Yıl: 2021 Cilt: 0 Sayı: 28 Sayfa Aralığı: 97 - 124 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 25-01-2023

Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar ve Finansal Derinleşme: Türkiye Üzerine Bir Analiz

Öz:
Veri işlenen her alanda blokzincir uygulamalarının gerekliliği ve geleceği kabul görmektedir. Bu yeni teknoloji, önümüzdeki yıllarda dijital dönüşümün önemli bir dayanağını oluşturacaktır. Blokzincirin ilk uygulaması niteliğinde olan kripto paralar ise son yıllarda popülaritesi artan bir ödeme, tasarruf ve yatırım aracı olarak dikkat çekmektedir. Çalışma kapsamında, çeşitli yatırım olanakları çerçevesinde finansal derinleşmenin nasıl etkilendiğini incelenmiş, kripto paralar ile kayıtlı finansal sistem yatırım araçlarının finansal derinleşme üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Model çalışması sonucunda, finansal sistemde var olan yatırım araçlarının finansal derinleşme ile uzun dönem anlamlı ilişki içinde olduğu, aralarındaki doğrusal olmayan yapı çerçevesinde gerçekleştirilen analiz sonucunda ortaya çıkmıştır. Özellikle geleneksel yatırım araçlarının finansal derinleşme üzerindeki pozitif etkisi yüksektir. Ancak, kripto para işlemleri sonucu ortaya çıkan finansal büyüklüğün, finansal derinleşme üzerinde etkisi yoktur. Bu durum, söz konusu işlemler sonucunda oluşan finans miktarının yasal sistem dışında kaldığını göstermektedir. Sürdürülebilir ve etkin bir finansal derinlik için blokzincir teknolojileri ile yeniden tasarlanacak geleneksel yatırım araçlarının ve söz konusu teknolojilerle üretilecek yeni finansal araçların, devlet tarafından yasal altyapısı ve işleyiş sistemlerinin oluşturulması gereklidir.
Anahtar Kelime: Blokzincir Kripto Para Finansal Derinlik

Blockchain Technology, Cryptocurrency and Financial Depensement: An Analysis on Turkey

Öz:
The necessity of blockchain applications in every field where data is processed are accepted. This new technology will constitute an important pillar of digital transformation in the coming years. Cryptocurrencies, which are the first application of the blockchain, have attracted attention as a payment, saving and investment tool that has increased in popularity in recent years. Within the scope of the study, how the financial deepening was affected within the framework of various investment opportunities is examined, and the effects of cryptocurrencies and registered financial system investment instruments on financial deepening are investigated. As a result of the model study, it has been revealed that the investment instruments existing in the financial system have a significant long-term relationship with the financial deepening, as a result of the analysis carried out within the framework of the non-linear structure. In particular, the positive effect of traditional investment instruments on financial deepening is high. However, the financial size resulting from crypto money transactions has no effect on financial deepening. This indicates that the financial amount created as a result of these transactions is outside the legal system. For financial deepening it is urgently needed that is established legal infrastructure and operating systems of traditional investment tools which to be redesigned with blockchain technologies and of new financial instruments to be designed with these technologies by the state.
Anahtar Kelime: Blockchain Cryptocurrency Financial Depth

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÇAŞKURLU E, ARSLAN C (2021). Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar ve Finansal Derinleşme: Türkiye Üzerine Bir Analiz. , 97 - 124.
Chicago ÇAŞKURLU EREN,ARSLAN CEM BARLAS Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar ve Finansal Derinleşme: Türkiye Üzerine Bir Analiz. (2021): 97 - 124.
MLA ÇAŞKURLU EREN,ARSLAN CEM BARLAS Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar ve Finansal Derinleşme: Türkiye Üzerine Bir Analiz. , 2021, ss.97 - 124.
AMA ÇAŞKURLU E,ARSLAN C Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar ve Finansal Derinleşme: Türkiye Üzerine Bir Analiz. . 2021; 97 - 124.
Vancouver ÇAŞKURLU E,ARSLAN C Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar ve Finansal Derinleşme: Türkiye Üzerine Bir Analiz. . 2021; 97 - 124.
IEEE ÇAŞKURLU E,ARSLAN C "Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar ve Finansal Derinleşme: Türkiye Üzerine Bir Analiz." , ss.97 - 124, 2021.
ISNAD ÇAŞKURLU, EREN - ARSLAN, CEM BARLAS. "Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar ve Finansal Derinleşme: Türkiye Üzerine Bir Analiz". (2021), 97-124.
APA ÇAŞKURLU E, ARSLAN C (2021). Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar ve Finansal Derinleşme: Türkiye Üzerine Bir Analiz. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 0(28), 97 - 124.
Chicago ÇAŞKURLU EREN,ARSLAN CEM BARLAS Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar ve Finansal Derinleşme: Türkiye Üzerine Bir Analiz. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 0, no.28 (2021): 97 - 124.
MLA ÇAŞKURLU EREN,ARSLAN CEM BARLAS Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar ve Finansal Derinleşme: Türkiye Üzerine Bir Analiz. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.0, no.28, 2021, ss.97 - 124.
AMA ÇAŞKURLU E,ARSLAN C Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar ve Finansal Derinleşme: Türkiye Üzerine Bir Analiz. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2021; 0(28): 97 - 124.
Vancouver ÇAŞKURLU E,ARSLAN C Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar ve Finansal Derinleşme: Türkiye Üzerine Bir Analiz. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2021; 0(28): 97 - 124.
IEEE ÇAŞKURLU E,ARSLAN C "Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar ve Finansal Derinleşme: Türkiye Üzerine Bir Analiz." Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 0, ss.97 - 124, 2021.
ISNAD ÇAŞKURLU, EREN - ARSLAN, CEM BARLAS. "Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar ve Finansal Derinleşme: Türkiye Üzerine Bir Analiz". Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 28 (2021), 97-124.