Yıl: 2011 Cilt: 5 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 43 - 61 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi

Öz:
Bu araştırmada, Fen Bilgisi öğretmen adaylarının, bilimsel bilgileri günlük yaşamları ile ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Gazi, ODTÜ, Hacettepe ve Sakarya Üniversiteleri Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 4. sınıflarında öğrenim gören 217 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Ölçme aracını öğretmen adaylarının, bilimsel bilgileri günlük yaşamla ilişkilendirebilme düzeylerini belirleyebilmek amacıyla 20 açık uçlu ifadeden oluşan bir form oluşturmaktadır. Formda fizik, kimya ve biyoloji konularıyla ilgili günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan bazı olaylar veya sergilenen davranışlar ifade edilerek, öğretmen adaylarından bunların bilimsel sebeplerinin açıklanması istenmiştir. Araştırma verileri; formda yer alan ifadelerin bilimsel sebeplerinin öğretmen adayları tarafından açıklanması sonucunda elde edilmiştir. Öğretmen adaylarından nitel olarak elde edilen veriler sayısallaştırılarak doğru, yanlış ve boş olarak kodlanmış ve analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; öğretmen adaylarının fizik ile ilişkili bilimsel bilgileri günlük yaşamları ile büyük ölçüde, kimya ve biyoloji ile ilişkili bilimsel bilgileri ise günlük yaşamları ile kısmen ilişkilendirebildikleri tespit edilmiştir. Ancak, kimya alanındaki bilgilerin ilişkilendirilebilme düzeyinin fizik alanına göre, biyoloji alanındaki bilgilerin ilişkilendirilebilme düzeyinin ise fizik ve kimya alanına göre daha az olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik

Determination of pre-service science teachers’ levels of relating the scientific knowledge to their daily lives

Öz:
This study sets out to investigate the pre-service science teachers levels of relating scientific knowledge to their daily lives. The sample consisted of 217 pre-service science teachers enrolled at science education departments of four universities, namely, Gazi, Middle East Technical, Hacettepe and Sakarya. Research data were obtained from writing scientific reasons of 20 open-ended statement related to physics, chemistry and biology matter. Data which were determined by pre-service teachers writings were coded as true, false and blank, and they were analyzed. Findings regarding the level’s of relating daily lives to the scientific knowledge revealed that pre-service teachers were considerably able to relate their physics knowledge to their daily lives. They were also able to relate their chemistry knowledge to their daily lives partially, but the level of this relation was relatively lower than that of physics knowledge. In addition, pre-service teachers could relate their biology knowledge to their daily lives to a lesser extent.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA BALKAN KIYICI F, Aydoğdu M (2011). Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi. , 43 - 61.
Chicago BALKAN KIYICI Fatime,Aydoğdu Mustafa Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi. (2011): 43 - 61.
MLA BALKAN KIYICI Fatime,Aydoğdu Mustafa Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi. , 2011, ss.43 - 61.
AMA BALKAN KIYICI F,Aydoğdu M Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi. . 2011; 43 - 61.
Vancouver BALKAN KIYICI F,Aydoğdu M Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi. . 2011; 43 - 61.
IEEE BALKAN KIYICI F,Aydoğdu M "Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi." , ss.43 - 61, 2011.
ISNAD BALKAN KIYICI, Fatime - Aydoğdu, Mustafa. "Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi". (2011), 43-61.
APA BALKAN KIYICI F, Aydoğdu M (2011). Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 5(1), 43 - 61.
Chicago BALKAN KIYICI Fatime,Aydoğdu Mustafa Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi 5, no.1 (2011): 43 - 61.
MLA BALKAN KIYICI Fatime,Aydoğdu Mustafa Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, vol.5, no.1, 2011, ss.43 - 61.
AMA BALKAN KIYICI F,Aydoğdu M Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi. 2011; 5(1): 43 - 61.
Vancouver BALKAN KIYICI F,Aydoğdu M Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi. 2011; 5(1): 43 - 61.
IEEE BALKAN KIYICI F,Aydoğdu M "Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi." Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 5, ss.43 - 61, 2011.
ISNAD BALKAN KIYICI, Fatime - Aydoğdu, Mustafa. "Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeylerinin belirlenmesi". Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi 5/1 (2011), 43-61.