım uygulamaları ve ilaç bilgi düzeylerinin belirlenmesi. , 2010, ss.37 - 44.
AMA DOLU İ,Bilgili N Ankara’da yaşayan bir grup yaşlı bireyde ilaç kullanım uygulamaları ve ilaç bilgi düzeylerinin belirlenmesi. . 2010; 37 - 44.
Vancouver DOLU İ,Bilgili N Ankara’da yaşayan bir grup yaşlı bireyde ilaç kullanım uygulamaları ve ilaç bilgi düzeylerinin belirlenmesi. . 2010; 37 - 44.
IEEE DOLU İ,Bilgili N "Ankara’da yaşayan bir grup yaşlı bireyde ilaç kullanım uygulamaları ve ilaç bilgi düzeylerinin belirlenmesi." , ss.37 - 44, 2010.
ISNAD DOLU, İlknur Çakır - Bilgili, Naile. "Ankara’da yaşayan bir grup yaşlı bireyde ilaç kullanım uygulamaları ve ilaç bilgi düzeylerinin belirlenmesi". (2010), 37-44.
APA DOLU İ, Bilgili N (2010). Ankara’da yaşayan bir grup yaşlı bireyde ilaç kullanım uygulamaları ve ilaç bilgi düzeylerinin belirlenmesi. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 9(1), 37 - 44.
Chicago DOLU İlknur Çakır,Bilgili Naile Ankara’da yaşayan bir grup yaşlı bireyde ilaç kullanım uygulamaları ve ilaç bilgi düzeylerinin belirlenmesi. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 9, no.1 (2010): 37 - 44.
MLA DOLU İlknur Çakır,Bilgili Naile Ankara’da yaşayan bir grup yaşlı bireyde ilaç kullanım uygulamaları ve ilaç bilgi düzeylerinin belirlenmesi. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, vol.9, no.1, 2010, ss.37 - 44.
AMA DOLU İ,Bilgili N Ankara’da yaşayan bir grup yaşlı bireyde ilaç kullanım uygulamaları ve ilaç bilgi düzeylerinin belirlenmesi. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni. 2010; 9(1): 37 - 44.
Vancouver DOLU İ,Bilgili N Ankara’da yaşayan bir grup yaşlı bireyde ilaç kullanım uygulamaları ve ilaç bilgi düzeylerinin belirlenmesi. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni. 2010; 9(1): 37 - 44.
IEEE DOLU İ,Bilgili N "Ankara’da yaşayan bir grup yaşlı bireyde ilaç kullanım uygulamaları ve ilaç bilgi düzeylerinin belirlenmesi." TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 9, ss.37 - 44, 2010.
ISNAD DOLU, İlknur Çakır - Bilgili, Naile. "Ankara’da yaşayan bir grup yaşlı bireyde ilaç kullanım uygulamaları ve ilaç bilgi düzeylerinin belirlenmesi". TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 9/1 (2010), 37-44.