Yıl: 2017 Cilt: 0 Sayı: 43 Sayfa Aralığı: 231 - 254 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ

Öz:
Bu araştırma; tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 3-6 yaş grubu çocukların genel gelişim düzeyleri, sosyal becerileri ve davranışları belirlenerek çeşitli değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Bu doğrultuda; okul öncesi dönem çocuklarının gelişim alan özelliklerinin, sosyal becerilerinin ve sosyal davranışlarının; yaşlarına, cinsiyetlerine ve gelişim durumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 151 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından çalışma grubunda yer alan çocukların anne, baba ve öğretmenleri ile gerçekleştirilen görüşmeler ve çocuklarla yapılan uygulamalarla toplanmıştır. Verilerin analizinde parametrik kullanılmıştır. Bu araştırmanın bulguları okul öncesi eğitime devam eden çocukların yaşlarına göre gelişim özelliklerinde ve sosyal becerilerinde anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Bu farklılıklar yaşları daha ileride olan çocuklar lehinedir. Sosyal davranışlarda ise yaşlara göre anlamlı bir farklılaşma meydana gelmemektedir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, çocukların gelişim özellikleri, sosyal becerileri ve sosyal davranışlarının cinsiyetlerine göre anlamlı şekilde farklılaşmadığını göstermiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sosyoloji Psikoloji Aile Çalışmaları

CHILDREN'S DEVELOPMENT CHARACTERISTICS AND SOCIAL SKILLS LEVEL OF PRE-SCHOOL CHILDREN

Öz:
This is a descriptive study employing the survey model. The study investigated the general developmental level, social skills and social behavior of the 3-6 year olds attending pre-school institutions and whether they vary depending on some variables. In this connection, whether the pre-school children’s developmental characteristics, social skills and social behaviors vary depending on their age, gender and developmental status was explored. Working group of the research is composed of 151 children. The data of the study were collected through the interviews conducted with the parents and teachers of the children in the study group and the applications carried out with the children. In the analysis of the collected data, parametric and non-parametric statistics were used
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sosyoloji Psikoloji Aile Çalışmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akman, B., Üstün, E., Güler, T. (2003). 6 yaş çocuklarının bilim süreçlerini kullanma yetenekleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, 11-14.
  • Aktaş Özkafacı, A. (2012). Annenin çocuk yetiştirme tutumu ile çocuğun sosyal beceri düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Ar-El Üniversitesi, İstanbul.
  • Arı, M. ve Yaban, E.H. (2016). Okul öncesi dönemdeki çocukların sosyal davranışları: Mizaç ve duygu düzenlemenin rolü. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi , 31(1): 125-141.
  • Avcıoğlu, H. (2007). Sosyal becerileri değerlendirme ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması (4-6 yaş), Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 87- 101.
  • Aykır, T. ve Tekinarslan, Ç. (2012).Okul öncesi dönemdeki zihinsel yetersizliği olan ve olmayan çocukların sosyal becerileri ve problem davranışlarının karşılaştırılması. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 20(2), 627-648.
  • Çubukçu, Z ve Gültekin, M. (2006). İlköğretimde öğrencilere kazandırılması gereken sosyal beceriler. Bilig/Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi,155-174.
  • Cirhinlioğlu, F.G.( 2015). Çocuk Gelişimi ve Ruh Sağlığı. Ankara: Nobel.
  • Çimen, N. (2009). Okul öncesi eğitimi programı’nda altı yaş grubu çocukların sosyal becerilerinin gerçekleşme düzeyi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi,Atatürk Üniversitesi,Erzurum
  • Dinç, B. (2002). Okul öncesi eğitimin 4-5 yaş çocuğunun sosyal gelişimine etkileri konusunda öğretmen görüşleri. Yayımlanmamış yüksek lisanstezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir
  • Dobbs, J.,Doctoroff, G. L., Fisher, P. H. ve Arnold, D. H. (2006). Theassociationbetweenpreschoolchildren'ssocioemotionalfunctioningandtheirmathematicalskills. AppliedDevelopmentalPsychology, 27 (2), 98-108.
  • Dodge, K. A ve Feldman, E. (1990). Issues in SocialCognitionandSociometricStatus. S. R. Asher ve J. D. Coie (Ed.). Peer Rejection inChildhood.New York: Cambridge UniversityPress.119-155.
  • Dordic, V.,Tubic, T. ve Jaksic, D. (2016). Therelationshipbetweenphysical, motor andintellectualdevelopment of preschoolchildren. ProcediaSocialandBehavioralSciences, 233, 3-7.
  • Durualp, E. ve Aral, N. (2010). Altı yaşındaki çocukların sosyal becerilerine oyun temelli sosyal beceri eğitiminin etkisinin incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 39, 160-172.
