Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 21 - 30 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 26-08-2020

Fen Bilimleri Dersinde Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarından Portfolyo Kullanımının Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisinin Araştırılması

Öz:
Çalışmanın amacı, fen bilimlerinde portfolyo öğretim yönteminin 6. sınıf öğrencilerinin başarılarıve öğrenmenin kalıcılığı üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Ön test-son test kontrol gruplu yarıdeneysel desenin kullanıldığı araştırmada konular deney grubunda portfolyo öğretim yöntemiyle,kontrol grubunda sunuş, soru-cevap ve tartışma yöntemleriyle işlenmiştir. Çalışma grubunu 2016-2017 öğretim yılında Kayseri’deki bir ortaokulda öğrenim görmekte olan 60 öğrencioluşturmaktadır. Araştırmacılar tarafından hazırlanan Işık ve Ses Akademik Başarı Testi’nin(ISABT) kullanıldığı çalışmada, öğrencilerin son test ve kalıcılık testi puanları ön test puanlarındananlamlı derecede yüksek bulunurken, son test ve kalıcılık testi puanları arasında fark bulunmamıştır.Ayrıca deney grubunun son test ve kalıcılık testi puanları kontrol grubundan anlamlı derecedeyüksektir. Dolayısıyla, portfolyo yöntemi son test puanları üzerindeki büyük, kalıcılık testi puanlarıüzerinde ise orta düzeyde etkilidir.
Anahtar Kelime:

Investigation of the Effects of Using Portfolio as an Alternative Assessment and Evaluation Approach on Students' Academic Achievement and Permanence of Learning in Science Course

Öz:
The study aimed to investigate the effects of portfolio teaching method in science on 6th grade students' achievement and permanence of learning. Pre-test and post-test control group experimental design was used. While experimental group was taught through portfolio teaching; control group was taught through discussion, question-and-answer, and expository teaching. The study group consisted of 60 students attending a middle school in Kayseri during 2016-2017 academic year. In the study that Light and Sound Academic Achievement Test (LSAAT) prepared by researchers was used, both post-test and retention test scores was found significantly higher than pre-test scores whereas no significant difference was found between post-test and retention test scores. Additionally, experimental group’s post-test and retention test scores were significantly higher than control group. Accordingly, portfolio method had a large effect on post-test scores, and a moderate effect on retention test scores.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA SAYLAN KIRMIZIGÜL A, Yanar S, Kaya H (2019). Fen Bilimleri Dersinde Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarından Portfolyo Kullanımının Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisinin Araştırılması. , 21 - 30.
Chicago SAYLAN KIRMIZIGÜL ASLI,Yanar Sinan,Kaya Hasan Fen Bilimleri Dersinde Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarından Portfolyo Kullanımının Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisinin Araştırılması. (2019): 21 - 30.
MLA SAYLAN KIRMIZIGÜL ASLI,Yanar Sinan,Kaya Hasan Fen Bilimleri Dersinde Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarından Portfolyo Kullanımının Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisinin Araştırılması. , 2019, ss.21 - 30.
AMA SAYLAN KIRMIZIGÜL A,Yanar S,Kaya H Fen Bilimleri Dersinde Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarından Portfolyo Kullanımının Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisinin Araştırılması. . 2019; 21 - 30.
Vancouver SAYLAN KIRMIZIGÜL A,Yanar S,Kaya H Fen Bilimleri Dersinde Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarından Portfolyo Kullanımının Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisinin Araştırılması. . 2019; 21 - 30.
IEEE SAYLAN KIRMIZIGÜL A,Yanar S,Kaya H "Fen Bilimleri Dersinde Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarından Portfolyo Kullanımının Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisinin Araştırılması." , ss.21 - 30, 2019.
ISNAD SAYLAN KIRMIZIGÜL, ASLI vd. "Fen Bilimleri Dersinde Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarından Portfolyo Kullanımının Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisinin Araştırılması". (2019), 21-30.
APA SAYLAN KIRMIZIGÜL A, Yanar S, Kaya H (2019). Fen Bilimleri Dersinde Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarından Portfolyo Kullanımının Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisinin Araştırılması. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2), 21 - 30.
Chicago SAYLAN KIRMIZIGÜL ASLI,Yanar Sinan,Kaya Hasan Fen Bilimleri Dersinde Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarından Portfolyo Kullanımının Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisinin Araştırılması. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 7, no.2 (2019): 21 - 30.
MLA SAYLAN KIRMIZIGÜL ASLI,Yanar Sinan,Kaya Hasan Fen Bilimleri Dersinde Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarından Portfolyo Kullanımının Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisinin Araştırılması. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.7, no.2, 2019, ss.21 - 30.
AMA SAYLAN KIRMIZIGÜL A,Yanar S,Kaya H Fen Bilimleri Dersinde Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarından Portfolyo Kullanımının Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisinin Araştırılması. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019; 7(2): 21 - 30.
Vancouver SAYLAN KIRMIZIGÜL A,Yanar S,Kaya H Fen Bilimleri Dersinde Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarından Portfolyo Kullanımının Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisinin Araştırılması. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019; 7(2): 21 - 30.
IEEE SAYLAN KIRMIZIGÜL A,Yanar S,Kaya H "Fen Bilimleri Dersinde Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarından Portfolyo Kullanımının Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisinin Araştırılması." Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7, ss.21 - 30, 2019.
ISNAD SAYLAN KIRMIZIGÜL, ASLI vd. "Fen Bilimleri Dersinde Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarından Portfolyo Kullanımının Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisinin Araştırılması". Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 7/2 (2019), 21-30.