Yıl: 2013 Cilt: 16 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 65 - 71 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kadın sağlığı açısından yaşlılık ve yaşam kalitesi

Öz:
Yaşlılık, birey açısından fiziksel ve ruhsal güçlerin bir daha yerine gelmeyecek şekilde kaybedildiği, üreticilik rolünün azaldığı, sosyal izolasyon yaşadığı ve birçok sağlık sorununun başladığı bir dönemdir. Bu nedenle yaşlı nüfusun yaşam kalitelerini sürdürmeleri önemlidir. Yaşlılarda yaşam kalitesini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar; politik, sosyal, ekonomik faktörlerdir. Bunun dışında yaşlının, yaşa bağlı yaşadığı sağlık sorunları (hipertansiyon, diyabet, görme ve işitme kaybı, hareketsizlik) yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Sonuç olarak her insanın yaşayacağı, kaçınılması mümkün olmayan yaşlılık döneminde gelişebilecek sorunların çözümlenmesi önemlidir. Bunun için, yaşlı sağlığı ile ilgili bilgi ve deneyime sahip sağlık personellerine (hemşireler gibi) büyük ihtiyaç vardır. Yaşlı sağlığı ile ilgili bilgi ve deneyime sahip hemşireler, yaşlı sağlığını koruma ve geliştirmede büyük rol ve sorumlulukları yerine getireceklerdir.
Anahtar Kelime:

Konular: Temel Sağlık Hizmetleri Geriatri ve Gerontoloji Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

Old age in women's health terms and quality of life

Öz:
Old age, in terms of indivial physical ve mental powers rather than the more lost you by surprise, productivity declined the role, social isolation and lived at a time when many health problems. For this reason, a quality of life elderly population is important to continue. There are many factors that affect quality of life of elderly. These are; the political, social and economic factors. İn addition, the elderly, where age-related health problems (i.e. hypertension, diabetes, vision and hearing loss, immobilization) affects the quality of life. In conclusion, it’s important to resolve issues that all people may develop into old age cannot be avoided. Fort this, with health-related knowledge and experience of the personnels of elderly (such as nurses) have a great need. Nurses with knowledge and experience related to the health of the elderly, and protecting the health of the elderly in developing the role and responsibilities to fulfill.
Anahtar Kelime:

Konular: Temel Sağlık Hizmetleri Geriatri ve Gerontoloji Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
APA Aktaş D, şahin e, TERZIOGLU F (2013). Kadın sağlığı açısından yaşlılık ve yaşam kalitesi. , 65 - 71.
Chicago Aktaş Demet,şahin ebru,TERZIOGLU FUSUN Kadın sağlığı açısından yaşlılık ve yaşam kalitesi. (2013): 65 - 71.
MLA Aktaş Demet,şahin ebru,TERZIOGLU FUSUN Kadın sağlığı açısından yaşlılık ve yaşam kalitesi. , 2013, ss.65 - 71.
AMA Aktaş D,şahin e,TERZIOGLU F Kadın sağlığı açısından yaşlılık ve yaşam kalitesi. . 2013; 65 - 71.
Vancouver Aktaş D,şahin e,TERZIOGLU F Kadın sağlığı açısından yaşlılık ve yaşam kalitesi. . 2013; 65 - 71.
IEEE Aktaş D,şahin e,TERZIOGLU F "Kadın sağlığı açısından yaşlılık ve yaşam kalitesi." , ss.65 - 71, 2013.
ISNAD Aktaş, Demet vd. "Kadın sağlığı açısından yaşlılık ve yaşam kalitesi". (2013), 65-71.
APA Aktaş D, şahin e, TERZIOGLU F (2013). Kadın sağlığı açısından yaşlılık ve yaşam kalitesi. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 16(1), 65 - 71.
Chicago Aktaş Demet,şahin ebru,TERZIOGLU FUSUN Kadın sağlığı açısından yaşlılık ve yaşam kalitesi. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi 16, no.1 (2013): 65 - 71.
MLA Aktaş Demet,şahin ebru,TERZIOGLU FUSUN Kadın sağlığı açısından yaşlılık ve yaşam kalitesi. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.16, no.1, 2013, ss.65 - 71.
AMA Aktaş D,şahin e,TERZIOGLU F Kadın sağlığı açısından yaşlılık ve yaşam kalitesi. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi. 2013; 16(1): 65 - 71.
Vancouver Aktaş D,şahin e,TERZIOGLU F Kadın sağlığı açısından yaşlılık ve yaşam kalitesi. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi. 2013; 16(1): 65 - 71.
IEEE Aktaş D,şahin e,TERZIOGLU F "Kadın sağlığı açısından yaşlılık ve yaşam kalitesi." Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 16, ss.65 - 71, 2013.
ISNAD Aktaş, Demet vd. "Kadın sağlığı açısından yaşlılık ve yaşam kalitesi". Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi 16/1 (2013), 65-71.