Yıl: 2013 Cilt: 16 Sayı: 31 Sayfa Aralığı: 91 - 97 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İş Doyumunu Tayin Eden bazı Psikolojik ve Demografik Değişkenler

Öz:
Bu araştırmanın amacı iş doyumu ile depresyon, benlik saygısı, denetim odağı algısı arasındaki ilişkileri belirlemek- tir. Ayrıca iş doyumu ile yaş, cinsiyet, eğitim ve bireyin aldığı eğitim ile ilgili bir işte çalışıp çalışmıyor olması ara- sındaki ilişkileri belirlemek de çalışmanın diğer bir amacıdır. Bu amaçlara ulaşmak için farklı mesleklerde çalışan 870 kişiye ulaşılmıştır. Çalışmada Mesleki Doyum Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Rotter Denetim odağı Algısı Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, eğitimi ile uyumlu işlerde çalışanların iş doyumlarının çalışmayanlara göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Ayrıca eğitim düzeyi, cinsiyet, denetim odağı, benlik saygısı ve depresyon iş doyumunu yordayan değişkenler olarak karşı- mıza çıkmaktadır. Tüm bu değişkenler toplam varyansın % 19unu açıklamaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Sosyoloji Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri

Some Psychological and Demographic Variables Determining Job Satisfaction

Öz:
The aim of this study is to determine the relations between job satisfaction and depression, self-esteem, locus of con- trol. Another aim of this study is to determine whether job satisfaction differs according to the accordance between education field and current job. For this reason, 870 people who work in different jobs are reached. In this study, Job Satisfaction Sale, Beck Depression Inventory, Rosenberg Self-Esteem Scale, Rotter s Locus of Control Scale and a personal information form are used. The analysis showed that people who work in jobs related to their educations have higher job satisfaction in comparison with those who don t; and education, sex, locus of control, self-esteem and depression are the predictors of job satisfaction. These variables explain 19 % of the total variance.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Sosyoloji Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA YILMAZ ASLAN H, DÖNMEZ A (2013). İş Doyumunu Tayin Eden bazı Psikolojik ve Demografik Değişkenler. , 91 - 97.
Chicago YILMAZ ASLAN Hanzade,DÖNMEZ ALi İş Doyumunu Tayin Eden bazı Psikolojik ve Demografik Değişkenler. (2013): 91 - 97.
MLA YILMAZ ASLAN Hanzade,DÖNMEZ ALi İş Doyumunu Tayin Eden bazı Psikolojik ve Demografik Değişkenler. , 2013, ss.91 - 97.
AMA YILMAZ ASLAN H,DÖNMEZ A İş Doyumunu Tayin Eden bazı Psikolojik ve Demografik Değişkenler. . 2013; 91 - 97.
Vancouver YILMAZ ASLAN H,DÖNMEZ A İş Doyumunu Tayin Eden bazı Psikolojik ve Demografik Değişkenler. . 2013; 91 - 97.
IEEE YILMAZ ASLAN H,DÖNMEZ A "İş Doyumunu Tayin Eden bazı Psikolojik ve Demografik Değişkenler." , ss.91 - 97, 2013.
ISNAD YILMAZ ASLAN, Hanzade - DÖNMEZ, ALi. "İş Doyumunu Tayin Eden bazı Psikolojik ve Demografik Değişkenler". (2013), 91-97.
APA YILMAZ ASLAN H, DÖNMEZ A (2013). İş Doyumunu Tayin Eden bazı Psikolojik ve Demografik Değişkenler. Türk Psikoloji Yazıları, 16(31), 91 - 97.
Chicago YILMAZ ASLAN Hanzade,DÖNMEZ ALi İş Doyumunu Tayin Eden bazı Psikolojik ve Demografik Değişkenler. Türk Psikoloji Yazıları 16, no.31 (2013): 91 - 97.
MLA YILMAZ ASLAN Hanzade,DÖNMEZ ALi İş Doyumunu Tayin Eden bazı Psikolojik ve Demografik Değişkenler. Türk Psikoloji Yazıları, vol.16, no.31, 2013, ss.91 - 97.
AMA YILMAZ ASLAN H,DÖNMEZ A İş Doyumunu Tayin Eden bazı Psikolojik ve Demografik Değişkenler. Türk Psikoloji Yazıları. 2013; 16(31): 91 - 97.
Vancouver YILMAZ ASLAN H,DÖNMEZ A İş Doyumunu Tayin Eden bazı Psikolojik ve Demografik Değişkenler. Türk Psikoloji Yazıları. 2013; 16(31): 91 - 97.
IEEE YILMAZ ASLAN H,DÖNMEZ A "İş Doyumunu Tayin Eden bazı Psikolojik ve Demografik Değişkenler." Türk Psikoloji Yazıları, 16, ss.91 - 97, 2013.
ISNAD YILMAZ ASLAN, Hanzade - DÖNMEZ, ALi. "İş Doyumunu Tayin Eden bazı Psikolojik ve Demografik Değişkenler". Türk Psikoloji Yazıları 16/31 (2013), 91-97.