Yıl: 2012 Cilt: 7 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 599 - 617 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Inquiry based teaching in Turkey: A content analysis of research reports

Öz:
Sorgulamaya-dayalı öğrenme (SDÖ) öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini geliştirerek, onların bilimsel yöntemleri kullanarak sorunlara cevap arayan bilim adamları gibi davranmalarını sağlar. SDÖ' de öğrencilerin doğal dünyaya dair sahip oldukları soruları- nın belli bir sistematikten geçirilerek bunlara bir araştırma sorusu hazırlayarak ve araş- tırma sorusu üzerinden hipotezler kurarak, veriler toplayarak ve elde ettiği verilerin analizinden bir sonuca ulaşması veya yaklaşması hedeflenmektedir. Bu çalışmada ülkemizde SDÖ yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen ve ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanan makale ve yurtiçinde yapılan tezlerin, araştırma konusu, yöntem, örneklem, veri toplama araçlarının çeşitliliği ve verilerin analiz yöntemleri gibi değişkenler açısından bir içerik analizi yapılmıştır. Nitel yaklaşımla gerçekleştirilen bu içerik analizi çalışmasında son on yılı kapsayan yayınlar taranmış ve toplam 23' ü makale ve 17' si de tez olmak üzere olmak üzere toplam 40 yayın tespit edilmiştir. Yayınlanan makale ve tezlerde dikkat çeken unsurlar makalenin konusu ve uygulanan araştırma yöntemi olduğu görülmüştür. Çalış- mada, % 77,5 lik bir oranla en çok SDÖ' nün öğrenme ve öğrenmeye olan etkisine odaklandığı tespit edilmiştir. Kullanılan araştırma yöntemi bakımından ise % 72,5 luk bir oranla nicel araştırma deseni ve bu desenden % 62,5' lik bir oranla da yarı deneysel araş- tırma yönteminin çoğunlukla kullanıldığı görülmüştür. Yaygın kullanılan veri toplama araçları başarı, ilgi, tutum, yetenek testleri ve alternatif testler olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yurtiçi yayınlarda örneklem seçimi bakımından ilköğretim öğrencileri, yurtdışı yayınlarda ise yaygınlarda ise yaygın olarak yüksek lisans ve doktora öğrencileri üzerinden çalışmalar yürütülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular, SDÖ yöntemiyle ilgili çalışmaların ülkemizde yaygın olmadığı ve bu alandaki çalışmaların çoğunlukla fen ve teknoloji alanlarında yapılmış olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın SDÖ alanında çalış- mak isteyen araştırmacılara bir fikir vermesi açısından hazırlanmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Türkiye’de Sorgulamaya-Dayalı Öğrenme: Yayınların İçerik Analizi

Öz:
Sorgulamaya-dayalı öğrenme (SDÖ) öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini geliştirerek,onların bilimsel yöntemleri kullanarak sorunlara cevap arayan bilim adamları gibidavranmalarını sağlar. SDÖ’ de öğrencilerin doğal dünyaya dair sahip oldukları soruları-nın belli bir sistematikten geçirilerek bunlara bir araştırma sorusu hazırlayarak ve araş-tırma sorusu üzerinden hipotezler kurarak, veriler toplayarak ve elde ettiği verilerin analizindenbir sonuca ulaşması veya yaklaşması hedeflenmektedir. Bu çalışmada ülkemizdeSDÖ yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen ve ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlananmakale ve yurtiçinde yapılan tezlerin, araştırma konusu, yöntem, örneklem, veri toplamaaraçlarının çeşitliliği ve verilerin analiz yöntemleri gibi değişkenler açısından bir içerikanalizi yapılmıştır. Nitel yaklaşımla gerçekleştirilen bu içerik analizi çalışmasında son onyılı kapsayan yayınlar taranmış ve toplam 23’ ü makale ve 17’ si de tez olmak üzere olmaküzere toplam 40 yayın tespit edilmiştir. Yayınlanan