Yıl: 2016 Cilt: 15 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 125 - 135 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ebeveyn ve Öğretmenlerin Birlikte Hikâye Okuma Etkinliklerinin İncelenmesi

Öz:
Araştırmanın amacı, anaokuluna devam eden 4-5 yaş çocuklarına evde ve okulda uygulanan birlikte okuma etkinliklerinin niteliğini belirlemektir. Betimsel araştırmaya Denizli ilinde ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile seçilen 46 öğretmen ve 45 veli çalışmaya gönüllü olarak katılmışlardır. Araştırma verileri yapılandırılmış gözlem tekniği ile toplanmış, video ile kaydedilmiş ve verilerin kodlanması amacıyla "yapılandırılmış gözlem formu" kullanılmıştır. Bu formda, hikâye öncesi, hikâye sırasında ve hikâye sonrasında yetişkin ve çocuk davranışlarını kodlamaya yönelik gözlem maddeler yer almaktadır. Sonuç olarak ebeveyn ve öğretmenlerin birlikte okuma etkinliklerinin niteliği incelenmiş ve birlikte okuma tekniklerinde önemli farklılıklar bulunmuştur. Ayrıca çocukların ebeveynleri ile birlikte okuduklarında katılımının öğretmenler ile birlikte okuduklarına göre daha az olduğu saptanmıştır
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Examination of Parents' and Teachers' Shared Reading Activities

Öz:
The purpose of the study is to examine the quality of shared reading activities applied to 4-5 year old children both at home and in school. Forty-six teachers and forty-five parents from Denizli, who were chosen by the convenience sampling method, participated voluntarily in this descriptive research study. Structured observation method was used to gather research data. Participant parents and teachers recorded their shared reading activities and "Structured observation form" was used to code video data. In this form, observation items used to code the behaviors of adults and children before, during and after the shared reading activities. As a result, the quality of teachers' and parents' shared reading activity was investigated and significant differences were observed. Additionally, the results of study showed that the participation of children when they shared the activity with their parents is less than their participation when they shared the activity with their teachers
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ERDOĞAN IŞIKOĞLU N, ATAN A, ASAR H, MUMCULAR F, yüce a, KIRAÇ M, KİLİMLİOĞLU Ç (2016). Ebeveyn ve Öğretmenlerin Birlikte Hikâye Okuma Etkinliklerinin İncelenmesi. , 125 - 135.
Chicago ERDOĞAN IŞIKOĞLU Nesrin,ATAN ABDULLAH,ASAR Hayriye,MUMCULAR Feride,yüce ahmet,KIRAÇ Mehmet,KİLİMLİOĞLU Çağatay Ebeveyn ve Öğretmenlerin Birlikte Hikâye Okuma Etkinliklerinin İncelenmesi. (2016): 125 - 135.
MLA ERDOĞAN IŞIKOĞLU Nesrin,ATAN ABDULLAH,ASAR Hayriye,MUMCULAR Feride,yüce ahmet,KIRAÇ Mehmet,KİLİMLİOĞLU Çağatay Ebeveyn ve Öğretmenlerin Birlikte Hikâye Okuma Etkinliklerinin İncelenmesi. , 2016, ss.125 - 135.
AMA ERDOĞAN IŞIKOĞLU N,ATAN A,ASAR H,MUMCULAR F,yüce a,KIRAÇ M,KİLİMLİOĞLU Ç Ebeveyn ve Öğretmenlerin Birlikte Hikâye Okuma Etkinliklerinin İncelenmesi. . 2016; 125 - 135.
Vancouver ERDOĞAN IŞIKOĞLU N,ATAN A,ASAR H,MUMCULAR F,yüce a,KIRAÇ M,KİLİMLİOĞLU Ç Ebeveyn ve Öğretmenlerin Birlikte Hikâye Okuma Etkinliklerinin İncelenmesi. . 2016; 125 - 135.
IEEE ERDOĞAN IŞIKOĞLU N,ATAN A,ASAR H,MUMCULAR F,yüce a,KIRAÇ M,KİLİMLİOĞLU Ç "Ebeveyn ve Öğretmenlerin Birlikte Hikâye Okuma Etkinliklerinin İncelenmesi." , ss.125 - 135, 2016.
ISNAD ERDOĞAN IŞIKOĞLU, Nesrin vd. "Ebeveyn ve Öğretmenlerin Birlikte Hikâye Okuma Etkinliklerinin İncelenmesi". (2016), 125-135.
APA ERDOĞAN IŞIKOĞLU N, ATAN A, ASAR H, MUMCULAR F, yüce a, KIRAÇ M, KİLİMLİOĞLU Ç (2016). Ebeveyn ve Öğretmenlerin Birlikte Hikâye Okuma Etkinliklerinin İncelenmesi. İlköğretim Online (elektronik), 15(1), 125 - 135.
Chicago ERDOĞAN IŞIKOĞLU Nesrin,ATAN ABDULLAH,ASAR Hayriye,MUMCULAR Feride,yüce ahmet,KIRAÇ Mehmet,KİLİMLİOĞLU Çağatay Ebeveyn ve Öğretmenlerin Birlikte Hikâye Okuma Etkinliklerinin İncelenmesi. İlköğretim Online (elektronik) 15, no.1 (2016): 125 - 135.
MLA ERDOĞAN IŞIKOĞLU Nesrin,ATAN ABDULLAH,ASAR Hayriye,MUMCULAR Feride,yüce ahmet,KIRAÇ Mehmet,KİLİMLİOĞLU Çağatay Ebeveyn ve Öğretmenlerin Birlikte Hikâye Okuma Etkinliklerinin İncelenmesi. İlköğretim Online (elektronik), vol.15, no.1, 2016, ss.125 - 135.
AMA ERDOĞAN IŞIKOĞLU N,ATAN A,ASAR H,MUMCULAR F,yüce a,KIRAÇ M,KİLİMLİOĞLU Ç Ebeveyn ve Öğretmenlerin Birlikte Hikâye Okuma Etkinliklerinin İncelenmesi. İlköğretim Online (elektronik). 2016; 15(1): 125 - 135.
Vancouver ERDOĞAN IŞIKOĞLU N,ATAN A,ASAR H,MUMCULAR F,yüce a,KIRAÇ M,KİLİMLİOĞLU Ç Ebeveyn ve Öğretmenlerin Birlikte Hikâye Okuma Etkinliklerinin İncelenmesi. İlköğretim Online (elektronik). 2016; 15(1): 125 - 135.
IEEE ERDOĞAN IŞIKOĞLU N,ATAN A,ASAR H,MUMCULAR F,yüce a,KIRAÇ M,KİLİMLİOĞLU Ç "Ebeveyn ve Öğretmenlerin Birlikte Hikâye Okuma Etkinliklerinin İncelenmesi." İlköğretim Online (elektronik), 15, ss.125 - 135, 2016.
ISNAD ERDOĞAN IŞIKOĞLU, Nesrin vd. "Ebeveyn ve Öğretmenlerin Birlikte Hikâye Okuma Etkinliklerinin İncelenmesi". İlköğretim Online (elektronik) 15/1 (2016), 125-135.