Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi

Yıl: 2017 Cilt: 4 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 10 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi

Öz:
Ergenlik dönemi; hızlı, sürekli bir gelişim ve değişim dönemini ifade etmektedir. Gençler, bu dönemde sorumluluğu altmdabulunduğu yetişkinler tarafından ne tam yetişkin ne de tam çocuk gibi algılanmaktadır. Gençler, bir yandan hizli bir değişimyaşarken bir yandan da bu değişime uyum sağlama çabası içindedirler. Gençlerin bu süreci en sağlıklı şekilde tamamlaması, kişilikgelişimleri için son derece önemlidir. Bedenindeki fiziksel ve cinsel değişiklikler karşısında nasıl davranacağını önceden öğrenmişbir genç, bu değişikliklere daha kolay uyum sağlayabilmekte, dönemle ilgili sorunları daha kolay çözebilmekte ve cinsel kimliğinidaha kolay kazanabilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı; gençlere verilen Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitimi'nin etkisinideğerlendirmektir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden deneysel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya 21 'i deney,21'i de kontrol grubu olmak üzere 42 genç katılmış olup, ön test ve sontest uygulamalı araştırma yöntemi kullanılmıştır.Araştırmacı tarafından geliştirilen "Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Kontrol Listesi" veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Deneygrubuna haftada bir kez "Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitimi" uygulanmış olup, eğitim toplam 10 hafta devam etmiştir. Deneygrubu ön test ve sontest puanlarının karşılaştırılması için "Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi" kullanılmıştır. Deney ve kontrolgrubunun son test puanlarının karşılaştırılması için de "Mann Whitney Testi" kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Cinsel Sağlıkve Üreme Sağlığı Eğitimi'ne katılan gençlerin cinsel sağlık ve üreme sağlığı bilgi düzeylerinde anlamlı düzeyde artışkaydedilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Eğitim, Eğitim Araştırmaları Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri

An Evaluation of the Impact of Sexual and Reproductive Health Education on Adolescents

Öz:
Ergenlik dönemi; hızlı, sürekli bir gelişim ve değişim dönemini ifade etmektedir. Gençler, bu dönemde sorumluluğu altmda bulunduğu yetişkinler tarafından ne tam yetişkin ne de tam çocuk gibi algılanmaktadır. Gençler, bir yandan hizli bir değişim yaşarken bir yandan da bu değişime uyum sağlama çabası içindedirler. Gençlerin bu süreci en sağlıklı şekilde tamamlaması, kişilik gelişimleri için son derece önemlidir. Bedenindeki fiziksel ve cinsel değişiklikler karşısında nasıl davranacağını önceden öğrenmiş bir genç, bu değişikliklere daha kolay uyum sağlayabilmekte, dönemle ilgili sorunları daha kolay çözebilmekte ve cinsel kimliğini daha kolay kazanabilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı; gençlere verilen Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitimi’nin etkisini değerlendirmektir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden deneysel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya 21 ’i deney, 21’i de kontrol grubu olmak üzere 42 genç katılmış olup, ön test ve sontest uygulamalı araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen “Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Kontrol Listesi” veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Deney grubuna haftada bir kez “Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitimi” uygulanmış olup, eğitim toplam 10 hafta devam etmiştir. Deney grubu ön test ve sontest puanlarının karşılaştırılması için “Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi” kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubunun son test puanlarının karşılaştırılması için de “Mann Whitney Testi” kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitimi’ne katılan gençlerin cinsel sağlık ve üreme sağlığı bilgi düzeylerinde anlamlı düzeyde artış kaydedilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Eğitim, Eğitim Araştırmaları Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÜSTÜNDAĞ A (2017). Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi. , 1 - 10.
Chicago ÜSTÜNDAĞ ALEV Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi. (2017): 1 - 10.
MLA ÜSTÜNDAĞ ALEV Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi. , 2017, ss.1 - 10.
AMA ÜSTÜNDAĞ A Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi. . 2017; 1 - 10.
Vancouver ÜSTÜNDAĞ A Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi. . 2017; 1 - 10.
IEEE ÜSTÜNDAĞ A "Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi." , ss.1 - 10, 2017.
ISNAD ÜSTÜNDAĞ, ALEV. "Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi". (2017), 1-10.
APA ÜSTÜNDAĞ A (2017). Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi. Başkent University Journal of Education, 4(1), 1 - 10.
Chicago ÜSTÜNDAĞ ALEV Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi. Başkent University Journal of Education 4, no.1 (2017): 1 - 10.
MLA ÜSTÜNDAĞ ALEV Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi. Başkent University Journal of Education, vol.4, no.1, 2017, ss.1 - 10.
AMA ÜSTÜNDAĞ A Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi. Başkent University Journal of Education. 2017; 4(1): 1 - 10.
Vancouver ÜSTÜNDAĞ A Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi. Başkent University Journal of Education. 2017; 4(1): 1 - 10.
IEEE ÜSTÜNDAĞ A "Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi." Başkent University Journal of Education, 4, ss.1 - 10, 2017.
ISNAD ÜSTÜNDAĞ, ALEV. "Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitiminin Gençler Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi". Başkent University Journal of Education 4/1 (2017), 1-10.