Yıl: 2020 Cilt: 31 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 1127 - 1152 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 02-11-2020

GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET DERSİNİN SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN SURİYELİLERE YÖNELİK ALGISINA ETKİSİ

Öz:
Bu çalışma Suriyelilerle yaşanan deneyimlerden yola çıkarak sosyal hizmet lisans müfredatınaeklenen “Göçmen ve Sığınmacılarla Sosyal Hizmet” dersinin, sosyal hizmet öğrencileriüzerindeki etkisini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede incinebilir ve hassas gruplar ile çalışmasorumluluğu bulunan sosyal hizmet meslek elemanlarının, lisans eğitimi süreçlerinde aldıklarıderslerin beklendik düzeyde bir dönüşüm yaratıp yaratmadığı güncel, dinamik ve önemli birkonu üzerinden ele alınmış olacaktır. Çalışma, ülkemizdeki iki farklı devlet üniversitesinin“Göçmen ve Sığınmacılarla Sosyal Hizmet” dersini alan lisans öğrencileriyle yapılmıştır. Busüreçte kişisel bilgi formu, “Yabancı Düşmanlığı (Zenofobi) Ölçeği” ve “Yerel HalkınSuriyelilere Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılarak nicel araştırma yöntemi ile tek grup ön test-sontest modeline göre bir araştırma dizayn edilmiştir. Araştırma sonucunda “Göçmen veSığınmacılarla Sosyal Hizmet” dersinin etkiliğini ölçmek amacıyla ders öncesi ve sonrasıuygulanan Yabancı Düşmanlığı Ölçeği'nde ve Yerel Halkın Suriyelilere Yönelik TutumÖlçeği'nde öğrencilerin aldıkları puanlar karşılaştırılmış ve puanlar arasında anlamlı bir farklılıkolduğu tespit edilmiştir. Her iki üniversitenin sosyal hizmet öğrencilerinin hem YabancıDüşmanlığı Ölçeği'nden, hem de Yerel Halkın Suriyelilere Yönelik Tutum Ölçeği'nden aldıklarıson test puanlar, ön test puanlarından anlamlı bir şekilde yüksek çıkmıştır (p<0,01). Sonuçolarak sosyal hizmet öğrencilerine, göçmen ve sığınmacılara ilişkin verilen lisans dersinin,öğrencilerin Suriyelilere yönelik algısında olumlu yönde bir etki yarattığı saptanmıştır. Ayrıcabu anlamlı etkinin pek çok bileşene bağlı olduğu ve yapılandırılmış eğitim süreçleri ile istendikyönde yaratılan kalıcı davranışların ve kazanımların; göç, sosyal uyum, farklılık ve birlikteyaşam gibi çalışmalarda ve eğitimlerde etkin biçimlerde kullanılabileceği gözlenmiştir.
Anahtar Kelime:

The Effect of Social Work with Immigrants and Asylum Seekers Course on the Perception of Social Work Students on Syrians

Öz:
This study aims to measure the impact of “social work with immigrants and asylum seekers” course in the social work undergraduate curriculum on the social work students based on the example of Syrians. In this way, social workers who have responsibility for working with vulnerable and fragile groups, whether the courses they take during their undergraduate education processes have created an unexpected level of change, will be addressed on a current, dynamic and important subject. This study was carried out with undergraduate students taking “social work with immigrants and asylum seekers” course from two different public universities in our country. In this process, the research was designed according to the single group pretest-posttest model with the quantitative research method using the personal information form, “Xenophobia Scale” and “The Attitude Scale Towards Syrians”. As a result of the research, the scores received by the students from “Xenophobia Scale” and “The Attitude Scale Towards Syrians” which was applied before and after “social work with immigrants and asylum seekers” course were compared and significant difference was found between the scores. Post-test scores of both universities' social work students which was received from “Xenophobia Scale” and “The Attitude Scale Towards Syrians” significantly higher than the pre-test scores (p<0,01). As a result, It has been determined that the undergraduate course given to social work students for immigrants and refugees has a positive effect on the perception of social work students towards Syrians. In addition, it has been observed that this significant effect depends on many components as well as the permanent gains and behaviors created in the desired direction with structured education processes can be used effectively in studies and trainings such as migration, social cohesion, diversity and living together.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KIRLIOĞLU M, Gencer T (2020). GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET DERSİNİN SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN SURİYELİLERE YÖNELİK ALGISINA ETKİSİ. , 1127 - 1152.
Chicago KIRLIOĞLU Mehmet,Gencer Tahir Emre GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET DERSİNİN SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN SURİYELİLERE YÖNELİK ALGISINA ETKİSİ. (2020): 1127 - 1152.
MLA KIRLIOĞLU Mehmet,Gencer Tahir Emre GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET DERSİNİN SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN SURİYELİLERE YÖNELİK ALGISINA ETKİSİ. , 2020, ss.1127 - 1152.
AMA KIRLIOĞLU M,Gencer T GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET DERSİNİN SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN SURİYELİLERE YÖNELİK ALGISINA ETKİSİ. . 2020; 1127 - 1152.
Vancouver KIRLIOĞLU M,Gencer T GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET DERSİNİN SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN SURİYELİLERE YÖNELİK ALGISINA ETKİSİ. . 2020; 1127 - 1152.
IEEE KIRLIOĞLU M,Gencer T "GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET DERSİNİN SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN SURİYELİLERE YÖNELİK ALGISINA ETKİSİ." , ss.1127 - 1152, 2020.
ISNAD KIRLIOĞLU, Mehmet - Gencer, Tahir Emre. "GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET DERSİNİN SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN SURİYELİLERE YÖNELİK ALGISINA ETKİSİ". (2020), 1127-1152.
APA KIRLIOĞLU M, Gencer T (2020). GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET DERSİNİN SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN SURİYELİLERE YÖNELİK ALGISINA ETKİSİ. Toplum ve Sosyal Hizmet, 31(3), 1127 - 1152.
Chicago KIRLIOĞLU Mehmet,Gencer Tahir Emre GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET DERSİNİN SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN SURİYELİLERE YÖNELİK ALGISINA ETKİSİ. Toplum ve Sosyal Hizmet 31, no.3 (2020): 1127 - 1152.
MLA KIRLIOĞLU Mehmet,Gencer Tahir Emre GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET DERSİNİN SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN SURİYELİLERE YÖNELİK ALGISINA ETKİSİ. Toplum ve Sosyal Hizmet, vol.31, no.3, 2020, ss.1127 - 1152.
AMA KIRLIOĞLU M,Gencer T GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET DERSİNİN SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN SURİYELİLERE YÖNELİK ALGISINA ETKİSİ. Toplum ve Sosyal Hizmet. 2020; 31(3): 1127 - 1152.
Vancouver KIRLIOĞLU M,Gencer T GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET DERSİNİN SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN SURİYELİLERE YÖNELİK ALGISINA ETKİSİ. Toplum ve Sosyal Hizmet. 2020; 31(3): 1127 - 1152.
IEEE KIRLIOĞLU M,Gencer T "GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET DERSİNİN SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN SURİYELİLERE YÖNELİK ALGISINA ETKİSİ." Toplum ve Sosyal Hizmet, 31, ss.1127 - 1152, 2020.
ISNAD KIRLIOĞLU, Mehmet - Gencer, Tahir Emre. "GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET DERSİNİN SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN SURİYELİLERE YÖNELİK ALGISINA ETKİSİ". Toplum ve Sosyal Hizmet 31/3 (2020), 1127-1152.