Yıl: 2016 Cilt: 36 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 73 - 94 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türkiye’de Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Araştırmalar: Bir İçerik Analizi Çalışması

Öz:
Bu çalışma; Türkiye'de akıllı tahta ile yapılan çalışmaların eğilimlerini belirlemek için, 2008-2015 yılları arasındaki tez ve makale çalışmalarını içerik analizi ile incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda araştırma verileri için; YÖK Ulusal Tez Merkezi, ULAKBİM, Google Akademik, Dergi Park, Türk Eğitim İndeksi(TEI), ASSOS İndeks taranmış ve ulaşım sağlanan 33 adet tez, 39 adet makale araştırma kapsamına alınmıştır. Bu çalışmaların; yıllara, araştırma konularına, veri toplama araçlarına, çalışılan yönteme, çalışma grubuna, referans sayılarına, hedef kitleye, araştırma yapılan dergi ve üniversiteye göre dağılımlarına bakılmıştır. Yapılan çalışmaların; 2014-2015 yılları arasında artış gösterdiği ve en fazla çalışmanın Gazi Üniversitesinde yapıldığı, değerlendirme ve görüş inceleme konularının yoğun olarak çalışıldığı, daha çok nitel ve karma araştırma yöntemlerinin kullanıldığı, çalışma gruplarını ağırlıklı olarak ortaokul öğrencilerinin ve öğretmenlerin oluşturduğu, ölçme araçları anket, tutum ve açık uçlu sorulardan sıklıkla yararlanıldığı saptanmıştır. Çalışmanın akıllı tahta çalışmaları ile ilgili derinlemesine bir bakış açısı sağlayacağı düşünülmektedir
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Eğitim, Eğitim Araştırmaları

The Studies Conducted About Interactive Whiteboard in Turkey: A Content Analysis Research

Öz:
This study aims to investigate the research trends in the studies conducted about the use of interactive white boards between 2008 and 2015. In this respect, scanning the indexes such us YÖK National Thesis Center, ULAKBIM, Google Scholar, Turkish Journal Park, Turkish Educational Index, ASSOS Index, 33 theses and 39 journal article are included in this content analysis study. Specifically, these materials are investigated in terms of the year of publication; the specific topic of the material, the methodology adopted, and the instruments used to collect data, the target population, the journal/university research took place. The results generally indicates the following: there has been a growing trend in the number of studies in 2014-2015; among universities Gazi University is one in which the highest number of studies have conducted; researchers frequently focus on perspectives and evaluation about interactive white boards as, dominantly, qualitative and mixed method studies; concerning the participants, 6th, 7th, and 8th graders and teachers mostly constitutes the participants of the studies. It is thought that this study can provide a comprehensive perspective for the further research about interactive white boards
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA AKGÜN M, KORU YÜCEKAYA G, DIŞBUDAK K (2016). Türkiye’de Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Araştırmalar: Bir İçerik Analizi Çalışması. , 73 - 94.
Chicago AKGÜN Mithat,KORU YÜCEKAYA Gülay,DIŞBUDAK Kadir Türkiye’de Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Araştırmalar: Bir İçerik Analizi Çalışması. (2016): 73 - 94.
MLA AKGÜN Mithat,KORU YÜCEKAYA Gülay,DIŞBUDAK Kadir Türkiye’de Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Araştırmalar: Bir İçerik Analizi Çalışması. , 2016, ss.73 - 94.
AMA AKGÜN M,KORU YÜCEKAYA G,DIŞBUDAK K Türkiye’de Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Araştırmalar: Bir İçerik Analizi Çalışması. . 2016; 73 - 94.
Vancouver AKGÜN M,KORU YÜCEKAYA G,DIŞBUDAK K Türkiye’de Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Araştırmalar: Bir İçerik Analizi Çalışması. . 2016; 73 - 94.
IEEE AKGÜN M,KORU YÜCEKAYA G,DIŞBUDAK K "Türkiye’de Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Araştırmalar: Bir İçerik Analizi Çalışması." , ss.73 - 94, 2016.
ISNAD AKGÜN, Mithat vd. "Türkiye’de Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Araştırmalar: Bir İçerik Analizi Çalışması". (2016), 73-94.
APA AKGÜN M, KORU YÜCEKAYA G, DIŞBUDAK K (2016). Türkiye’de Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Araştırmalar: Bir İçerik Analizi Çalışması. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 36(1), 73 - 94.
Chicago AKGÜN Mithat,KORU YÜCEKAYA Gülay,DIŞBUDAK Kadir Türkiye’de Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Araştırmalar: Bir İçerik Analizi Çalışması. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 36, no.1 (2016): 73 - 94.
MLA AKGÜN Mithat,KORU YÜCEKAYA Gülay,DIŞBUDAK Kadir Türkiye’de Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Araştırmalar: Bir İçerik Analizi Çalışması. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.36, no.1, 2016, ss.73 - 94.
AMA AKGÜN M,KORU YÜCEKAYA G,DIŞBUDAK K Türkiye’de Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Araştırmalar: Bir İçerik Analizi Çalışması. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2016; 36(1): 73 - 94.
Vancouver AKGÜN M,KORU YÜCEKAYA G,DIŞBUDAK K Türkiye’de Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Araştırmalar: Bir İçerik Analizi Çalışması. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2016; 36(1): 73 - 94.
IEEE AKGÜN M,KORU YÜCEKAYA G,DIŞBUDAK K "Türkiye’de Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Araştırmalar: Bir İçerik Analizi Çalışması." Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 36, ss.73 - 94, 2016.
ISNAD AKGÜN, Mithat vd. "Türkiye’de Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Araştırmalar: Bir İçerik Analizi Çalışması". Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 36/1 (2016), 73-94.