Yıl: 2012 Cilt: 9 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 79 - 87 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis'in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması

Öz:
Bu çalışma, Nevşehir yöresindeki ishalli buzağılarda cryptosporidiosis'in real time PCR ve nested PCR teknikleri ile saptanması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 2010-2011 yılları arasında Nevşehir'in farklı ilçe ve köylerinden 150 ishalli buzağıdan dışkı örneği tekniğine uygun olarak toplanmıştır. Toplanan örneklerden genomik DNA ekstraksiyonu yapılmıştır. Elde edilen genomik DNA'lar Cryptosporidium soy spesifik 18S rRNA parsiyel gen bölgesini amplifiye eden JVAF, JVAR primerleri ve JVAP TaqMan probuyla, C. parvum spesifik JVAGF, JVAGR primerleri ve JVAGP2 probu ile real time PCR analizine tabii tutulmuşlardır. Nested PCR analizlerinde de Cryptosporidium türlerinin 18S rRNA gen bölgesini amplifiye eden spesifik primerler kullanılmıştır. Real time PCR analizleri sonucu 23'ü (%15.3) C. parvum, 8'i (%5.3) ise Cryptosporidium spp. olmak üzere toplam 31 (%20.7) örnekte cryptosporidiosis pozitifliği saptanmıştır. Örneklerin nested PCR analizleri sonucunda ise 29'u (%19.3) Cryptosporidium spp. pozitif bulunmuştur. Real time PCR tekniği altın standart test kabul edilerek nested PCR tekniğinin duyarlılığı %93.5 ve özgüllüğü ise %100 olarak belirlenmiş, iki teknik arasında %95.8 uyum saptanmıştır. Cryptosporidiosis'in en yüksek %23.2 ile 1-2 aylık buzağılarda belirlenmiş bunu sırasıyla %19.3 ve %16.7 ile 0-1 ve 2-3 aylık buzağılar izlemiştir. Enfeksiyonun erkek buzağılarda %21.5, dişilerde ise %19.7, Holştayn, Simental ve Montofon ırkında sırasıyla %32.6, %25 ve %11.1 yaygın olduğu görülmüştür. Bu çalışma Türkiye'de sığırlarda cryptosporidiosis'in real time PCR tekniği ile araştırıldığı ilk çalışmadır. Çalışmada Türkiye'de ilk kez Cryptosporidium soy ve C. parvum pozitifliği eşzamanlı olarak ortaya konmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji

Detection of Cryptosporidiosis in Diarrhoeic Neonatal Calves in Nevşehir District by Real Time PCR and Nested PCR Techniques

Öz:
The aim of this study was to detect cryptosporidiosis in calves with diarrhea in Nevşehir district by real time and nested PCR techniques. For this aim, between the 2010 and 2011 years, 150 fecal samples in total were techniqually collected from calves with diarrhea in different localities of Nevşehir province. After the genomic DNA extraction from the fecal samples, real time PCR analyses were carried out with Cryptosporidium spp. and C. parvum's specific primer pairs (JVAF, JVAR primers, JVAP TaqMan prob and JVAGF, JVAGR primers, JVAGP2 prob, respectively) which amplifies to different size regions of partial 18S rRNA gene. Specific primers that amplifies 18S rRNA gene of Cryptosporidium species were used in the nested PCR analyses. According to results detected by real time PCR analyses, Cryptosporidium spp. were found to be positive in 31 (20.7%) samples, which were 23 (15.3%) C. parvum and 8 (5.3%) Cryptosporidium spp. Whereas 29 (19.3%) out of examined samples were found to be positive by nested PCR analyses. Real time PCR was used as a gold test in the determination of the sensitivity and specificity of the tests. Sensitivity and specificity of nested PCR technique were determined as 93.5% and 100% when comparing with the gold test real time PCR and the compatibility between two techniques was found to be 95.8%. The highest rate of cryptosporidiosis was determined in 1-2 months old calves with a ratio of 23.2% and this was followed by 0-1 and 23 months old calves with the ratios of 19.3% and 16.7%, respectively. The infection was found as 21.5% in male and 19.7% in female calves. The occurrence of infection in Holstein, Simental and Montofon breeds was found as 32.6%, 25% and 11.1%, respectively. This study was the first investigation of bovine cryptosporidiosis by real time PCR technique in Turkey. Besides Cryptosporidium genus and C. parvum positivities were determined simultaneously for the first time in Turkey.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ŞİMŞEK A, İNCİ A, Yıldırım A, CILOGLU A, BİŞKİN Z, DUZLU O (2012). Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis'in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması. , 79 - 87.
Chicago ŞİMŞEK Ahmet Tuncay,İNCİ Abdullah,Yıldırım Alparslan,CILOGLU ARIF,BİŞKİN Zuhal,DUZLU Onder Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis'in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması. (2012): 79 - 87.
MLA ŞİMŞEK Ahmet Tuncay,İNCİ Abdullah,Yıldırım Alparslan,CILOGLU ARIF,BİŞKİN Zuhal,DUZLU Onder Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis'in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması. , 2012, ss.79 - 87.
AMA ŞİMŞEK A,İNCİ A,Yıldırım A,CILOGLU A,BİŞKİN Z,DUZLU O Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis'in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması. . 2012; 79 - 87.
Vancouver ŞİMŞEK A,İNCİ A,Yıldırım A,CILOGLU A,BİŞKİN Z,DUZLU O Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis'in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması. . 2012; 79 - 87.
IEEE ŞİMŞEK A,İNCİ A,Yıldırım A,CILOGLU A,BİŞKİN Z,DUZLU O "Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis'in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması." , ss.79 - 87, 2012.
ISNAD ŞİMŞEK, Ahmet Tuncay vd. "Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis'in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması". (2012), 79-87.
APA ŞİMŞEK A, İNCİ A, Yıldırım A, CILOGLU A, BİŞKİN Z, DUZLU O (2012). Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis'in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 9(2), 79 - 87.
Chicago ŞİMŞEK Ahmet Tuncay,İNCİ Abdullah,Yıldırım Alparslan,CILOGLU ARIF,BİŞKİN Zuhal,DUZLU Onder Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis'in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9, no.2 (2012): 79 - 87.
MLA ŞİMŞEK Ahmet Tuncay,İNCİ Abdullah,Yıldırım Alparslan,CILOGLU ARIF,BİŞKİN Zuhal,DUZLU Onder Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis'in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.9, no.2, 2012, ss.79 - 87.
AMA ŞİMŞEK A,İNCİ A,Yıldırım A,CILOGLU A,BİŞKİN Z,DUZLU O Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis'in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2012; 9(2): 79 - 87.
Vancouver ŞİMŞEK A,İNCİ A,Yıldırım A,CILOGLU A,BİŞKİN Z,DUZLU O Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis'in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2012; 9(2): 79 - 87.
IEEE ŞİMŞEK A,İNCİ A,Yıldırım A,CILOGLU A,BİŞKİN Z,DUZLU O "Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis'in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması." Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 9, ss.79 - 87, 2012.
ISNAD ŞİMŞEK, Ahmet Tuncay vd. "Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis'in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması". Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9/2 (2012), 79-87.