Yıl: 2020 Cilt: 12 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 2556 - 2579 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.20491/isarder.2020.993 İndeks Tarihi: 12-05-2021

Çalışanların Dijital Teknolojiye Yönelik Tutumlarının ve İç Girişimcilik ÖzelliklerininBireysel İş Performanslarına Etkisi

Öz:
Amaç – Bu çalışmada, çalışanların dijital teknolojiye yönelik tutumlarının ve iç girişimcilik özelliklerinin bireysel iş performanslarına etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır.Yöntem – Araştırma, 2019 yılının Temmuz-Aralık ayları arasında, kolayda örnekleme yöntemi ile, İstanbul ilinde, endüstriyel mutfak ekipmanları sektöründe faaliyet gösteren firmalarda çalışan 450 kişi üzerinde uygulanmıştır. Anketten elde edilen veriler SPSS 22 programında ölçek geçerlik ve güvenirlik ve doğrulayıcı faktör analizlerine tabi tutulmuştur. Araştırma yöntemi olarak basit ve çoklu regresyon analizi yapılmıştır.Bulgular – Araştırma sonuçlarına göre, çalışanların dijital teknolojiye yönelik tutumları bireysel iş performansını, görev performansını, bağlamsal performansı, iç girişimciliği, yenilik ve örgütsel yenilenmeyi ve proaktifliği pozitif yönde etkilemektedir. Kurumda teknoloji kullanımı, teknolojiye yönelik tutum ve benim için teknoloji, yetkinlik ve eğlence amaçlı kullanım boyutları bireysel performansı pozitif yönde etkilemektedir. Kurumda teknoloji kullanımı, teknolojiye yönelik tutum ve benim için teknoloji ve bilinçli kullanım boyutları pozitif, olumsuz yönler ve eğlence amaçlı kullanım negatif yönde etkilemektedir. Kurumda teknoloji kullanımı, teknolojiye yönelik ilgi ve benim için teknoloji, yetkinlik, bilinçli kullanım görev performansını pozitif yönde, eğlence amaçlı kullanım ise negatif yönde etkilemektedir. Yetkinlik, sosyal ağlar iç girişimciliği pozitif, eğlence amaçlı kullanım negatif yönde etkilemektedir. Kurumda teknoloji kullanımı, teknolojiye yönelik ilgi ve benim için teknoloji, sosyal ağlar pozitif yönde, eğlence amaçlı kullanım negatif yönde yenilik ve örgütsel yenilenmeyi etkilemektedir. Tartışma – Bu çalışmada, çalışanların dijital teknolojiye yönelik tutumunun iş performansını, bağlamsal performans alt boyutunda etkilediği belirlenmiş ve tüm diğer alt boyutlar da analiz edilerek yorumlanmıştır. Çalışmada dijitalleşme ve girişimciliğin günümüzde gittikçe artan önemi ve gelecekteki yeri hakkında yorum ve önerilere de yer verilmekte ve çalışmanın hem literatüre hem de sektörel alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelime:

The Effect of Employees’ Attitudes Towards Digital Technology and Intrapreneurship Features on Individual Business Performance

Öz:
Purpose – The aim of this study is to define the attitude towards digital technology, the interactionbetween internal entrepreneurship and individual performance variables.Design/methodology/approach – The research was carried out on 450 people working in a companyoperating in the industrial kitchen equipment sector in Istanbul province with easy samplingmethod between July and December of 2019. The data obtained from the questionnaire weresubjected to scale validity and reliability and confirmatory factor analysis in SPSS 22 program.Simple and multiple regression analysis was performed as a research method. Findings – According to the results of the research, the attitudes of the employees towards digitaltechnology partially affect individual job performance, task performance, contextual performance,internal entrepreneurship, innovation and organizational renewal and proactivity. Technologyusage, attitude towards technology and usage dimensions of technology, competence andentertainment for me positively affect individual performance. Technology usage, attitude towardstechnology and technology and conscious usage dimensions affect negatively, negative aspects andentertainment use negatively. Technology use, interest in technology and technology, competence,conscious use affects positively and entertainment use negatively. Competence, social networksaffect internal entrepreneurship positively, entertainment use negatively. The use of technology in the institution, the interest in technology and technology for me, the use of social networks positivelyfor entertainment purposes affect negatively the innovation and organizational renewal.Competence, social networks affect proactivity positively, negative aspects and recreational usenegatively. Discussion – In this study, it has been determined that the attitude of employees towards digitaltechnology affects individual business performance in contextual sub-dimension and also all theother sub-dimensions are analysed and discussed. In the context of the results and suggestions, thestudy also includes comments and suggestions about the place and increasing importance ofdigitalization and entrepreneurship today and its future location, and it is thought that the studywill contribute to both the literature and the sector.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akal, Z. (2000). İşletmelerde Performans Ölçüm ve Denetimi: Çok Yönlü Performas Göstergeleri, Ankara, Milli Prodütüvite Merkezi (MPM) Yayinlari, Yayın No: 473,
  • Akkaya, B. (2019). Leadership 5.0 in Industry 4.0: Leadership in Perspective of Organizational Agility. In Managing Operations Throughout Global Supply Chains (pp. 136-158). IGI Global.
