ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM

Yıl: 2019 Cilt: 0 Sayı: 77 Sayfa Aralığı: 105 - 120 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 30-03-2020

ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM

Öz:
Bu çalışmanın amacı ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlerin görüşlerinegöre çok kültürlü kişilik özellikleriyle; okullarda görülen informel iletişimindüzeyini belirlemektir. Araştırma betimsel ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmişolup; ölçme aracı olarak “Öğretmenlerin Çok Kültürlü Kişilik Özellikleri ile Okullardaİnformel İletişim” ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın evreninin Siirt il merkezindeki resmiokullarda bulunan 2051 öğretmen oluşturmaktadır, Araştırmanın örneklemini basittesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen toplam 619 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmadaelde edilen veriler SPSS 21 ve MPlus 7 programlarında organize edilerek, frekanstabloları, uyum istatistikleri, açımlayıcı faktör analizi, geçerlik ve güvenirlik analizleri,doğrulayıcı faktör analizi, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis analizleri yapılarak tablolaştırılmışve yorumlanmıştır. Araştırma bulgularına göre; öğretmenler çok kültürlükişilik özelliklerinden kültürel empati ve açıklık becerilerini yüksek düzeyde sergilediklerineyönelik algılarının olduğu görülmüştür. İnformel iletişim becerileri ölçeğinden eldeedilen bulgulara göre de; öğretmenlerin informel iletişimi kullanma sıklığına yönelik algılarınınyüksek düzeyde; informel iletişimin olumlu sonuçları orta düzeyde, kullanılmanedenlerine yönelik algılarının ise düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik

Informal Communication With the Multicultural Personality Traits of Teachers

Öz:
The aim of this study is to determine the level of informal communication seen in schools with multi-cultural personality characteristics according to the opinions of primary, secondary and high school teachers. The research was carried out in the descriptive relational survey model and the “informal communication in schools” scale was used as a measurement tool with multicultural personality characteristics of teachers. 2051 teachers in the official schools of Siirt province of the universe of the research constitute the sample of the research with a simple random sampling method selected by a total of 619 teachers. The data obtained from the study were organized in SPSS 21 and mplus 7, and the frequency tables, compliance statistics, descriptive factor analysis, validity and reliability analysis, confirmatory factor analysis, Mann Whitney U and Kruskal Wallis analyses were performed. According to the research findings, teachers have perceived that they exhibit cultural empathy and openness at a high level from multicultural personality traits. In addition, it was found that teachers have a perception that they use cultural empathy skills, which is a dimension of multicultural personality traits, more than other dimensions. Teachers have high levels of perceptions of the frequency of informal communication in schools; it was found that the positive results of informal communication were moderate and their perceptions for reasons of use were low.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA TOYTOK E, YILDIRIM M (2019). ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM. , 105 - 120.
Chicago TOYTOK ESEF HAKAN,YILDIRIM Muhammet Behçet ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM. (2019): 105 - 120.
MLA TOYTOK ESEF HAKAN,YILDIRIM Muhammet Behçet ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM. , 2019, ss.105 - 120.
AMA TOYTOK E,YILDIRIM M ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM. . 2019; 105 - 120.
Vancouver TOYTOK E,YILDIRIM M ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM. . 2019; 105 - 120.
IEEE TOYTOK E,YILDIRIM M "ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM." , ss.105 - 120, 2019.
ISNAD TOYTOK, ESEF HAKAN - YILDIRIM, Muhammet Behçet. "ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM". (2019), 105-120.
APA TOYTOK E, YILDIRIM M (2019). ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM. EKEV AKADEMİ DERGİSİ, 0(77), 105 - 120.
Chicago TOYTOK ESEF HAKAN,YILDIRIM Muhammet Behçet ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM. EKEV AKADEMİ DERGİSİ 0, no.77 (2019): 105 - 120.
MLA TOYTOK ESEF HAKAN,YILDIRIM Muhammet Behçet ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM. EKEV AKADEMİ DERGİSİ, vol.0, no.77, 2019, ss.105 - 120.
AMA TOYTOK E,YILDIRIM M ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM. EKEV AKADEMİ DERGİSİ. 2019; 0(77): 105 - 120.
Vancouver TOYTOK E,YILDIRIM M ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM. EKEV AKADEMİ DERGİSİ. 2019; 0(77): 105 - 120.
IEEE TOYTOK E,YILDIRIM M "ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM." EKEV AKADEMİ DERGİSİ, 0, ss.105 - 120, 2019.
ISNAD TOYTOK, ESEF HAKAN - YILDIRIM, Muhammet Behçet. "ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE İNFORMEL İLETİŞİM". EKEV AKADEMİ DERGİSİ 77 (2019), 105-120.