Yıl: 2016 Cilt: 12 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 689 - 701 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği

Öz:
Fen öğretim programının vizyonu fen okuryazarı bireyler yetiştirilmesi olarak belirtilmiştir. Fen okuryazarı bireyler bilimsel bilgi ile birlikte bilimsel becerileri de kullanabilen kişilerdir. Öğrencilerin sahip olduğu bilimsel süreç becerilerinin geliştirilmesi bu açıdan önemlidir. Bu çalışma ile de ortaokul öğrencilerinin Kuvvet ve Hareket ünitesi için geliştirilen etkinliklerde bilimsel süreç becerilerini kullanma düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma grubu olarak her bir sınıf düzeyinden 30'ar olmak üzere, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf düzeyinden toplam 120 öğrenci belirlenmiştir. Araştırmacılar tarafından geliştirilen etkinlikler her sınıfta birer ders saati uygulanmış ve öğrencilerin bu etkinliklerde kullandıkları bilimsel süreç becerileri basamakları analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda farklı sınıf düzeylerinde bilimsel süreç becerileri ile karşılaşılma sıklıklarının değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. Gözlem yapma ve önceden kestirme becerilerinin bütün sınıflarda karşılaşılma oranı yüksek iken, verileri yorumlama ve karar verme becerileri ile karşılaşılma oranı daha azdır. Daha üst düzeydeki sınıflarda öğrenim gören öğrencilerde bile karşılaşılma oranı düşen beceriler mevcuttur. Verileri kullanma ve model oluşturma becerisi en fazla 5. sınıf öğrencilerinde karşılaşılmış ve üst düzeydeki sınıflarda karşılaşılma oranı azalmıştır. Bu sonuçlar ışığında araştırmada öğrencilerde karşılaşılma sıklığının az olduğu becerilerin geliştirilmesine yönelik uygulamalar yapılması önerilmektedir
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik Eğitim, Özel

Comparison of the Scientific Process Skills of Middle School Students: Force and Movement Unit Example

Öz:
The vision of science curriculum is expressed in cultivating individuals science literacy. Science literate individuals are people who can use scientific skills with scientific knowledge. The development of the science process skills that students have is important in this regard. This study also developed activities aimed to compare the levels of science process skills for middle school students in force and motion unit. The working group is determined such as 30 students from each grade for 5. 6. 7. and 8. and a total of 120 students. The activities developed by their searchers applied an hour in each class and science process skills of students used in these activities are analyzed. The result of the study was determined that the scientific process skills vary with frequency encountered in different grade levels. The rate of observing and predicting skills when faced high in all classes, data interpretation and decisionmaking skills with less experienced rate. Students in grade encountered great, even though the rate of falling skills are available. At the light of these results using data and modeling skills up to 5th grade students who met and fell in the face of large class rate. It is recommended that practices can be done for the development of skills in students that encountered low frequency
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Bostan Sarıoğlan A, GEDİK İ, CAN Y (2016). Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği. , 689 - 701.
Chicago Bostan Sarıoğlan Ayberk,GEDİK İbrahim,CAN Yüksel Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği. (2016): 689 - 701.
MLA Bostan Sarıoğlan Ayberk,GEDİK İbrahim,CAN Yüksel Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği. , 2016, ss.689 - 701.
AMA Bostan Sarıoğlan A,GEDİK İ,CAN Y Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği. . 2016; 689 - 701.
Vancouver Bostan Sarıoğlan A,GEDİK İ,CAN Y Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği. . 2016; 689 - 701.
IEEE Bostan Sarıoğlan A,GEDİK İ,CAN Y "Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği." , ss.689 - 701, 2016.
ISNAD Bostan Sarıoğlan, Ayberk vd. "Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği". (2016), 689-701.
APA Bostan Sarıoğlan A, GEDİK İ, CAN Y (2016). Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(2), 689 - 701.
Chicago Bostan Sarıoğlan Ayberk,GEDİK İbrahim,CAN Yüksel Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 12, no.2 (2016): 689 - 701.
MLA Bostan Sarıoğlan Ayberk,GEDİK İbrahim,CAN Yüksel Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.12, no.2, 2016, ss.689 - 701.
AMA Bostan Sarıoğlan A,GEDİK İ,CAN Y Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2016; 12(2): 689 - 701.
Vancouver Bostan Sarıoğlan A,GEDİK İ,CAN Y Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2016; 12(2): 689 - 701.
IEEE Bostan Sarıoğlan A,GEDİK İ,CAN Y "Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği." Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12, ss.689 - 701, 2016.
ISNAD Bostan Sarıoğlan, Ayberk vd. "Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Karşılaştırılması: Kuvvet ve Hareket Ünitesi Örneği". Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 12/2 (2016), 689-701.