Yıl: 2017 Cilt: 16 Sayı: 60 Sayfa Aralığı: 161 - 185 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

KURUCU MÜDÜRLERİN OKUL YÖNETİMİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIKLARI TEMEL YÖNETSEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Öz:
Bu araştırmanın amacı, yeni açılmakta olan eğitim kurumlarının eğitim ve öğretime hazır hale getirilme sürecinde okul yönetimi bağlamında karşılaşılan temel yönetsel sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik atılabilecek adımları, kurucu müdürlerin görüşlerine dayalı olarak belirlemektir. Fenomenoloji deseninde tasarlanan araştırmanın çalışma grubunu, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ilindeki resmi okullarda kurucu müdürlük yapan veya yapmış olma ölçütü dikkate alınarak, 2'si araştırma döneminde kurucu müdür olarak görev yapan, 7'si ise daha önce kurucu müdürlük yapanlar olmak üzere toplam 9 kişiden oluşmaktadır. Araştırma verileri, kurucu müdürlerle bireysel olarak yüz yüze yapılan yarı-yapılandırılmış görüşmeler ile araştırmacı tarafından geliştirilen yarı-yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde ise, betimsel analizden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, kurucu müdürlerin yeni açılmakta olan eğitim kurumunun bina ve alt yapısı, bürokratik işlemleri, mal ve hizmet alımına yönelik harcamaları, öğretmen ve yardımcı personel atamaları ve öğrencilerin okula alınması gibi okulun yönetsel işlevlerine yönelik birçok sorunla karşılaştıklarını göstermiştir
Anahtar Kelime:

BASIC ADMINISTRATIVE PROBLEMS AND SOLUTION SUGGESTIONS THAT FOUNDING ADMINISTRATORS COME ACROSS IN THE CONTEXT OF SCHOOL MANAGEMENT

Öz:
The purpose of this research is to determine the basic administrative problems and solution suggestions for those problems in the process of preparing the new opening schools for education and training according to the views of founding administrators. As taking the criterion of having worked or working as founding administrator in Diyarbakır in 2015-2016 academic year into consideration, working group planned in phenomenology design consists of totally nine people, two of them are founding administrators during the research, seven of them worked as founding administrators before. The research data were collected with semi-structured interview forms developed by researcher by means of face to face interviews made with the founding administrators individually. Descriptive analysis was used in analyzing of the data. The findings of the research shows that founding administrators come across many problems regarding to administrative functions of school such as building and substructure, of new opening educational institutions, bureaucratic procedures, expenses for purchase of goods and services, assignments of teacher and auxiliary staff and registration of the students
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA AKÜZÜM C (2017). KURUCU MÜDÜRLERİN OKUL YÖNETİMİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIKLARI TEMEL YÖNETSEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. , 161 - 185.
Chicago AKÜZÜM Cemal KURUCU MÜDÜRLERİN OKUL YÖNETİMİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIKLARI TEMEL YÖNETSEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. (2017): 161 - 185.
MLA AKÜZÜM Cemal KURUCU MÜDÜRLERİN OKUL YÖNETİMİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIKLARI TEMEL YÖNETSEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. , 2017, ss.161 - 185.
AMA AKÜZÜM C KURUCU MÜDÜRLERİN OKUL YÖNETİMİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIKLARI TEMEL YÖNETSEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. . 2017; 161 - 185.
Vancouver AKÜZÜM C KURUCU MÜDÜRLERİN OKUL YÖNETİMİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIKLARI TEMEL YÖNETSEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. . 2017; 161 - 185.
IEEE AKÜZÜM C "KURUCU MÜDÜRLERİN OKUL YÖNETİMİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIKLARI TEMEL YÖNETSEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ." , ss.161 - 185, 2017.
ISNAD AKÜZÜM, Cemal. "KURUCU MÜDÜRLERİN OKUL YÖNETİMİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIKLARI TEMEL YÖNETSEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ". (2017), 161-185.
APA AKÜZÜM C (2017). KURUCU MÜDÜRLERİN OKUL YÖNETİMİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIKLARI TEMEL YÖNETSEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), 16(60), 161 - 185.
Chicago AKÜZÜM Cemal KURUCU MÜDÜRLERİN OKUL YÖNETİMİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIKLARI TEMEL YÖNETSEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik) 16, no.60 (2017): 161 - 185.
MLA AKÜZÜM Cemal KURUCU MÜDÜRLERİN OKUL YÖNETİMİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIKLARI TEMEL YÖNETSEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), vol.16, no.60, 2017, ss.161 - 185.
AMA AKÜZÜM C KURUCU MÜDÜRLERİN OKUL YÖNETİMİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIKLARI TEMEL YÖNETSEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik). 2017; 16(60): 161 - 185.
Vancouver AKÜZÜM C KURUCU MÜDÜRLERİN OKUL YÖNETİMİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIKLARI TEMEL YÖNETSEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik). 2017; 16(60): 161 - 185.
IEEE AKÜZÜM C "KURUCU MÜDÜRLERİN OKUL YÖNETİMİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIKLARI TEMEL YÖNETSEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ." Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), 16, ss.161 - 185, 2017.
ISNAD AKÜZÜM, Cemal. "KURUCU MÜDÜRLERİN OKUL YÖNETİMİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIKLARI TEMEL YÖNETSEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ". Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik) 16/60 (2017), 161-185.