  • Akkaya, B. (2020). Review of Leadership Styles in Perspective of Dynamic Capabilities: An Empirical Research on Managers in Manufacturing Firms, Yönetim Bilimleri Dergisi, 18(36), 389-407.
  • Akkaya, B. ve Tabak, A. (2018). Örgütsel Çeviklik Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması, İş ve İnsan Dergisi, 5(2), 185-206.
  • Akkaya, B. ve Tabak, A. (2020). The Link between Organizational Agility and Leadership: A Research in Science Parks, Academy of Strategic Management Journal, 19(1), 1-17.
  • Akyazı, E. (2014). Girişimcilik Sürecinde Sosyal Sermaye ve Sosyal Ağlar İle İç Girişimcilik Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, 31.
  • Alamur B., Gümüştekin G. E., Topbaş F. ve Atabay İ. (2018). Banka Çalışanlarının İç Girişimcilik Düzeylerinin Tespiti: Balıkesir İli Örneği, 4th Global Business Research Congress, May 24-25, İstanbul, Turkey.
  • Antoncic, B. (2000). Intrapreneurship: Construct Refinement and An Integrative Model Development, Thesis for The Degree of Doctor of Philosopy, Department of Marketing and Policy Studies Weatherhead School of Management, School of Graduate Studies, Case Western Reserve University
  • Antoncic, B. ve Hisrich, R. D. (2001). Intrapreneurship: Construct Refinement and Cross-Cultural Validation, Journal of Business Venturing, 16(5), 495-527.
  • Antoncic, B. ve Hisrich, R.D. (2001). Intrapreneurship: Construct Refinement and Cross-Cultural Validation, Journal of Business Venturing, 16 (5), 495-527.
  • Balçık, P., Yenilmez K. ve Şahin S.P. (2016). Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri’nde Bireysel Performans Değerlendirme Süreci, Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 19(1), 87-99.
  • Başar, M. ve Tosunoğlu, T. (2006). Değer Yaratımında İç Girişimciliğin Değişen Boyutu: Bilgi Girişimcilerinin Rolü, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 30, 123-139.
  • Bozkurt, Ö. (2019). Girişimcilik 4.0 Ama Nasıl? Kavramsal Bir Çerçeve, ICEB'19 - International Congress of Economics and Business 11- 13 April 2019 Bursa/Turkey, 549-559.
  • Büyükyılmaz, O. ve Kayış, M. (2018). Dönüştürücü Liderliğin İç Girişimcilik Davranışına Etkisi: Bolu İlinde Bir Araştırma, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(3), 147-167
  • Cabı, E. (2016). Dijital Teknolojiye Yönelik Tutum Ölçeği, Kastamonu Eğitim Dergisi, 24(3), 1229-1244.
  • Çalık, T. (2003). Performans Yönetimi, Tanımlar, Kavramlar, İlkeler, Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, Ankara.
  • Cansız, M., Kurnaz, Z. ve Yavan, N. (2018). Girişimcilik Ekosisteminde Türkiye için Yeni BİR Araç: Yenilik Merkezleri/Ağları. Verimlilik Dergisi, (4), 7-69. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/verimlilik/issue/39530/432725.
