Yıl: 2014 Cilt: 6 Sayı: 11 Sayfa Aralığı: 128 - 148 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Öğretmenlerin çokkültürlülük ve çokkültürlü eğitim hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: ( Diyarbakır örneği)

Öz:
Bu çalışmanın amacı, Diyarbakır ilindeki öğretmenlerin çokkültürlü eğitim alanındakigörüşlerini ortaya koymaktır. Araştırma betimsel tarama modeline göre ya pılmış ve araştırmanınverileri çokkültürlü eğitim görüş ölçeği ile toplanmıştır. Bu amaçla geliştirilen ölçek, Diyarbakırilinde öğretmenlik yapan 426 sınıf, sosyal bilgiler ve türkçe öğretmenine uygulanmıştır. Ölçeğe, Cronbach Alpha güvenirlik analizi yapılmış ve ölçeğin güvenirlik katsayısı.79 olarak bulunmuştur.Yapılan faktör analizi sonucunda, ölçekteki maddelerin dört faktör altında toplandığı tespit edilmiştir.Verilerin analizi ortalamalara bakılarak yorumlanmış, ayrıca dört alt boyutun demografikdeğişkenlerle olan ilişkileri Mann Whitney U ve Kruskal Wallis Te stleri yapılarak incelenmiştir.Araştırma sonuçları, öğretmenlerin çokkültürlü eğitim konusunda yüksek düzeyde olumlu görüşbildirdiklerini göstermektedir . Ayrıca dört alt boyut ile bazı değişkenler arasında da güçlü ilişkilerolduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Determining t eachers perseption s about multiculturalizm and multi cultural education: (Diyarnakir s example)

Öz:
The purpuse of this study is to examine the percepcions of teachers about multicuturaleducation in Diyarbakır . A descriptive survey model was used to collect the data by developing amultucultural education perception scale. The study was conducted by surveying 426 elementaryschool, social science studies an d Turkish language teachers in the province of Diyarbakır . CronbachAlpha was used to measure the reliability of the instrument. The reliability coefficient of theinstrument was 79. After Factor Analysis, four main factors were determined. For the analysis, meanswere interpreted and the relationship between these factors and demographic variables was tested byusing Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests. The results of the study show that teachers havequite positive views about multiculturalism, multicultural education, and bilingual education. Also,there are strong relationships between some demographic variables and four main factors .
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Appadurai, A. (1998). Modernity at Large: Cultural Dimensions of Globalization Minneapolis, MN: University of Minnesota Press.
  • Atasoy, Z. (2012). Farklılıkların Yönetimi: Üniversite Öğrencilerinin Ayrımcılık Algısının Öğrenci Başarı Düzeyine Etkisi Üzerine Bir Araştırma. (Yüks ek Lisans Tezi ), Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman.
  • Banks, J. A. (2009). The Routledge international companion to multicultural education. New York, NY: Routledge.
  • Banks, J. A. (2010). Multicultural Education: Characteristics and Goals In J. A.
  • Banks & C. A. M. Banks (Eds.), Multicultural Education: Issues and Perspectives (Seventh Edition ed., pp. 3- 26). United States of America JohnWiley & Sons.
  • Barber, B. R. (1996). Jihad vs. McWorld (1st Ballantine Books ed.). New York: Ballantine Bo oks.
  • Başbay, A. ve Kağnıcı, D. Y. (2011). Çok kültürlü Yeterlik Algıları Ölçeği: Bir Ölçek Geliştirme Çalışması. Eğitim ve Bilim, 36(161), 199- 212.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Davies, L. (2010). Eğitim, Barış ve Anlaşmazlık In K. Çayır (Ed.), İstanbul Toplumsal ve Siyasal Çatışmaların Yaşandığı Toplumlarda Uzlaşma Aracı Olarak Eğitimin Rolü Projesi (pp. 9 - 22). İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.
  • Demir, S. (2012). Çok Kültürlü Eğitimin Erciyes Üniversitesi Öğretim Elemanları İçin Önem Derecesi International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 7(4), 1453 -1475.