makale ve tezlerde dikkat çekenunsurlar makalenin konusu ve uygulanan araştırma yöntemi olduğu görülmüştür. Çalış-mada, % 77,5 lik bir oranla en çok SDÖ’ nün öğrenme ve öğrenmeye olan etkisine odaklandığıtespit edilmiştir. Kullanılan araştırma yöntemi bakımından ise % 72,5 luk biroranla nicel araştırma deseni ve bu desenden % 62,5’ lik bir oranla da yarı deneysel araş-tırma yönteminin çoğunlukla kullanıldığı görülmüştür. Yaygın kullanılan veri toplamaaraçları başarı, ilgi, tutum, yetenek testleri ve alternatif testler olduğu belirlenmiştir. Ayrıcayurtiçi yayınlarda örneklem seçimi bakımından ilköğretim öğrencileri, yurtdışı yayınlardaise yaygınlarda ise yaygın olarak yüksek lisans ve doktora öğrencileri üzerindençalışmalar yürütülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular, SDÖ yöntemiyle ilgili çalışmalarınülkemizde yaygın olmadığı ve bu alandaki çalışmaların çoğunlukla fen ve teknolojialanlarında yapılmış olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın SDÖ alanında çalış-mak isteyen araştırmacılara bir fikir vermesi açısından hazırlanmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KIZILASLAN A, SÖZBİLİR M, YAŞAR M (2012). Inquiry based teaching in Turkey: A content analysis of research reports. , 599 - 617.
Chicago KIZILASLAN Aydın,SÖZBİLİR Mustafa,YAŞAR M. Diyaddin Inquiry based teaching in Turkey: A content analysis of research reports. (2012): 599 - 617.
MLA KIZILASLAN Aydın,SÖZBİLİR Mustafa,YAŞAR M. Diyaddin Inquiry based teaching in Turkey: A content analysis of research reports. , 2012, ss.599 - 617.
AMA KIZILASLAN A,SÖZBİLİR M,YAŞAR M Inquiry based teaching in Turkey: A content analysis of research reports. . 2012; 599 - 617.
Vancouver KIZILASLAN A,SÖZBİLİR M,YAŞAR M Inquiry based teaching in Turkey: A content analysis of research reports. . 2012; 599 - 617.
IEEE KIZILASLAN A,SÖZBİLİR M,YAŞAR M "Inquiry based teaching in Turkey: A content analysis of research reports." , ss.599 - 617, 2012.
ISNAD KIZILASLAN, Aydın vd. "Inquiry based teaching in Turkey: A content analysis of research reports". (2012), 599-617.
APA KIZILASLAN A, SÖZBİLİR M, YAŞAR M (2012). Inquiry based teaching in Turkey: A content analysis of research reports. International Journal of Environmental and Science Education (elektronik), 7(4), 599 - 617.
Chicago KIZILASLAN Aydın,SÖZBİLİR Mustafa,YAŞAR M. Diyaddin Inquiry based teaching in Turkey: A content analysis of research reports. International Journal of Environmental and Science Education (elektronik) 7, no.4 (2012): 599 - 617.
MLA KIZILASLAN Aydın,SÖZBİLİR Mustafa,YAŞAR M. Diyaddin Inquiry based teaching in Turkey: A content analysis of research reports. International Journal of Environmental and Science Education (elektronik), vol.7, no.4, 2012, ss.599 - 617.
AMA KIZILASLAN A,SÖZBİLİR M,YAŞAR M Inquiry based teaching in Turkey: A content analysis of research reports. International Journal of Environmental and Science Education (elektronik). 2012; 7(4): 599 - 617.
Vancouver KIZILASLAN A,SÖZBİLİR M,YAŞAR M Inquiry based teaching in Turkey: A content analysis of research reports. International Journal of Environmental and Science Education (elektronik). 2012; 7(4): 599 - 617.
IEEE KIZILASLAN A,SÖZBİLİR M,YAŞAR M "Inquiry based teaching in Turkey: A content analysis of research reports." International Journal of Environmental and Science Education (elektronik), 7, ss.599 - 617, 2012.
ISNAD KIZILASLAN, Aydın vd. "Inquiry based teaching in Turkey: A content analysis of research reports". International Journal of Environmental and Science Education (elektronik) 7/4 (2012), 599-617.