Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması

Yıl: 2015 Cilt: 40 Sayı: 178 Sayfa Aralığı: 103 - 122 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması

Öz:
Bu araştırmanın amacı Türkiyedeki teknolojik pedagojik alanbilgisi (TPAB) çalışmalarının meta sentez yöntemi kullanılarakanaliz edilmesi ve bu alanda nasıl bir eğilim olduğunun ortayakonulmasıdır. Araştırmada 2008-2014 yılları arasında yayınlanmışolan ve amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen 37 makale, 15 tez, 7 bildiri olmak üzere toplam 59 çalışma analiz edilmiştir.Çalışmaların seçiminde Google Akademik arama motoru,TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark, YÖK Ulusal Tez Mer kezi,EBSCOhost -ERIC ve SPRINGER veri tabanlarındanfaydalanılmıştır. Çalışmaların her biri içerik analizine tabiitutularak çalışmanın amacı, konu alanı, yöntemi, örneklemi, veritoplama araçları, kullanılan öğretim uygulamaları ve elde edilensonuçlar bağlamında incelenmiştir. Elde edilen veriler frekansadayalı yorumlanmış, yer yer tablo ve grafikler kullanılarakgösterilmiştir. Araştırmada, çalışmaların önemli bir bölümününölçek geliştirme/uyarlama, TPAB yeterlilik ve gelişimlerininincelenmesi amacıyla yapıldığı, az sayıda çalışmada özel bir konualanına odaklanıldığı, en çok tarama yönteminin ve ölçek/ anketgibi veri toplama araçlarının kullanıldığı, öğretmen adaylarıylayapılan çalışmaların çoğunlukta olduğu, genellikle nicelçalışmalarda katılımcıların yüksek TPAB yeterlik/algı/düzeyinesahip olduğu ortaya konulmasına rağmen nitel ağırlıklıçalışmalarda durumun tam aksine olduğu, TPAB çalıştayları,karma mesleki gelişim programı, harmanlanmış öğrenme gibifarklı öğretim uygulamalarının TPABı artırdığı sonuçları eldeedilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda Türkiyede, TPABgelişimini hedefleyen, çok sayıda veri toplama aracı kullanılarakuzun bir süreçte uygulamaların yürütüldüğü çalışmalara ihtiyaçolduğu görülmüştür. Bunun yanında eğitim fakültelerindekiderslerin TPAB a göre yeniden güncellenmesi ve öğretmen ya daöğretmen adaylarının kurs ya da hizmet- içi/öncesi eğitimprogramları yardımıyla eğitilmeleri gerektiği fark edilmiştir. Sonolarak bu alanda çalışma yapacak olan araştırmacılara, programyapıcılara ve uygulayıcılara önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik İşletme İşletme Finans

Analysis o f technological pedagogical content knowledge studies in Turkey: A meta - synthesis stud

Öz:
The purpose of this research is to analyze the TechnologicalPedagogical Content Knowledge (TPACK) studies in Turkey byusing meta- synthesis method and to present the type of tendencyin this field. In the research, a total of 59 studies made up of 37pape rs, 15 dissertations, and 7 assertions which were publishedbetween the years of 2008-2014 and chosen through purposefulsampling method were analyzed. Google Academics searchengine, TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark, YÖK NationalDissertation Center, EBSCOhost- ERIC ve SPRINGER databasestook advantages of selecting the studies. Each study wereexamined within the context of the study s purpose, subject area,method, sample, data collection tools, teaching applications andresults by being subjected to content analysis. Obtained data wereinterpreted depending on the frequency and partly illustratedthrough tables and graphs. In the research, the results showedthat a significant portion of the studies were conducted with theaims of scale validation/adaptation, examination of TPACKcompetences and developments; that a few number of studiesfocused on a special subject area; that survey study and datacollection tolls such as scale/survey were used mostly; that studiesconducted with prospective teachers were majority; that althoughit had been revealed that the participants usually have high levelsof TPACK competence/perception in quantitative studies, thesituation was contrary in qualitative weighted studies; thatdifferent teaching applications such as TPACK wor kshops, mixedvocational development program, blended learning increasesTPACK. In light of the obtained results, it was seen that studiestargeting TPACK development in which implementations arecarried in a long process through using a quite number of datacollection tools are needed in Turkey. Besides, it was recognizedthat the courses in education faculties should be re - updatedaccording to TPACK and teachers or prospective teachers shouldbe trained with the help of courses or in/pre -service trainingprograms. Lastly, recommendations were made for researchers,program makers and appliers who will do studies in this field.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik İşletme İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KALELI YILMAZ G (2015). Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması. , 103 - 122.
Chicago KALELI YILMAZ GÜL Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması. (2015): 103 - 122.
MLA KALELI YILMAZ GÜL Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması. , 2015, ss.103 - 122.
AMA KALELI YILMAZ G Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması. . 2015; 103 - 122.
Vancouver KALELI YILMAZ G Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması. . 2015; 103 - 122.
IEEE KALELI YILMAZ G "Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması." , ss.103 - 122, 2015.
ISNAD KALELI YILMAZ, GÜL. "Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması". (2015), 103-122.
APA KALELI YILMAZ G (2015). Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması. Eğitim ve Bilim, 40(178), 103 - 122.
Chicago KALELI YILMAZ GÜL Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması. Eğitim ve Bilim 40, no.178 (2015): 103 - 122.
MLA KALELI YILMAZ GÜL Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması. Eğitim ve Bilim, vol.40, no.178, 2015, ss.103 - 122.
AMA KALELI YILMAZ G Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması. Eğitim ve Bilim. 2015; 40(178): 103 - 122.
Vancouver KALELI YILMAZ G Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması. Eğitim ve Bilim. 2015; 40(178): 103 - 122.
IEEE KALELI YILMAZ G "Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması." Eğitim ve Bilim, 40, ss.103 - 122, 2015.
ISNAD KALELI YILMAZ, GÜL. "Türkiye'deki teknolojik pedagojik alan bilgisi çalışmalarının analizi: Bir meta - sentez çalışması". Eğitim ve Bilim 40/178 (2015), 103-122.