  • Demir, S. ve Başarır, F. (2013). Çok Kültürlü Eğitim Çerçevesinde Öğretmen Adaylarının Öz- Yeterlik Algılarının İncelenmesi International Journal Of Social Science 6(1), 609- 641.
  • Deveci, A. (2010). Danimarka'da (Odense'de) Yaşayan Türklerin İlköğretimde Yaşadıkları Eğitsel ve Yönetsel Sorunlar. (Yüksek Lisans), Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
  • Eğitimsen. (2010). Anadilinin Önemi: Anadilde Eğitim. Ankara: Eğitim Sen Yayınları.
  • Fırat, B. Ş. (2010). Kürt Sorunu Bağlamında Eğitim, Kimlik, Çatışma Ve Barışa Dair Algı Ve Deneyimler: Alan Çalışmasından Notlar. In K. Çayır (Ed.), İstanbul Toplumsal Ve Siyasal Çatışmaların Yaşandığı Toplumlarda Uzlaşma Aracı Olarak Eğitimin Rolü Projes i (pp. 37- 56). İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.
  • Gay, G. (1994). A Synthesis of Scholarship in Multicultural Education Retrieved from http://www.ncrel.org/sdrs/areas/issues/educatrs/leadrshp/le0gay.htm#autho r website:
  • Giddens, A. (2000). Runaway World : How Globalisation is Reshaping Our Lives New York: Routledge.
  • Gonzalez, J. M. (2008). Encyclopedia of bilingual education. Los Angeles: Sage.
  • Hazır, M. (2010). Amerikan Çok kültürlülüğü Ve Meluncan Kimliği (Doktora Tezi), Sakarya Üniversitesi Sakarya.
  • Hennayake, S. K. (1992). Interactive Ethnonationalism - an Alternative Explanation of Minority Ethnonationalism. Political Geography, 11 (6), 526- 549.
  • Kaya, I. ve Aydın, H. (2013). Türkiye'de Anadilde Eğitim Sorunu: Zorluklar, Deneyimler ve İki Dilli Eğitim Modeli Önerileri. Istanbul: UKAM..
  • Kitchin, R. ve Tate, N. (2000). Conducting Researh into Human Geography: Theory, Methodology, and Practice. Essex- England: Pearson Education Limited.
  • Miksch, K. L., Higbee, J. L., Jehangir, R. R., Lundell, D. B. , Bruch, P. L., Siaka, K., ve diğerleri. (2003). Multicultural Awareness Project for İnstitutional Transformation MAP IT
  • Özhan, İ. (2006). Farklılaşmanın Özel Görünümleri Olarak Çok kültürlülük Ve Çokkültürcülük. (Yüksek Lisans Tezi ), Gazi ÜniVersitesi Ankara.
  • Polat, S. (2009). Öğretmen Adaylarinin Çok Kültürlü Eğitime Yönelik Kişilik Özellikleri. International Online Journal of Educational Sciences, 1 (1), 154- 164.
  • Polat, S. (2012). Okul Müdürlerinin Çok kültürlülüğe İlişkin Tutumları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (42), 334- 343.
  • Said, E. W. (1993). Culture and imperialism (1st ed.). New York: Knopf : Distributed by Random House.
  • Said, E. W. ve Viswanathan, G. (2001). Power, politics, and culture : interviews with Edward W. Said (1st ed.). New York: Pantheon Books.
  • Scott, R. B. (2011). Do Kansas Schools Address Multıcultural Needs Of Exceptıonal Students In Transıtıon Practıces? A Survey Of Specıal Educators In Grades 9- 12 Wıth Dırect Experıence In Transıtıon Plannıng For Culturally And/Or Lınguıstıcally Dıverse Students. (Doctor Of Educatıon), Kansas State Unıversıty, Manhattan, Kansas.
  • Serrano, A. L. (2010). İspanya‟da Toplumsal Barışa Yönelik Eğitim Mevzuatı Ve Uygulamaları. In K. Çayır (Ed.), İstanbul Toplumsal Ve Siyasal Çatış maların Yaşandığı Toplumlarda Uzlaşma Aracı Olarak Eğitimin Rolü Projesi (pp. 75- 83). İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.
