Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü

Yıl: 2018 Cilt: 10 Sayı: 18 Sayfa Aralığı: 133 - 155 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 18-07-2019

Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü

Öz:
Algılanan örgütsel destek, sosyal değişim kuramına dayandırılmaktadır ve kurama göre çalışanlar, örgütlerinden destek gördüklerinde bunu örgütlerine olumlu tutum ve davranışlar olarak yansıtmaktadırlar. Öğretmenler de okullarından örgütsel destek gördüklerinde örgütsel güvenleri ve örgütsel özdeşleşmeleri artabilmekte ve işten ayrılma niyetleri azalabilmektedir. Bu değişkenler okulun amaçları ve başarısı için önemli görülmektedir. Bu çalışma, öğretmenlerin algıladıkları örgütsel destek ile örgütsel özdeşleşme ve işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide örgütsel güvenin aracılık rolünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma ile kuramsal çerçeveden yola çıkılarak bir model oluşturulmuş ve modele ilişkin hipotezler test edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında Giresun İli Bulancak ilçesindeki devlet liselerinde çalışan 197 öğretmen oluşturmaktadır. Değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ve yapısal eşitlik modeliyle test edilmiştir. Araştırma sonucuna göre; öğretmenlerin algıladıkları örgütsel destek ile örgütsel güvenleri ve özdeşleşmeleri arasında pozitif yönde, işten ayrılma niyetleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Öğretmenlerin algıladıkları örgütsel destek; örgütsel güvenlerini ve örgütsel özdeşleşmelerini pozitif yönde etkiliyorken işten ayrılma niyetlerini negatif yönde etkilemektedir. Öğretmenlerin örgütsel güvenleri, hem algıladıkları örgütsel destek ile örgütsel özdeşleşmeleri arasındaki ilişkide hem de algıladıkları örgütsel destek ile işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkide kısmı aracı rolüne sahiptir. Araştırmanın, öğretmenlerin okul içindeki örgütsel davranışlarının daha iyi anlaşılması bakımından araştırmacılara ve eğitim yöneticilerine katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Relationship among the Perceived Organizational Support, Organizational Identification and the Turnover Intention of Teachers: Mediating Role of the Organizational Trust

Öz:
Perceived organizational support is based on the theory of social change and according to the theory workers reflect positive behaviors and positive attitudes towards their organizations when they receive support from their organizations. Teachers also increase their organizational trust and organizational identities when they receive organizational support from their schools, and their intention to leave work is reduced. These variables are considered important for the school's purposes and success. This study was conducted to determine the relationship among the organizational support and identification perceived by teachers and the intention to leave work; then to determine the mediating role of organizational trust in this relationship. Through the research, a model was established by theoretical framework and the hypotheses related to the model were tested. The study group of the study covers197 teachers employed in state high schools in Giresun, Bulancak district in 2016-2017 academic year. Relations among variables were tested by a correlation analysis and structural equality model. The results show that; there is a positive correlation among the perceived organizational support, trust and identification of the teachers; negative correlation with the intention to leave work. The organizational support teachers perceive; organizational trusts and organizational identifications in the positive direction while affecting their intent to leave the work in the negative direction. The organizational trust of teachers has an intermediary role among the perceived organizational support and the organizational identification, as well as the perceived organizational support and the intention to leave the work. It is envisaged that the research will contribute to the researchers and educational administrators to understand the organizational behavior of the teachers in the school better.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA UZUN T (2018). Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü. , 133 - 155.
Chicago UZUN Tevfik Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü. (2018): 133 - 155.
MLA UZUN Tevfik Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü. , 2018, ss.133 - 155.
AMA UZUN T Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü. . 2018; 133 - 155.
Vancouver UZUN T Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü. . 2018; 133 - 155.
IEEE UZUN T "Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü." , ss.133 - 155, 2018.
ISNAD UZUN, Tevfik. "Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü". (2018), 133-155.
APA UZUN T (2018). Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 10(18), 133 - 155.
Chicago UZUN Tevfik Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi 10, no.18 (2018): 133 - 155.
MLA UZUN Tevfik Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, vol.10, no.18, 2018, ss.133 - 155.
AMA UZUN T Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi. 2018; 10(18): 133 - 155.
Vancouver UZUN T Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi. 2018; 10(18): 133 - 155.
IEEE UZUN T "Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü." Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 10, ss.133 - 155, 2018.
ISNAD UZUN, Tevfik. "Öğretmenlerin Algıladığı Örgütsel Destek ile Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Örgütsel Güvenin Aracı Rolü". Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi 10/18 (2018), 133-155.