Yıl: 2017 Cilt: 4 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 542 - 548 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ruhsal Hastalığı Olan Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinde Algılanan Stres ve Psikolojik Dayanıklılık

Öz:
Amaç: Ruhsal hastalığı olan hastalara bakım veren aile üyelerinde algılanan stres ve psikolojik dayanıklılık düzeylerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma; Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi servislerinde Mart- Eylül 2016 tarihleri arasında araştırmaya alınma kriterlerini karşılayan 120 hasta aileleri ile yürütülmüştür. Veriler; kişisel bilgi formu, Algılanan Stres Ölçeği, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; t-testi, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Pearson Korelasyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Hasta ailelerinin Algılanan Stres Ölçeği'nden aldıkları toplam puan ortalamaları 19.58±5.36 ve Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği'nden aldıkları toplam puan ortalaması 120.53±19.51 olarak bulunmuştur. Algılanan Stres Ölçeği ile Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği puan ortalamaları arasında ilişki incelendiğinde; hasta ailelerinin psikolojik dayanıklılık ile algılanan stres arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (p=0.000, r=-0.419). Sonuçlar: Hasta ailelerinin Algılanan Stres Ölçeği'nden ve Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği'nden aldıkları toplam puan ortalamalarına göre algılanan stres orta düzeyde olduğu, psikolojik dayanıklılık düzeylerinin ise iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Hasta ailelerinin algılanan stres düzeyi arttıkça psikolojik dayanıklılık düzeyinin azaldığı belirlenmiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Hemşirelik Psikoloji

-

Öz:
Aim: This study was conducted to investigate the perceived stress and psychological endurance levels of family members with mental illness. Material and Methods: This study was conducted with 120 patient’s family who have the criteria for inclusion in the study between March and September 2016 in Manisa Mental Health and Diseases Hospital services. Data were collected using the personal information form, Perceived Stress Scale, and Adult Psychological Resilience Scale. t-test, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis test and Pearson Correlation analyzes were used in the evaluation of the data. Results: The mean score of the patient’s family total score on the Perceived Stress Scale was 19.58 ± 5.36 and the mean score on the Psychological Resilience Scale for Adults was 120.53 ± 19.51. When the relationship between Perceived Stress Scale and Psychological Resilience Scale averages was examined, it was found that there was a statistically significant negative correlation between psychological resilience and perceived stress (p = 0.000, r = -0.419). Conclusions: It was determined that perceived stress was moderate and psychological resilience levels of patients families were at a good level,according to the average scores of patient’s family Perceived Stress Score and Psychological Resilience Score. It was determined that as the perceived stress level of the patient’s family increased, the psychological resilience level decreased
Anahtar Kelime:

Konular: Hemşirelik Psikoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA YAĞMUR T, TÜRKMEN S (2017). Ruhsal Hastalığı Olan Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinde Algılanan Stres ve Psikolojik Dayanıklılık. , 542 - 548.
Chicago YAĞMUR Tecriye,TÜRKMEN Sevgi Nehir Ruhsal Hastalığı Olan Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinde Algılanan Stres ve Psikolojik Dayanıklılık. (2017): 542 - 548.
MLA YAĞMUR Tecriye,TÜRKMEN Sevgi Nehir Ruhsal Hastalığı Olan Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinde Algılanan Stres ve Psikolojik Dayanıklılık. , 2017, ss.542 - 548.
AMA YAĞMUR T,TÜRKMEN S Ruhsal Hastalığı Olan Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinde Algılanan Stres ve Psikolojik Dayanıklılık. . 2017; 542 - 548.
Vancouver YAĞMUR T,TÜRKMEN S Ruhsal Hastalığı Olan Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinde Algılanan Stres ve Psikolojik Dayanıklılık. . 2017; 542 - 548.
IEEE YAĞMUR T,TÜRKMEN S "Ruhsal Hastalığı Olan Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinde Algılanan Stres ve Psikolojik Dayanıklılık." , ss.542 - 548, 2017.
ISNAD YAĞMUR, Tecriye - TÜRKMEN, Sevgi Nehir. "Ruhsal Hastalığı Olan Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinde Algılanan Stres ve Psikolojik Dayanıklılık". (2017), 542-548.
APA YAĞMUR T, TÜRKMEN S (2017). Ruhsal Hastalığı Olan Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinde Algılanan Stres ve Psikolojik Dayanıklılık. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(1), 542 - 548.
Chicago YAĞMUR Tecriye,TÜRKMEN Sevgi Nehir Ruhsal Hastalığı Olan Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinde Algılanan Stres ve Psikolojik Dayanıklılık. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4, no.1 (2017): 542 - 548.
MLA YAĞMUR Tecriye,TÜRKMEN Sevgi Nehir Ruhsal Hastalığı Olan Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinde Algılanan Stres ve Psikolojik Dayanıklılık. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.4, no.1, 2017, ss.542 - 548.
AMA YAĞMUR T,TÜRKMEN S Ruhsal Hastalığı Olan Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinde Algılanan Stres ve Psikolojik Dayanıklılık. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2017; 4(1): 542 - 548.
Vancouver YAĞMUR T,TÜRKMEN S Ruhsal Hastalığı Olan Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinde Algılanan Stres ve Psikolojik Dayanıklılık. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2017; 4(1): 542 - 548.
IEEE YAĞMUR T,TÜRKMEN S "Ruhsal Hastalığı Olan Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinde Algılanan Stres ve Psikolojik Dayanıklılık." Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4, ss.542 - 548, 2017.
ISNAD YAĞMUR, Tecriye - TÜRKMEN, Sevgi Nehir. "Ruhsal Hastalığı Olan Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinde Algılanan Stres ve Psikolojik Dayanıklılık". Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4/1 (2017), 542-548.