  • Sevinç, V., Titrek, O. ve Önder, İ. (2009). Çok kültürlü eğitime ilişkin öğretmen adaylarının görüşleri. Paper presented at the The International Symposium on Multi- culturalism in Education, Isparta.
  • Söylemez, M . ( 2009). Türkmenistan‟ın Soyo Kültürel Yapısı. (Altın Kalem Yayınları) Yayın no:61. İzmir.
  • Toprak, G. (2008). Öğretmenlerin Çok kültürlü Tutum Ölçeği’nin Güvenirlik Ve Geçerlik Çalışması. (Sosyal Bilimler Enstitüsü), Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.
  • Yakışır, A. N. (2009). Bir Modern Olgu Olarak Çok kültürlülük(Yüksek Lisans Tezi ), Selçuk Üniversitesi, Konya.
  • Yazıcı, S., Başol, G. ve Toprak, G. (2009). Öğretmenlerin Çok kültürlü Eğitim Tutumları: Bir Güvenirlik Ve Geçerlik Çalışması Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi(37), 229- 242
  • Yegen, M. (2009). “Prospective-Turks” or “Pseudo - Citizens:” Kurds in Turkey. Middle East Journal, 63(4), 597- 615.
APA KAYA Y, SÖYLEME M (2014). Öğretmenlerin çokkültürlülük ve çokkültürlü eğitim hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: ( Diyarbakır örneği). , 128 - 148.
Chicago KAYA Yeliz,SÖYLEME Mikail Öğretmenlerin çokkültürlülük ve çokkültürlü eğitim hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: ( Diyarbakır örneği). (2014): 128 - 148.
MLA KAYA Yeliz,SÖYLEME Mikail Öğretmenlerin çokkültürlülük ve çokkültürlü eğitim hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: ( Diyarbakır örneği). , 2014, ss.128 - 148.
AMA KAYA Y,SÖYLEME M Öğretmenlerin çokkültürlülük ve çokkültürlü eğitim hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: ( Diyarbakır örneği). . 2014; 128 - 148.
Vancouver KAYA Y,SÖYLEME M Öğretmenlerin çokkültürlülük ve çokkültürlü eğitim hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: ( Diyarbakır örneği). . 2014; 128 - 148.
IEEE KAYA Y,SÖYLEME M "Öğretmenlerin çokkültürlülük ve çokkültürlü eğitim hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: ( Diyarbakır örneği)." , ss.128 - 148, 2014.
ISNAD KAYA, Yeliz - SÖYLEME, Mikail. "Öğretmenlerin çokkültürlülük ve çokkültürlü eğitim hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: ( Diyarbakır örneği)". (2014), 128-148.
APA KAYA Y, SÖYLEME M (2014). Öğretmenlerin çokkültürlülük ve çokkültürlü eğitim hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: ( Diyarbakır örneği). Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(11), 128 - 148.
Chicago KAYA Yeliz,SÖYLEME Mikail Öğretmenlerin çokkültürlülük ve çokkültürlü eğitim hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: ( Diyarbakır örneği). Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6, no.11 (2014): 128 - 148.
MLA KAYA Yeliz,SÖYLEME Mikail Öğretmenlerin çokkültürlülük ve çokkültürlü eğitim hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: ( Diyarbakır örneği). Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.6, no.11, 2014, ss.128 - 148.
AMA KAYA Y,SÖYLEME M Öğretmenlerin çokkültürlülük ve çokkültürlü eğitim hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: ( Diyarbakır örneği). Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014; 6(11): 128 - 148.
Vancouver KAYA Y,SÖYLEME M Öğretmenlerin çokkültürlülük ve çokkültürlü eğitim hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: ( Diyarbakır örneği). Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014; 6(11): 128 - 148.
IEEE KAYA Y,SÖYLEME M "Öğretmenlerin çokkültürlülük ve çokkültürlü eğitim hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: ( Diyarbakır örneği)." Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6, ss.128 - 148, 2014.
ISNAD KAYA, Yeliz - SÖYLEME, Mikail. "Öğretmenlerin çokkültürlülük ve çokkültürlü eğitim hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: ( Diyarbakır örneği)". Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6/11 (2014), 128-148.