Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi

Yıl: 2014 Cilt: 13 Sayı: 48 Sayfa Aralığı: 1 - 14 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi

Öz:
Bu araştırmanın amacı okul öncesi öğretmenliği lisans programında yer alan eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemi 2012-2013 Eğitim ve Öğretim yılında okul öncesi öğretmenliği 1. Sınıf lisans programına devam eden 70 öğretmen adayından oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında Wiles ve Bondi (1984) tarafından geliştirilen Felsefi Tercih Değerlendirme Formu ve Yılmaz (2009) tarafından geliştirilenEleştirel Pedagoji İlkeleri Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde İlişkili Ölçümler için t-Testi kullanılmıştır. Analizler sonucunda; öğretmen adaylarının eğitim felsefesi dersinin sonrasında felsefi tercihlerinin ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerinin anlamlı bir şekilde farklılaştığı ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelime:

The effect of educational philosophy course in the view of preservice preschool teacher's philosophy preference and critical pedagogy

Öz:
The purpose of this research is to reveal the affects of educational philosophy courses, the pre-school teacher training course in the undergraduate program, in the view of prospective teachers' philosophy preference and critical pedagogy. Sample of the study consisted of a total of 70 teacher candidates, undergraduate program in first year, in 2012-2013 Educational year. Philosophy Preference Assessment scale developed by Wiles & Bondi (1984,80) and "Principles of Critical Pedagogy Scale" developed by Yılmaz (2009) were used to asses perceptions of teachers educational philosophies and critical pedagogy. Independent T-test was used to analyse the data. It is found that there are significant differences in the views of teachers' educational philosophy and critical pedagogy after educational philosophy course.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Metin Aslan Ö (2014). Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi. , 1 - 14.
Chicago Metin Aslan Özge Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi. (2014): 1 - 14.
MLA Metin Aslan Özge Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi. , 2014, ss.1 - 14.
AMA Metin Aslan Ö Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi. . 2014; 1 - 14.
Vancouver Metin Aslan Ö Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi. . 2014; 1 - 14.
IEEE Metin Aslan Ö "Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi." , ss.1 - 14, 2014.
ISNAD Metin Aslan, Özge. "Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi". (2014), 1-14.
APA Metin Aslan Ö (2014). Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), 13(48), 1 - 14.
Chicago Metin Aslan Özge Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik) 13, no.48 (2014): 1 - 14.
MLA Metin Aslan Özge Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), vol.13, no.48, 2014, ss.1 - 14.
AMA Metin Aslan Ö Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik). 2014; 13(48): 1 - 14.
Vancouver Metin Aslan Ö Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik). 2014; 13(48): 1 - 14.
IEEE Metin Aslan Ö "Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi." Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), 13, ss.1 - 14, 2014.
ISNAD Metin Aslan, Özge. "Eğitim felsefesi dersinin okul öncesi öğretmen adaylarının felsefi tercihlerine ve eleştirel pedagojiye yönelik görüşlerine olan etkisi". Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik) 13/48 (2014), 1-14.