Yıl: 2015 Cilt: 6 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 30 - 40 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Öz:
Bu araştırma, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin sağlıklı yaşam gereklerine uyma durumları ile beslenme bilgi ve alışkanlıklarını belirleme amacını taşımaktadır. Çalışmaya 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesinin 48 farklı bölümünde öğrenim gören toplam 1105 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmanın verileri, öğrencilerin sosyo-demografik bilgileriyle beraber beslenme alışkanlıkları ile ilgili soruları da içeren anket formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistikler ve ikili karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırma kapsamında örneklemi oluşturan öğrenciler; diyetle ilgili bölümde okuyan ve okumayanlar ilesağlıkla ilişkili bölümde okuyan ve okumayanlar olarak iki farklı gruba ayrılmıştır. Buna göre düzenli spor yapma ve sigara kullanma değişkenleri açısından her iki bölümde öğrenim gören öğrencilerle (Diyetle ve Sağlıkla ilgili Bölümler) diğer bölümlerde öğrenim gören öğrenciler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Öğrenciler bir bütün olarak değerlendirildiğinde büyük çoğunluğunun sağlıklı beslenmeye inandıkları (%66,4), fakat beslenme eğitim ve beslenme bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu (%59) belirlenmiştir. Bu nedenle üniversitelerde sağlıklı ve düzenli beslenme yanında sportif aktiviteye katılma konularında sıkça eğitici konferans ve bilimsel etkinlikler yapılmalı, öğrencilerde sürdürülebilir bir sağlıklı yaşam bilinci ve beslenme kültürü oluşturulmalıdır.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ermiş e, Dogan E, Erilli N, SATICI A (2015). ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. , 30 - 40.
Chicago ermiş egemen,Dogan Erol,Erilli Necati Alp,SATICI Arif ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. (2015): 30 - 40.
MLA ermiş egemen,Dogan Erol,Erilli Necati Alp,SATICI Arif ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. , 2015, ss.30 - 40.
AMA ermiş e,Dogan E,Erilli N,SATICI A ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. . 2015; 30 - 40.
Vancouver ermiş e,Dogan E,Erilli N,SATICI A ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. . 2015; 30 - 40.
IEEE ermiş e,Dogan E,Erilli N,SATICI A "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ." , ss.30 - 40, 2015.
ISNAD ermiş, egemen vd. "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ". (2015), 30-40.
APA ermiş e, Dogan E, Erilli N, SATICI A (2015). ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 6(1), 30 - 40.
Chicago ermiş egemen,Dogan Erol,Erilli Necati Alp,SATICI Arif ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi 6, no.1 (2015): 30 - 40.
MLA ermiş egemen,Dogan Erol,Erilli Necati Alp,SATICI Arif ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, vol.6, no.1, 2015, ss.30 - 40.
AMA ermiş e,Dogan E,Erilli N,SATICI A ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi. 2015; 6(1): 30 - 40.
Vancouver ermiş e,Dogan E,Erilli N,SATICI A ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi. 2015; 6(1): 30 - 40.
IEEE ermiş e,Dogan E,Erilli N,SATICI A "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ." Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 6, ss.30 - 40, 2015.
ISNAD ermiş, egemen vd. "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ". Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi 6/1 (2015), 30-40.