  • Erbay, E. (2008). Okul öncesi eğitim alan ve almayan ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin sosyal becerilere sahip olma düzeyleri. Yayımlanmamış Yüksek lisans tezi, Pamukkale Üniversitesi,Denizli.
  • Erdoğan, F. (2002). İlköğretim II.kademe öğrencilerinde sosyal becerilerin sosyo- ekonomik düzey, cinsiyet ve yaş ile ilişkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi,Gazi Üniversitesi,Ankara
  • Ergin, B. (2012). 5-6 yaş çocuklarının dil gelişim düzeyleri ile sosyal kabul durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi,Konya.
  • Gizir, Z. (2002). Anaokuluna devam eden dört-beş yaş çocuklarında sosyal davranışların gelişimi ile benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Gökbüzoğlu, B. (2008). Ergenlerin saldırganlık düzeyleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Günder, E. (2011). Okul öncesi dönemde çocukların sosyal uyum becerilerinin değerlendirilmesi.20. Eğitim Bilimleri Kurultayı (8-10 Eylül), Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  • Hay, D.F.,Payne, A., ve Chadwick, A. (2004). Peer relations in childhood. Journal of Child PsychologyandPsychiatry, 45 (1), 84-108.
  • İkiz, S. (2015). Okul öncesi dönem çocuklarında fiziksel ve ilişkisel saldırganlığın ebeveyn tutumları açısından incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi,: Adnan Menderes Üniversitesi,Aydın.
  • Kapıkıran Acun, N.,İvrendi, A.,ve Adak, A. (2006).Okul öncesi çocuklarında sosyal beceri: durum saptaması. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,19 (1), 19-27.
  • Kara, E. (2003). Öğretmenlerin ve öğrencilerin sosyal beceri algılarına etki eden faktörler. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Çukurova Üniversitesi,Adana
  • Karaca, N.H, Gündüz, A. ve Aral, N. (2011). Okul öncesi Dönem Çocuklarının Sosyal Davranışının İncelenmesi, Kuramsal Eğitimbilim,4 (2), 65-76.
  • Karakuş, A. (2008). Okul Öncesi Sosyal Davranış Ölçeği Öğretmen Formu’nun Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul
  • Kaya, F.,Kanık, P ve Alkın, S. (2015). Üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin duygusal zeka ve iletişim becerileri düzeylerinin karşılaştırılması, İnternational Online Journal of EducationSciences, 8(1), 229-244.
  • Koçak, N., Ergin, B ve Yalçın, H. (2014). 60-72 aylık çocukların Türkçe dil kullanımı düzeyleri ve etki eden faktörlerin incelenmesi. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 16(2),100-106.
  • Koçak, N., Pınarcık, Ö., ve Ergin, B.( 2015). Okul öncesi dönem çocuklarının bilişsel gelişim özellikleri ile sosyal becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi (konya örneği). AsyaÖğretim Dergisi, 3(1), 21-29.
  • Köksal-Akyol, A. ve Körükçü, Ö. (2003). Çocuklarda empati gelişimi ve bilişsel gelişimin incelenmesi. OMEP Dünya Konsey Toplantısı ve KonferansıBildiri Kitabı, Cilt:1.Ankara: Ya-pa .
  • Lyon, M. A.,Albertus, C., Birkinbine, J. ve Naibi, J. (1996). A validitystudy ofthesocialskillsratingsystem– teacherversionwithdisabledandnondisabledpreschoolchildren. Perceptualand MotorSkills, 83(1), 307-316.
  • Ogelman, H., Seçer, Z., Alabay, E. ve Uçar, F.(2012). Okul öncesi 5-6 yaş grubu çocukların bilişsel gelişimleri ile sosyal beceri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1 (15), 391-402.
  • Oğurlu, Ü. ve Yaman, Y. (2010). Üstün zekâlı/yetenekli çocuklar ve iletişim. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28,213-223.
  • Okul Öncesi Eğitim Programı ( 2013). Milli Eğitim Bakanlığı: Ankara
  • Özbek, A. (2003). Okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden etmeyen çocukların ilköğretim birinci sınıfta sosyal gelişim açısından öğretmen görüşüne dayalı olarak karşılaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Anadolu Üniversitesi,Eskişehir
  • Özdemir, A.S. (2012). Bazı değişkenler açısından okul öncesi dönemdeki çocukların sosyal becerilerinin ve ailelerinin ebeveynliğe yönelik tutumları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi,Selçuk Üniversitesi,Konya.
  • Öztürk, A. (2008). Okul öncesi eğitimin ilköğretim 1. ve 3. sınıf öğrencilerinin sosyal becerilerine etkisinin incelenmesi, Yayınlanmamış Doktora tezi, Selçuk Üniversitesi,Konya
  • Özyürek, A. (2015). Okul Öncesi Çocukların Sosyal Beceri Düzeyleri ile Anne Tutumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Milli EğitimDergisi , 106-120
  • Resmi Gazete (2005). Çocuk Koruma Kanunu,Ankara:Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü, 25 Haziran 2017 tarihinde indirildi.http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/10/20151008.pdf
  • Sarı, E. (2007). Anasınıfına devam eden 5-6 yaş grubu çocukların, annelerinin çocuk yetiştirme tutumlarının, çocuğun sosyal uyum ve becerilerine etkisinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi,Ankara.
