Yıl: 2016 Cilt: 0 Sayı: 49 Sayfa Aralığı: 46 - 62 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) VE PROMETHEE TEKNİKLERİYLE AKILLI TELEFON SEÇİMİ

Öz:
Bilgisayar teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte akıllı cep telefonu sektörü de benzer oranda gelişme göstermektedir. Günümüzde akıllı telefonlar, günlük hayatın ve iş hayatının getirdiği şartlar sebebiyle özellikle bilişim ve iletişime büyük ilgi duyan genç nüfus için artan bir öneme sahiptirler. Cep telefonu pazarındaki hızlı değişimin sonucundatoplum baskısının da etkisiyle tüketiciler bu yeni teknolojiyi satın almaya ve kullanmaya yönelmektedirler.Bu çalışmada, akıllı cep telefonu sektöründekimevcut alternatiflerin 18- 25 yaş aralığındaki gençler tarafından tercih sıralamasıaraştırılmıştır. Çalışmada çok kriterli karar verme tekniklerinden olan Analitik hiyerarşi süreci (AHP) ve PROMETHEE kullanılmıştır. Kriter ağırlıkları AHP ile hesaplanmış, alternatiflerin sıralanmasında ise PROMETHEE tekniğinden yararlanılmıştır. Elde eden sonuçlara göre, servis imkanı, telefon alımında en önemli kriter olarak belirlenmiştir. Ankete katılan kişilerinen çok tercih ettiği model,Samsung S6 Edge Plus olmuştur
Anahtar Kelime:

SMARTPHONE SELECTION WITH ANALYTICAL HIERARCHY PROCESS (AHP) AND PROMETHEE METHODS

Öz:
Along with the development of computer technology, smartphone sector also shows improvement at a similar rate. Nowadays, smartphones have an increasing importance especially for young population, who is strongly interested in information technology and communication, owing to the conditions of daily life and business life. As a result of the rapid change in smartphone market, along with the effect of social pressure, consumers tend to buy and use this new technology.In this study, preference order of existing alternatives in smartphone sector by young people aged between 18 and 25 is investigated. Analytical hierarchy process (AHP) and PROMETHEE which are multi-criteria decision making methods are employed in the study. Weights of criteria are calculated with AHP and PROMETHEE method is used in the ordering of alternatives. According to the obtained results, service support is determined to be the most significant criterion in purchasing smartphone. Samsung S6 Edge Plus is the most preferred smartphone by the people participated in the study
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KECEK G, YÜKSEL R (2016). ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) VE PROMETHEE TEKNİKLERİYLE AKILLI TELEFON SEÇİMİ. , 46 - 62.
Chicago KECEK GÜLNUR,YÜKSEL RIDVAN ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) VE PROMETHEE TEKNİKLERİYLE AKILLI TELEFON SEÇİMİ. (2016): 46 - 62.
MLA KECEK GÜLNUR,YÜKSEL RIDVAN ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) VE PROMETHEE TEKNİKLERİYLE AKILLI TELEFON SEÇİMİ. , 2016, ss.46 - 62.
AMA KECEK G,YÜKSEL R ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) VE PROMETHEE TEKNİKLERİYLE AKILLI TELEFON SEÇİMİ. . 2016; 46 - 62.
Vancouver KECEK G,YÜKSEL R ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) VE PROMETHEE TEKNİKLERİYLE AKILLI TELEFON SEÇİMİ. . 2016; 46 - 62.
IEEE KECEK G,YÜKSEL R "ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) VE PROMETHEE TEKNİKLERİYLE AKILLI TELEFON SEÇİMİ." , ss.46 - 62, 2016.
ISNAD KECEK, GÜLNUR - YÜKSEL, RIDVAN. "ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) VE PROMETHEE TEKNİKLERİYLE AKILLI TELEFON SEÇİMİ". (2016), 46-62.
APA KECEK G, YÜKSEL R (2016). ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) VE PROMETHEE TEKNİKLERİYLE AKILLI TELEFON SEÇİMİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 0(49), 46 - 62.
Chicago KECEK GÜLNUR,YÜKSEL RIDVAN ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) VE PROMETHEE TEKNİKLERİYLE AKILLI TELEFON SEÇİMİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 0, no.49 (2016): 46 - 62.
MLA KECEK GÜLNUR,YÜKSEL RIDVAN ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) VE PROMETHEE TEKNİKLERİYLE AKILLI TELEFON SEÇİMİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.0, no.49, 2016, ss.46 - 62.
AMA KECEK G,YÜKSEL R ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) VE PROMETHEE TEKNİKLERİYLE AKILLI TELEFON SEÇİMİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016; 0(49): 46 - 62.
Vancouver KECEK G,YÜKSEL R ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) VE PROMETHEE TEKNİKLERİYLE AKILLI TELEFON SEÇİMİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016; 0(49): 46 - 62.
IEEE KECEK G,YÜKSEL R "ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) VE PROMETHEE TEKNİKLERİYLE AKILLI TELEFON SEÇİMİ." Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 0, ss.46 - 62, 2016.
ISNAD KECEK, GÜLNUR - YÜKSEL, RIDVAN. "ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) VE PROMETHEE TEKNİKLERİYLE AKILLI TELEFON SEÇİMİ". Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 49 (2016), 46-62.