  • Carland, J. C. ve Carland, J. W. (2007). Intrapreneurship: A Requisite For Success, The Entrepreneurial Executive, 12, 83-93.
  • Çetin, O., Çalışkan E. ve Menzi N. (2012). Öğretmen Adaylarının Teknoloji Yeterlilikleri ile Teknolojiye Yönelik Tutumları Arasındaki İlişki, Elementary Education Online, 11(2), 273-291.
  • Çöl, G. (2008). Algılanan Güçlendirmenin İşgören Performansı Üzerine Etkileri, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 9(1), 35-46.
  • Covin, J.G., ve Slevin, D.P. (1991). A Conceptual Model of Entrepreneurship As Firm Behavior, Entrepreneurship Theory and Practice, 16 (1), 7-25.
  • Demirer, Ö., Demirer Cindiloğlu, M. ve Yürürer, G. (2019). İç Girişimciliğin İşgören Performansı Üzerindeki Etkisi: Üretim İşletmelerinde Bir Araştırma, Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 10(1), 231-245.
  • Dess, G.G.; Lumpkin, G.T., ve Covin, J.G. (1997). Entrepreneurial Strategy Making andFirm Performance: Tests of Contingency and Configurational Models, Strategic Management Journal, 18 (9), 677-695.
  • Erdil, O. (1998). İşgörenlerin Performans Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar ve Sanayi İşletmelerinde Bir Uygulama, Antalya, 6.Ulusal İşletmecilik Kongresi, Akdeniz Ünv. İ.İ.B.F. Yayını,
  • Ferreira, J. (2002). Corporate Entrepreneurship: A Strategic And Structural Perspective, Working Paper. 3
  • Fiş, A. M. ve Çetindamar, D. (2007). Girişimcilik Oryantasyonu, Kurum İçi Girişimcilik ve Bağlı Ölçeklerin Türkçe’de Geçerlemesi, Sakarya, Yönetim Organizasyon Kongresi.
  • Goodman, A. S. ve Svyantek, D. J. (1999). Person–Organization Fit and Contextual Performance: Do Shared Values Matter, Journal of Vocational Behavior, 55(2), 254-275.
  • Gül, Z. (2012). Türkiye'deki İş Adamı Örgütlerinin Üye Girişimcilere Sağladığı Katkıların Girişimcilik ve İnovasyon Performansları Üzerindeki Etkileri, Doktora Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  • Gürel, E. (2012). İç Girişimcilik: Bir Literatür Taraması, Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi, 6, 57-75.
  • Guth, W. D. ve Ginsberg, A. (1990). Guest Editors’ Introduction: Corporate Entrepreneurship, Strategic Management Journal, 11 (5), 5-15.
  • İrge, N. T. (2020). Dijital Dönüşüm, Bölüm 5, ‘’Dijital Dönüşümde Liderlik: E-Liderlik ve Dijital Liderlik’’, (Ed. Prof. Dr. Gonca Telli ve Dr. Samet Aydın), İstanbul, Kapital Medya, s.123-152.
  • İrge, N. T. ve Yazıcı, A. M. (2020). İnovasyon Yönetimi: Bölüm 3, “Güçlendirici Liderliğin İnovasyona Etkisi”, (Ed. Dr. Osman Yılmaz), Ankara, Gazi Kitabevi, s.53-78.
  • Karaman, D. (2018). Koçluk Eğitimleri İle Sürdürülebilir Bireysel Performans ve İstihdamın Sağlanması, Sosyal Araştırmalar ve Davranış Bilimleri Dergisi, 4(6), 300-310.
  • Kenar, İ. (2012). Teknoloji ve Derslerde Teknoloji Kullanımına Yönelik Veli Tutum Ölçeği Geliştirilmesi ve Tablet PC Uygulaması, Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, Uluslararası E-Dergi, 2(2).
  • Keskin, B. (2009). Balanced Scorecard Aracılığıyla Performans Analizi ve Kütahya Gediz Devlet Hastanesinde Bir Model Denemesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Kuratko, D. F., Montagno, R.V. ve Hornsby, J.S. (1990). Developing An Intrapreneurial Assessment Instrument For An Effective Corporate Entrepreneurial Environment, Strategic Management Journal, 11, 49–58.