  • Senemoğlu, N. (1994). Okul öncesi Eğitim Programı Hangi Yeterlilikleri Kazandırmalı, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10, 21-30.
  • Seven, S. (2006). 6 yaş çocukların sosyal beceri düzeyleri ile bağlanma durumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi. Yayınlanmamış doktora tezi,Gazi Üniversitesi,Ankara.
  • Seven, S. (2007). Ailesel faktörlerin altı yaş çocuklarının sosyal davranış problemlerine etkisi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 51,477-499.
  • Sezer, A.,Kolaç, N. ve Saime, E. ( 2013). Bir ilköğretim okulu 4,5, ve 6.sınıf öğrencilerinin saldırganlık düzeylerinin anne baba tutumları ve bazı değişkenler ile ilişkisi. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3 (4), 184-190.
  • Sucuoğlu, B ve Özokçu, O. (2005). Kaynaştırma öğrencilerin sosyal becerilerinin incelemesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimler Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 6(1),41-57.
  • Şen, M. (2009). 3-6 yaş grubu çocukların sosyal davranışlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi. Yayınlanmamış Doktora tezi,Hacettepe Üniversitesi ,Ankara.
  • Tekinarslan Çiftçi, İ., Pınar Sazak, E ve Sucuoğlu, B. (2012). Zihin yetersizliği olan öğrencilerin sosyal becerilerinin anneleri ve öğretmenleri tarafından değerlendirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12(4), 2767-2788.
  • Tagay, Ö., Baydan,Y., Voltan Acar,N . (2010).Sosyal beceri programının (blocks) ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin sosyal beceri düzeyleri üzerindeki etkisi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.Burdur.
  • Uz, B., A. (2003). İlköğretim 4. ve 5. sınıflarda okuyan öğrencilerin sosyal becerileri ve okul uyumu ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi,Dokuz Eylül Üniversitesi,İzmir.
  • UNICEF (2004). Çocuk Haklarına Dair Sözleşme,Ankara:UNICEF Türkiye. 11 Temmuz 2017 tarihinde indirildi.http://www.unicefturk.org/public/uploads/files/UNICEF_CocukHaklarinaDa irSozlesme.pdf
  • Vural, E.D. (2006). Okul öncesi eğitim programındaki duyuşsal ve sosyal becerilere yönelik hedeflere uygun olarak hazırlanan aile katılımlı sosyal beceri eğitimi programının çocuklarda sosyal becerilerin gelişimine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi,: Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Walker,S.(2005).Gender differences in the relationship between youngchildren’s peer related social competence and individual differences in theory of mind. The Journal of Genetic Psychology, 16 (3); 297-312. http://dx.doi.org/10.3200/GNTP.166.3.297-312
  • Yıldırım, A. (2008). Okul öncesi eğitim kurumlarından yararlanmayan 4-5 yaş çocuklarının dil gelişimini etkileyen faktörlerin incelenmesi (konya ili örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi,Selçuk Üniversitesi,Konya
APA karoğlu h, ÜNÜVAR P (2017). OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ. , 231 - 254.
Chicago karoğlu hilal,ÜNÜVAR PERİHAN OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ. (2017): 231 - 254.
MLA karoğlu hilal,ÜNÜVAR PERİHAN OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ. , 2017, ss.231 - 254.
AMA karoğlu h,ÜNÜVAR P OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ. . 2017; 231 - 254.
Vancouver karoğlu h,ÜNÜVAR P OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ. . 2017; 231 - 254.
IEEE karoğlu h,ÜNÜVAR P "OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ." , ss.231 - 254, 2017.
ISNAD karoğlu, hilal - ÜNÜVAR, PERİHAN. "OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ". (2017), 231-254.
APA karoğlu h, ÜNÜVAR P (2017). OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 0(43), 231 - 254.
Chicago karoğlu hilal,ÜNÜVAR PERİHAN OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 0, no.43 (2017): 231 - 254.
MLA karoğlu hilal,ÜNÜVAR PERİHAN OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.0, no.43, 2017, ss.231 - 254.
AMA karoğlu h,ÜNÜVAR P OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2017; 0(43): 231 - 254.
Vancouver karoğlu h,ÜNÜVAR P OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2017; 0(43): 231 - 254.
IEEE karoğlu h,ÜNÜVAR P "OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ." Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 0, ss.231 - 254, 2017.
ISNAD karoğlu, hilal - ÜNÜVAR, PERİHAN. "OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ". Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 43 (2017), 231-254.