Yıl: 2018 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 344 - 371 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 05-05-2021

100 YILDA NE DEĞİŞTİ? YENİ MALUMAT-I MEDENİYE VE GÜNÜMÜZ VATANDAŞLIK EĞİTİMİ DERS KİTABININ KARŞILAŞTIRILMASI

Öz:
Tarihi süreç içerisinde vatandaşlık derslerinin hedeflerine ulaşılmasında kullanılan en önemli ve en somut araçlardan biri ders kitapları olmuştur. Ders kitaplarına bakılarak o dönemin siyasal, kültürel ve düşünce dünyası hakkında bilgilere ulaşılabilmektedir. Bu araştırmanın amacı Osmanlı Devleti’nin son döneminde vatandaşlık eğitimi ders kitabı olan Yeni Malumat-ı Medeniye ve günümüzde 4.sınıfta vatandaşlık ders kitabı olarak okutulan, İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi ders kitabının incelenip, içeriklerinin karşılaştırılmasıdır. Araştırma verileri nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yoluyla toplanmıştır. Verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada analiz birimi olarak yargı bildiren kelime grupları kullanılmıştır. Verilerin analizi sırasında bir dokuman inceleme formu dosyası oluşturulmuş ve bu dosyaya her bir kitapta yer alan ifadeler ayrı ayrı kodlanmıştır. Araştırma sonucunda, ideolojik bir dönem olan Meşrutiyet Döneminde yazılan Yeni Malumat-ı Medeniye ders kitabının, dönemin siyasi ortamına ve ideolojik yapısını ait unsuları içerdiği; İncelenen her iki kitapta bireyin görev ve sorumluluklarına geniş yer verilirken, devletin görev ve sorumluluğu üzerinde kısaca durulduğu tespit edilmiştir. Ayrıca günümüz vatandaşlık kitabında ise Meşrutiyet Döneminde günümüze elde edilen haklara bağlı olarak, bireyin haklarına ve aynı zamanda aktif vatandaşlık üzerinde de durulduğu görülmüştür.
Anahtar Kelime:

WHAT HAS CHANGED KNOWLEDGE i n and 100 YEARS? A COMPARISON of the NEW CITIZENSHIP TODAY’S CITIZENSHIP EDUCATION SCHOOLBOOK

