Yıl: 2016 Cilt: 7 Sayı: 14 Sayfa Aralığı: 37 - 53 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVININ (TEOGS) ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ

Öz:
Bu çalışmada 2013-2014 öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığınca ilk defa uygulanan "Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavına" yönelik öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi" amaçlanmıştır. Betimsel tarama modeliyle yapılan bu çalışmanın örneklemi 529 öğretmen ve 302 öğrenciden oluşmaktadır. Bu çalışmada t testi, tek yönlü varyans analizi (Anova), yüzde ve frekans analizi yapılmıştır. TEOG anketinin Alpha güvenirlik değeri. 83 KMO değeri 93 bulunmuştur. Öğrenciler TEOGS'u öğretmenlere göre daha olumlu bulmaktadır. Erkek öğretmenler kadın öğretmenlere göre TEOGS'a daha olumlu bakmaktadır. Özel ders almayan öğrenciler, özel ders alan öğrencilere göre, sınava yönelik rehberlik hizmeti alan öğrenciler sınava yönelik rehberlik hizmeti almayan öğrencilere göre daha olumlu bulmaktadır. Öğrencilerin öğrenim gördüğü okulun sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyi azaldıkça sınava olumlu bakış artmaktadır
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

INVESTIGATION THE EXAM OF TRANSITION TEST BASIC EDUCATION TO SECONDARY EDUCATION BY VIEW OF TEACHERS AND STUDENTS

Öz:
In this study, it is aimed to evaluate the exam, which was applied for the first time in 2013-2014, “Transition Test Basic Education to Secondary Education” by the view of teachers and students. The sample of this study consists of 529 teachers and 302 students, and this study is made with descriptive research model. The study data were evaluated in SPSS19 package. In this study, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), percentage and frequency analysis was performed. Alpha reliability value of TEOGS scale is .83, KMO value is 93. Students find TEOGS more positive than teachers. Male teachers overlook TEOGS more positive than female teachers. Students who don’t take private lessons find TEOGS more positive than students who take private lessons; students who receive guidance for the exam find TEOGS positive than students who don’t receive guidance for the exam. The schools’ where the students study, socio-economic and cultural level decrease, students’ positive perspective for test increase
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ŞAŞMAZ E, Başar M, BATUR Z (2016). TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVININ (TEOGS) ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ. , 37 - 53.
Chicago ŞAŞMAZ EMEL,Başar Murat,BATUR ZEKERYA TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVININ (TEOGS) ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ. (2016): 37 - 53.
MLA ŞAŞMAZ EMEL,Başar Murat,BATUR ZEKERYA TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVININ (TEOGS) ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ. , 2016, ss.37 - 53.
AMA ŞAŞMAZ E,Başar M,BATUR Z TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVININ (TEOGS) ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ. . 2016; 37 - 53.
Vancouver ŞAŞMAZ E,Başar M,BATUR Z TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVININ (TEOGS) ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ. . 2016; 37 - 53.
IEEE ŞAŞMAZ E,Başar M,BATUR Z "TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVININ (TEOGS) ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ." , ss.37 - 53, 2016.
ISNAD ŞAŞMAZ, EMEL vd. "TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVININ (TEOGS) ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ". (2016), 37-53.
APA ŞAŞMAZ E, Başar M, BATUR Z (2016). TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVININ (TEOGS) ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ. EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA, 7(14), 37 - 53.
Chicago ŞAŞMAZ EMEL,Başar Murat,BATUR ZEKERYA TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVININ (TEOGS) ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ. EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA 7, no.14 (2016): 37 - 53.
MLA ŞAŞMAZ EMEL,Başar Murat,BATUR ZEKERYA TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVININ (TEOGS) ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ. EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA, vol.7, no.14, 2016, ss.37 - 53.
AMA ŞAŞMAZ E,Başar M,BATUR Z TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVININ (TEOGS) ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ. EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA. 2016; 7(14): 37 - 53.
Vancouver ŞAŞMAZ E,Başar M,BATUR Z TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVININ (TEOGS) ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ. EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA. 2016; 7(14): 37 - 53.
IEEE ŞAŞMAZ E,Başar M,BATUR Z "TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVININ (TEOGS) ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ." EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA, 7, ss.37 - 53, 2016.
ISNAD ŞAŞMAZ, EMEL vd. "TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVININ (TEOGS) ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ". EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA 7/14 (2016), 37-53.