  • Lumpkin, G.T., ve Dess, G.G. (1996). Clarifying The Entrepreneurial Orientation Cunstruct and Linking It To Performance, Academy of Management Review, 21 (1), 135-172.
  • Memon Shabana, M. A. (2010). Focusing on Intrapreneurship, Advances in Management, 3, 32-37.
  • Naktiyok, A. ve Bayrak Kök, S. (2006). Çavresel Faktörlerin İç Girişimcilik Üzerine Etkileri, Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, VIII (2), 77-96.
  • Özer, Akif M., (2013). Çalışanların Verimliliği İçin Performans Yönetimi, Kamu-İş, 13(1), 37-57.
  • Öztürk, Ü. (2009). Performans Yönetimi, 1. Baskı, İstanbul, Alfa Yayınları.
  • Parker, S. C. (2011). Intrapreneurship or Entrepreneurship?, Journal of Business Venturing, 26(1), 19-34.
  • Russel, R.D. ve Russel, C.J. (1992). An Examination of The Effects of Organizational Norms, Organizational Structure, and Environmental Uncertainity on Entrepreneurial Strategy, Journal of Management, 18 (4), 639-656.
  • Savaş, A. T. (2005), Kariyer Yönetiminde Performans Değerlendirme Sisteminin Rolü, İstanbul, Çantay Kitabevi.
  • Şen E. (2017). Behavioural Economy, Neuro-Management and Senism, International Journal of Academic Value Studies, 3(17), 261-264.
  • Şen, E. (2020). Global Virus of the Digital Village COVID-19 and Senism, Eurasian Journal of Social and Economic Research, 7(3), 176-204.
  • Şen, E. ve Aslan, İ. (2017). Girişimci Kişilik Özelliklerinin Girişimcilik Eğilimi Üzerine Etkisi, Journal of Social and Humanities Sciences Research, 4(8), 1847-1855.
  • Şen, E. ve Batı, G. F. (2020). COVID-19 Pandemik Krizinin Yönetim ve Ekonomi Politik Üzerine Olası Etkileri, Yönetim, Ekonomi ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 4(2), 71-84.
  • Şeşen, H. (2010). Öncülleri ve Sonuçları ile Örgüt İçi Girişimcilik: Türk Savunma Sanayinde Bir Araştırma, Doktora Tezi, KHO Savunma Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • TDK (Türk Dil Kurumu). (2019). Dijital Nedir? http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.5c3481507e13e6.6128 9104, (Erişim Tarihi: 2.10.2019).
  • TDK (Türk Dil Kurumu). (2019). Tutum Nedir? http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.5c3481570e75f4.5532 7341, (Erişim Tarihi: 2.10.2019).
  • Top S. (2006); Girişimcilik Keşif Süreci, 1. Basım, İstanbul, Beta Yayınevi.
  • Vallerie, D. ve Peterson, R. (2009). Entrepreneurship and economic growth: Evidence from emerging and developed countries, Entrepreneurship & Regional Development, 21 (5-6), 459-480.
  • Yener, H. ve Kurt M. (2008). Factors Affecting Personnel Performance In Retail Marketing: An Application Of Structural Equation Modeling, Social Behavior And Personality, 36(3), 327-336.
  • Yılmazer, A. (2012). Yerel Yönetimlerde Kurumsal Bağlılığın Bireysel Performansa Etkisine İlişkin Bir Araştırma: Sakarya Büyükşehir Belediyesi Örneği, Akademik İncelemeler Dergisi, 7(1), 313-336.
  • Zahra, S.A. (1991). Predictors and Financial Outcomes of Corporate Entrepreneurship: An Exploratory Studyü Journal of Business Venturuing, 6 (4), 259-285.
  • Zahra, S.A. (1993) Environment, Corporate Entrepreneurship, and Financial Performance: A Taxonomic Approach, Journal of Business Venturing, 8 (4), 319-340.
  • Zahra, S.A. ve Covin, J.G. (1995). Contextual Influences on The Corporate Entrepreneurship Performance Relationship: A Longitudinal Analysis, Journal of Business Venturing, 10 (1), 43-58.
