Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması

Yıl: 2016 Cilt: 25 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 296 - 301 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması

Öz:
Çalışma lise öğrencilerinin organ bağışına yönelik düşünce ve bilgi düzeylerinin belirlenmesi, ayrıca verilen eğitime göre düşüncelerinde ve bilgi düzeylerinde anlamlı farklılık oluşup, oluşmadığının incelenmesi amacıyla yapılmıştır.GEREÇ ve YÖNTEMLER: Araştırma Ankara ilinde eğitim veren bir kız meslek lisesi 9. sınıf öğrencilerinde uygulanmıştır. Çalışmaya 113 öğrenci katılmıştır. Veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Öğrencilere ön test uygulanmasının ardından, 60 dakika süren eğitim verilerek son test uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22.0 programı kullanılmıştır.BULGULAR: Organ bağışına yönelik sorulan tüm sorularda eğitim öncesi ve sonrası istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu, eğitim ile öğrencilerin bilgi eksikliğinin büyük ölçüde giderildiği bulunmuştur.SONUÇ: Organ nakli olmayı bekleyen çok sayıda hasta olmasına rağmen organ temininde yaşanan yetersizlikler, organ bağışını gündeme getirmektedir. Bu kapsamda eğitim sürecinin başından itibaren müfredata bu içerikte konular eklenmesinin ve benzer toplumsal organizasyonlarla bilincin artırılmasının önemli olduğu değerlendirilmektedir
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Eğitim, Özel Hemşirelik Psikoloji Davranış Bilimleri

Comparison of Young Age Group's Thoughts and Knowledge Levels on Organ Donation in Terms of Education Given

Öz:
This study was conducted to determine the thoughts and knowledge levels of high school students on organ donation, and also to examine whether a significant difference has occurred in their thoughts and knowledge levels in terms of the training given to them.MATERIAL and METhODS: The research was applied to the 9th grade students in a vocational high school for girls serving in the province of Ankara. 113 students participated in the study. Data was collected using the survey method. A pre-test was applied to the students first, a 60-minute training was given afterwards, and then a final test was applied to them. SPSS 22.0 program was used in evaluation of the data. RESULTS: It was found that, there was a statistically significant difference between before and after training in all questions asked towards organ donation, and that lack of knowledge of the students was considerably eliminated
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Eğitim, Özel Hemşirelik Psikoloji Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
0
0
0
APA uzuntarla y (2016). Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması. , 296 - 301.
Chicago uzuntarla yasin Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması. (2016): 296 - 301.
MLA uzuntarla yasin Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması. , 2016, ss.296 - 301.
AMA uzuntarla y Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması. . 2016; 296 - 301.
Vancouver uzuntarla y Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması. . 2016; 296 - 301.
IEEE uzuntarla y "Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması." , ss.296 - 301, 2016.
ISNAD uzuntarla, yasin. "Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması". (2016), 296-301.
APA uzuntarla y (2016). Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi, 25(3), 296 - 301.
Chicago uzuntarla yasin Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 25, no.3 (2016): 296 - 301.
MLA uzuntarla yasin Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi, vol.25, no.3, 2016, ss.296 - 301.
AMA uzuntarla y Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi. 2016; 25(3): 296 - 301.
Vancouver uzuntarla y Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi. 2016; 25(3): 296 - 301.
IEEE uzuntarla y "Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması." Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi, 25, ss.296 - 301, 2016.
ISNAD uzuntarla, yasin. "Genç Yaş Grubunun Organ Bağışına Yönelik Düşünce ve Bilgi Düzeylerinin Verilen Eğitime Göre Karşılaştırılması". Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi 25/3 (2016), 296-301.