Öz:
In the historical process, one of the most important and most concrete tools used to achieve the goals of citizenship lessons has been textbooks. When examined in the textbooks, information about the political, cultural and thought world of that period can be reached. The aim of this research is to compare the contents of the textbook which is the book of Ottoman citizenship education course Yeni Malumatı Medeniye and today's Citizenship research data were collected through qualitat ive research methods through a document analysis. In the analysis of the data, content analysis was used. In the study, word groups reporting jurisdiction were used as an analysis unit. During the analysis of the data, a document file was created and the si education textbook. The tatements contained in each book were separately encoded into this file. As a result of the research, the Yeni Malumat Medeniye, written in an ideological period, the Mesrutiyet Period, contains elements belonging to the political environment and ideolog ical structure of the period; in both books examined, it has been determined that the duties and responsibilities of the individual are given broadly, while the duty and responsibility of the state is also briefly emphasized. Moreover, in today's citizensh ip book, it has been seen that, depending on the rights acquired over time, it also focuses on the rights of the individual and also on active citizenship.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KUŞ Z, ARIK B, ALTUNOK B, İRİDAĞ A (2018). 100 YILDA NE DEĞİŞTİ? YENİ MALUMAT-I MEDENİYE VE GÜNÜMÜZ VATANDAŞLIK EĞİTİMİ DERS KİTABININ KARŞILAŞTIRILMASI. , 344 - 371.
Chicago KUŞ Zafer,ARIK Büşra,ALTUNOK Büşra Nur,İRİDAĞ Aykut 100 YILDA NE DEĞİŞTİ? YENİ MALUMAT-I MEDENİYE VE GÜNÜMÜZ VATANDAŞLIK EĞİTİMİ DERS KİTABININ KARŞILAŞTIRILMASI. (2018): 344 - 371.
MLA KUŞ Zafer,ARIK Büşra,ALTUNOK Büşra Nur,İRİDAĞ Aykut 100 YILDA NE DEĞİŞTİ? YENİ MALUMAT-I MEDENİYE VE GÜNÜMÜZ VATANDAŞLIK EĞİTİMİ DERS KİTABININ KARŞILAŞTIRILMASI. , 2018, ss.344 - 371.
AMA KUŞ Z,ARIK B,ALTUNOK B,İRİDAĞ A 100 YILDA NE DEĞİŞTİ? YENİ MALUMAT-I MEDENİYE VE GÜNÜMÜZ VATANDAŞLIK EĞİTİMİ DERS KİTABININ KARŞILAŞTIRILMASI. . 2018; 344 - 371.
Vancouver KUŞ Z,ARIK B,ALTUNOK B,İRİDAĞ A 100 YILDA NE DEĞİŞTİ? YENİ MALUMAT-I MEDENİYE VE GÜNÜMÜZ VATANDAŞLIK EĞİTİMİ DERS KİTABININ KARŞILAŞTIRILMASI. . 2018; 344 - 371.
IEEE KUŞ Z,ARIK B,ALTUNOK B,İRİDAĞ A "100 YILDA NE DEĞİŞTİ? YENİ MALUMAT-I MEDENİYE VE GÜNÜMÜZ VATANDAŞLIK EĞİTİMİ DERS KİTABININ KARŞILAŞTIRILMASI." , ss.344 - 371, 2018.
ISNAD KUŞ, Zafer vd. "100 YILDA NE DEĞİŞTİ? YENİ MALUMAT-I MEDENİYE VE GÜNÜMÜZ VATANDAŞLIK EĞİTİMİ DERS KİTABININ KARŞILAŞTIRILMASI". (2018), 344-371.
APA KUŞ Z, ARIK B, ALTUNOK B, İRİDAĞ A (2018). 100 YILDA NE DEĞİŞTİ? YENİ MALUMAT-I MEDENİYE VE GÜNÜMÜZ VATANDAŞLIK EĞİTİMİ DERS KİTABININ KARŞILAŞTIRILMASI. Turkish History Education Journal, 7(2), 344 - 371.
Chicago KUŞ Zafer,ARIK Büşra,ALTUNOK Büşra Nur,İRİDAĞ Aykut 100 YILDA NE DEĞİŞTİ? YENİ MALUMAT-I MEDENİYE VE GÜNÜMÜZ VATANDAŞLIK EĞİTİMİ DERS KİTABININ KARŞILAŞTIRILMASI. Turkish History Education Journal 7, no.2 (2018): 344 - 371.
MLA KUŞ Zafer,ARIK Büşra,ALTUNOK Büşra Nur,İRİDAĞ Aykut 100 YILDA NE DEĞİŞTİ? YENİ MALUMAT-I MEDENİYE VE GÜNÜMÜZ VATANDAŞLIK EĞİTİMİ DERS KİTABININ KARŞILAŞTIRILMASI. Turkish History Education Journal, vol.7, no.2, 2018, ss.344 - 371.
AMA KUŞ Z,ARIK B,ALTUNOK B,İRİDAĞ A 100 YILDA NE DEĞİŞTİ? YENİ MALUMAT-I MEDENİYE VE GÜNÜMÜZ VATANDAŞLIK EĞİTİMİ DERS KİTABININ KARŞILAŞTIRILMASI. Turkish History Education Journal. 2018; 7(2): 344 - 371.
Vancouver KUŞ Z,ARIK B,ALTUNOK B,İRİDAĞ A 100 YILDA NE DEĞİŞTİ? YENİ MALUMAT-I MEDENİYE VE GÜNÜMÜZ VATANDAŞLIK EĞİTİMİ DERS KİTABININ KARŞILAŞTIRILMASI. Turkish History Education Journal. 2018; 7(2): 344 - 371.
IEEE KUŞ Z,ARIK B,ALTUNOK B,İRİDAĞ A "100 YILDA NE DEĞİŞTİ? YENİ MALUMAT-I MEDENİYE VE GÜNÜMÜZ VATANDAŞLIK EĞİTİMİ DERS KİTABININ KARŞILAŞTIRILMASI." Turkish History Education Journal, 7, ss.344 - 371, 2018.
ISNAD KUŞ, Zafer vd. "100 YILDA NE DEĞİŞTİ? YENİ MALUMAT-I MEDENİYE VE GÜNÜMÜZ VATANDAŞLIK EĞİTİMİ DERS KİTABININ KARŞILAŞTIRILMASI". Turkish History Education Journal 7/2 (2018), 344-371.