APA irge n, ŞEN E (2020). Çalışanların Dijital Teknolojiye Yönelik Tutumlarının ve İç Girişimcilik ÖzelliklerininBireysel İş Performanslarına Etkisi. , 2556 - 2579. 10.20491/isarder.2020.993
Chicago irge necmiye tülin,ŞEN Erdal Çalışanların Dijital Teknolojiye Yönelik Tutumlarının ve İç Girişimcilik ÖzelliklerininBireysel İş Performanslarına Etkisi. (2020): 2556 - 2579. 10.20491/isarder.2020.993
MLA irge necmiye tülin,ŞEN Erdal Çalışanların Dijital Teknolojiye Yönelik Tutumlarının ve İç Girişimcilik ÖzelliklerininBireysel İş Performanslarına Etkisi. , 2020, ss.2556 - 2579. 10.20491/isarder.2020.993
AMA irge n,ŞEN E Çalışanların Dijital Teknolojiye Yönelik Tutumlarının ve İç Girişimcilik ÖzelliklerininBireysel İş Performanslarına Etkisi. . 2020; 2556 - 2579. 10.20491/isarder.2020.993
Vancouver irge n,ŞEN E Çalışanların Dijital Teknolojiye Yönelik Tutumlarının ve İç Girişimcilik ÖzelliklerininBireysel İş Performanslarına Etkisi. . 2020; 2556 - 2579. 10.20491/isarder.2020.993
IEEE irge n,ŞEN E "Çalışanların Dijital Teknolojiye Yönelik Tutumlarının ve İç Girişimcilik ÖzelliklerininBireysel İş Performanslarına Etkisi." , ss.2556 - 2579, 2020. 10.20491/isarder.2020.993
ISNAD irge, necmiye tülin - ŞEN, Erdal. "Çalışanların Dijital Teknolojiye Yönelik Tutumlarının ve İç Girişimcilik ÖzelliklerininBireysel İş Performanslarına Etkisi". (2020), 2556-2579. https://doi.org/10.20491/isarder.2020.993
APA irge n, ŞEN E (2020). Çalışanların Dijital Teknolojiye Yönelik Tutumlarının ve İç Girişimcilik ÖzelliklerininBireysel İş Performanslarına Etkisi. İşletme Araştırmaları Dergisi, 12(3), 2556 - 2579. 10.20491/isarder.2020.993
Chicago irge necmiye tülin,ŞEN Erdal Çalışanların Dijital Teknolojiye Yönelik Tutumlarının ve İç Girişimcilik ÖzelliklerininBireysel İş Performanslarına Etkisi. İşletme Araştırmaları Dergisi 12, no.3 (2020): 2556 - 2579. 10.20491/isarder.2020.993
MLA irge necmiye tülin,ŞEN Erdal Çalışanların Dijital Teknolojiye Yönelik Tutumlarının ve İç Girişimcilik ÖzelliklerininBireysel İş Performanslarına Etkisi. İşletme Araştırmaları Dergisi, vol.12, no.3, 2020, ss.2556 - 2579. 10.20491/isarder.2020.993
AMA irge n,ŞEN E Çalışanların Dijital Teknolojiye Yönelik Tutumlarının ve İç Girişimcilik ÖzelliklerininBireysel İş Performanslarına Etkisi. İşletme Araştırmaları Dergisi. 2020; 12(3): 2556 - 2579. 10.20491/isarder.2020.993
Vancouver irge n,ŞEN E Çalışanların Dijital Teknolojiye Yönelik Tutumlarının ve İç Girişimcilik ÖzelliklerininBireysel İş Performanslarına Etkisi. İşletme Araştırmaları Dergisi. 2020; 12(3): 2556 - 2579. 10.20491/isarder.2020.993
IEEE irge n,ŞEN E "Çalışanların Dijital Teknolojiye Yönelik Tutumlarının ve İç Girişimcilik ÖzelliklerininBireysel İş Performanslarına Etkisi." İşletme Araştırmaları Dergisi, 12, ss.2556 - 2579, 2020. 10.20491/isarder.2020.993
ISNAD irge, necmiye tülin - ŞEN, Erdal. "Çalışanların Dijital Teknolojiye Yönelik Tutumlarının ve İç Girişimcilik ÖzelliklerininBireysel İş Performanslarına Etkisi". İşletme Araştırmaları Dergisi 12/3 (2020), 2556-2579. https://doi.org/10.20491/isarder.2020.993